VİDEO - "Ustam kafama çekiçle vura vura öğretti"

VİDEO - "Ustam kafama çekiçle vura vura öğretti"
Diyarbakır’da, çocuk yaşta ustasının yanında başladığı demircilik mesleğini 30 yıldır kesintisiz olarak sürdüren demirci ustası Hüseyin Aslan Tigris Habere konuştu.

Mümin Ağcakaya - Özel 

TİGRİS HABER - Daha on yaşındayken yaşamın en zor halkasına tutunarak kendisine gelecek kurmaya adım atan Hüseyin Aslan, demirci ustası Aziz’in yanında çıraklığa başlıyor.

Hayat onun için hiç de kolay olmuyor. Akranları sokaklarda oynarken, okula giderken o hep çalışmak zorunda kalıyor. On yaşında başladığı demircilik mesleğini tam otuz yıldır devam ettiriyor. Mesleğinde ustalaşan Hüseyin Aslan mesleğe çırak olarak adım attığı o günleri; “ ustam kafama çekiçle vura vura öğretiyordu. Bir haftada kaynak yapmayı daha sonra demir doğramayı öğrendim.” diye anlatmaktadır.

aslan-tigris.jpg

Demirden beşik

Mesleğinde ustalaşan Hüseyin Aslan şimdi müşterilerinin taleplerine göre demirle ilgili her türlü aksamı ve kullanım eşyasını; eski usul dövme demirden yapmaktadır.  En son ferforjeden aksesuarlı mangal masası yapan Aslan; demirden beşik, mangalda kullanılan şişler, kapı, pencere, köfte kızartmaları için ızgaralar, maşa, çamaşırlıklar imal etmektedir.

aslan-tigris1.jpg

Siparişleri yetiştirmeye çalışıyor

Sülüklü Hanın yanındaki demirciler çarşısında mütevazı dükkânında, küçük yaşlardan itibaren adım attığı bu meslekte başka bir işle uğraşmadan otuz yıldır kesintisiz emek harcamış. Çok zor olan bu mesleğe alışmış. Zorluklar onun için bir problem olmaktan çıkmış. Ailesinin bütün geçimini bu işten sağladığı için; mesleğinin bütün zorluklarına göğüs germeyi bilmiş. Yaşam koşulları Pandemi döneminde daha da ağırlaşmış olsa da; şimdiye kadar zorluklarla nasıl başa çıktıysa bu koşulları da atlatmaktan başka çaresinin olmadığını düşünüyor. Umudunu kaybetmemeye çalışarak sipariş aldığı işleri yetiştirmenin telaşıyla küçük yaşlarda başladığı işine dört elle sarılıyor.

aslan-tigris3.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.