Van’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Van’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları
Van merkez ve Başkale, Erciş, Çatak ilçelerinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Van’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96’ıncı yıldönümü düzenlenen tören, valilik önünde devam yapıldı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, valilik makamında tebrikleri kabulünün ardından alana geçerek Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş ile birlikte askeri araç üzerinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan vatandaşları selamladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye kayyumu Mehmet Emin Bilmez, cumhuriyetin ilanının şanlı tarihin önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yıldönümünü kutlamanın sevinç ve heyecanını yaşadıklarını ifade eden Vali Bilmez, “Bu vesileyle aziz vatanımızın müdafaasında canını feda eden kahraman şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm gazilerimizi de minnet ve şükranla yad ediyorum. Türk milleti, 29 Ekim 1923'te tüm dünyaya bir kez daha hiç kimsenin iradesine pranga vuramayacağını göstermiştir” dedi.

“Cumhuriyet, 82 milyon milletimizin ortak eseridir”

Cumhuriyetin 82 milyon milletin ortak eseri olduğuna dikkat çeken Bilmez, “Türkiye Cumhuriyeti, 96 yılın ardından geldiğimiz noktada; Türkü, Kürdü, Arabı, Çerkezi, Lazı ve birçok etnik kökeniyle milli birlik ve beraberliğini Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi en iyi şekilde muhafaza etmiş, milli ve manevi değerlerine sımsıkı sarılmıştır. Cumhuriyet, 82 milyon milletimizin ortak eseridir. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte her geçen gün hızla gelişip büyümüş ve özellikle son yıllarda kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiştir. Devletimiz, milletinin de desteğini arkasına alarak ekonomisini sağlam temeller üzerine oturtmuş ve milli teknoloji ile donatılmış en güçlü orduya sahip ülkeler arasına girmiştir” diye konuştu.

Şiirlerin okunduğu, tekvando ve folklor gösterisinin sunulduğu tören, daha önce düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile devam etti. Etkinlikler, resmi tören geçiyle sona erdi.

Törene Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar Arpa, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda öğrenci ve velileri katıldı.

Başkale’de Cumhuriyet Bayramı coşkusu

bs-001.jpg

Başkale ilçesindeki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Başkale çarşı merkezinde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenklerin bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Hükümet konağında tebriklerin kabul edilmesinin ardından Başkale Yatılı Bölge Okulunun konferans salonunda devam etti. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Başkale Kaymakamı Asım Solak, cumhuriyetin kuruluşunun 96. yıldönümünü coşku ve kıvançla kutladıklarını belirtti.

Okunan şiir ve halk oyunları gösterisinden sonra değişik yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle tören sona erdi.

Törene Garnizon Komutanı Piyade Albay İlker Ertuğrul, Belediye Başkan Vekili Şahin Yağızer, Cumhuriyet Savcısı Enes Oflaz, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş, öğretmen ve öğrenci katıldı.

Erciş'te Cumhuriyet Bayramı coşkusu

er.jpg

Van’ın Erciş ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu’nun kaymakamlıkta tebrikleri kabulünün ardından Tenzile Ana İlk ve Ortaokulu önünde düzenlenen kutlama törenine geçildi. Törene Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, Garnizon Komutanı Albay Ahmet Uğurlu, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, AK Parti, MHP ve BBP ilçe başkanları, kurum ve daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, ilçedeki gaziler ve şehit aileleri, vatandaşlar ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşma yapan Kaymakam Nuri Mehmetbeyoğlu; vatandaşların, öğrencilerin ve öğretmenlerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Öğrencilerin okuduğu şiirler ve hazırladıkları etkinliklerin ardından, ilk ve ortaokullar arasında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Törende öğrenciler ellerindeki Türk bayraklarıyla bayram alanından Mehmetçiğe selam gönderirken, kutlamalar resmi geçit töreniyle sona erdi.

Çatak’ta Cumhuriyet Bayramı coşkusu

catak.jpg

Van’ın Çatak ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Havanın yağışlı olmasından dolayı Çatak Yatılı Bölge Ortaokulunun spor salonunda düzenlenen programa Kaymakam Ekrem Çeçen, Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan, Cumhuriyet Başsavcısı İlker Çağatay Aydın, Savcı Hümeyra Yar, Hakim Hilal Merve Aydın, Jandarma Komutanı Binbaşı Aslan Alkan, Komando Tabur Komutanı Binbaşı Deniz Kün, Emniyet Amiri Emre Kayhan, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Ardan Kuncu, kurum amirleri, ilçe halkı ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda; Kaymakam Ekrem Çeçen ve Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı. Akabinde günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Ekrem Çeçen, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kazanılan ve tarihe altın harflerle yazılan Kurtuluş Savaşı destanının ardından kurulan Cumhuriyetimiz; azmin, kararlılığın, fedakârlığın, birlik ve beraberliğin ve egemenliğin sembolü olmuştur. Cumhuriyetimiz farklı kültür, inanç ve düşünceleri teminat altına alarak birlikte yaşama idealimizin kaynağı olmuştur. Bu itibarla, Cumhuriyetin ilanı milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından birisidir. Bu bağlamda bizlerde bugünlere nasıl gelindiğini unutmayarak, her bakımdan daha güçlü, daha mutlu ve daha gelişmiş bir Türkiye hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin 96. yıldönümünde milletimizin sahip olduğu tüm değerlerle hissettiği bu coşku ve heyecanının gönül dünyasından hiç eksik olmamasını temenni ediyor, bu müstesna günde Cumhuriyet’i ‘en büyük eserim’ diye tanımlayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere bu aziz vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı için canlarını ortaya koyan tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

İlçede bulunan öğrenciler tarafından şiirler okundu, çeşitli gösteriler sunuldu. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan folklor gösterisinin ardından geçit töreniyle program sona erdi. (İHA) 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.