Van’da polis şiddeti mağduru genç: ‘Psikiyatri sıkıntılarım var’ dedim, dinlemediler

Van’da polis şiddeti mağduru genç: ‘Psikiyatri sıkıntılarım var’ dedim, dinlemediler
Van'da polislerin şiddetine maruz kalan Fırat Koç, polisler hakkında açılan soruşturma kapsamında verdiği ifadede: “Şahıslara ‘Yapmayın, benim psikiyatri sıkıntılarım var’ dedim, ancak dinlemediler” dedi

Van'da kayyum protestoları sırasında çok sayıda polis tarafından bir kıraathanede kask, cop ve tekmelerle şiddete maruz kalan Fırat Koç, Van Adliyesi’ne getirildi.

Koç, şiddet uygulayan polisler hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs etmek” ve “İşkence yapmak” iddialarıyla Van Barosu avukatları Erhan Çiftçiler, Hamza Çiftçi ve Mahmut Kaçan tarafından yapılan başvurunun ardından Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturma kapsamında ifade verdi.

KOÇ’UN İFADESİ

Koç’un savcılıkta verdiği ifadesi şöyle: “Çaldıran ilçesinde ikamet etmekteyim. Psikolojik olarak sorunlarım olduğu için herhangi bir işte çalışmıyorum. Olay günü, sabah saatlerinde Çaldıran ilçesinden Van merkeze gezmeye geldim. Çarşıda bir çay ocağına oturdum, vakit geçiriyordum. Daha sonra buraya gelen polisler, ‘Kimse yerinden kalkmasın’ diyerek, bize uyarıda bulundu. Sonra ortada bir karmaşa oldu, herkes bir tarafa doğru koşuşturuyordu. Ben de etrafta bulunan insanlarla beraber koşturdum. Polislere herhangi bir fiziki müdahalemiz olmadı. Polisler cadde üzerinden koştururken aniden üzerime doğru geldi. Olayın vermiş olduğu panik ve atakla bulunduğum yerden mevcut olan tabureyi kaldırarak, polise fırlattım. Ancak tabureyi fırlattığım şahsın o an içinde bulunduğum durumun heyecanı ve paniğiyle polis olup olmadığını da bilmiyorum. Herhangi bir şahsı hedef göstererek tabureyi fırlatmadım. Daha sonra polisler arkamdan ‘Tutun onu, tutun onu’ deyince, korktum ve kaçtım. Kaçtığım sokak içerisinde bulunan kahvehaneye panikle girdim. Arkamdaki şahıslar da kahveye girdiler ve beni darp ettiler. Kaç kişi olduklarını tam olarak hatırlamıyorum ama birden fazla kişi vardı, koluma bacaklarıma ve vücudumun çeşitli yerlerine tekme, cop ve kaskla vurdular. Özellikle kaskla kafama vurdular. O esnada bana vuran şahıslara ‘Yapmayın, benim psikiyatri sıkıntılarım var’ dedim, ancak dinlemediler. Bana vurdukça canım acıdığından dolayı kendimi kahvenin önüne attım. Kahvenin önünde de aynı şekilde vurmaya devam ettiler. Kahvenin dışında ellerimi arkadan kelepçelediler. Daha sonra beni araca götürdüler, yürürken bana vurup vurmadıklarını hatırlamıyorum. Vuran şahısların yüzlerini hatırlamıyorum, görsem kendilerini teşhis edemem. Aracın içerisinde herhangi bir darp olayı olmadı. Vücudumun çeşitli yerlerinde şişlikler, morluklar var, ancak vücudumda kırık falan yoktur. Beni darp eden şahıslardan şikayetçiyim. Ayrıca polisler beni darp ederken şahsıma yönelik hakarette de bulundular. Bana hitaben ‘o., p..’ diyerek hakarette bulundular. Polisler beni adliyeye ters kelepçeli getirdi.”

AVUKATLAR: JANDARMA YÜRÜTSÜN

Fırat Koç’un avukatları da, Koç’un “müşteki olarak değil de şüpheliymiş” gibi ifadesinin alındığını belirtti. İstanbul Protokolü çerçevesinde Koç’un raporunun alınmasını talep eden avukatlar, Van Valiliği'nin önceki günkü açıklamasına dayanarak, “delillerin kolluk tarafından karartılmaya başladığına dair ciddi emarelerin olduğunun” altını çizdiler. Avukatlar, dosyanın polisten alınıp jandarmaya verilmesini istedi.

Şüpheli polislerin tutuklanmasını talep eden avukatlar, “Olay esnasındaki polislerin kim olduklarının tespiti ile copla vuranların coplarının, kaskla vuranların kasklarının adli emanete alınmasını talep etmekteyiz. Bu aşama itibariyle civarda bulunan tanıkların tespiti yapılarak, tanık sıfatıyla beyanlarına başvurulmasını talep ederiz; kendileri bahse konu polis memurlarını teşhis edebileceklerdir. Ayrıca dosya içerisinde sunmuş olduğumuz CD'nin de çözüm tutanağı yapılmasını talep ederiz” dedi.

Avukatların, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden dün alınana rapora rağmen müvekkillerinin gözaltından bırakılması talebine ise henüz yanıt verilmedi. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.