VİDE0- Yetenek var olanak yok!

VİDE0- Yetenek var olanak yok!
Diyarbakır Anadolu Lisesi öğrencileri tüm imkânsızlıklara rağmen yüzme ve Wushu’da Türkiye finallerinde derece yaptı.

Tigris Haber- Diyarbakır’ın spordaki genç yetenekleri destek bekliyor

Emine Helin Ayhan, bir aylık çalışma ile Türkiye ikincisi oldu. Diyarbakır Anadolu Lisesi 9.’uncu sınıf öğrencisi Lorin Alpkaya, yüzmede Diyarbakır adına Türkiye finallerine katıldı. Diyarbakır’da yüzmede il birincisi olan Alpkaya, tüm imkânsızlıklara rağmen Türkiye altıncısı oldu. Milli takıma girmeyi hedefleyen genç yetenek Alpkaya, antrenman için kapalı yüzme havuzu sorunu yaşıyor.

img_2076.jpg

Diyarbakır Anadolu Lisesi Müdürü Nusret Çakmak, öğrencilerinin sportif başarılarına ilişkin Tigris Habere konuştu.

nurullah-cakmak-(1).jpg

‘Öğrencilerimiz tüm olanaksızlıklara rağmen Türkiye derecesi yaptılar’

Öğrencilerin sportif başarılarının akademik başarılarını da motive ettiğini belirten Çakmak, “Okulumuz hem sportif hem kültürel hem de akademik olarak oldukça başarılıdır. Sportif faaliyetlerde Türkiye ikinciliği, İl bazında ise birinciliklerimiz var. Lorin kızımız yüzme dalında Emine Helin ise Wushu’da Türkiye çapında dereceye girdi. TÜBİTAK projelerinde ve diğer sosyal etkinliklerde okulumuz öğrencilerinin büyük emekleri ve çabaları var. Akademik olarak son dört yıldır Adana, Konya ve Ankara’nın doğusunda Anadolu Liseleri içinde birinciyiz. Çocuklarımızın sosyal/kültürel, sportif faaliyetlerdeki başarıları akademik başarılarını da motive ediyor. Sportif faaliyetlerde başarı elde eden çocuklarımızın özgüveni daha da yükseliyor ve bu da akademik başarılarına pozitif yönde etkide bulunuyor. Bakın Helin kızımıza, rehberi yok, yol göstereni yok ama bir aydan az bir zaman çalışmasına rağmen Wushu’da Türkiye ikincisi olabiliyor. Helin kızımıza bir de profesyonel bir destek sağladığını bir düşünün, inanın branşında tüm rakiplerine nal toplatır. Çocuklarımız gerçekten çok yetenekli yeter ki, onlara ciddi anlamda bir destek sağlanabilsin, onlara düzenli bir çalışma koşulları oluşturulabilsin. Bir aylık çalışma Türkiye derecesi getirebiliyorsa düzenli ve sıkı bir hazırlık ile nasıl başarılara imza atılır bunu bir düşünün. Öğrencilerimiz tüm olanaksızlıklara rağmen Türkiye derecesi yaptılar” ifadelerini kullandı.

img_2074.jpg

‘Diyarbakır’da ilk defa Türkiye finallerine katıldık’

Diyarbakır Anadolu Lisesi 9.’uncu sınıf öğrencisi Lorin Alpkaya, yüzmede il birincisi oldu. Diyarbakır’ın genç yeteneklerinden Alpkaya’nın hedefi Milli Takıma girebilmek. Alpkaya, türlü imkânsızlıklara rağmen yüzme sporunda Türkiye derecesi kazanacağına inancının tam olduğunu belirterek şöyle konuştu:  “Yüzme sporu yapıyorum. Yüzme dalında il ve bölge birinciliğim var. Türkiye genelinde ise yüzmede altıncı oldum. Yüzme sporundaki başarılarıma paralel olarak derslerimde de gayet başarılıyım. Yüzme sporunda kendimi geliştirmek istiyorum. Geçen yıl Milli Takım seçmelerine katıldım. Bu yıl ise yine seçmelere katılacağım ve Milli Takıma gireceğimi düşünüyorum. Kendimi bildim bileli yüzüyorum ama profesyonel olarak yüzmeye 7.’inci sınıfta başladım.  Sonrasında Diyarbakır’ı temsilen yarışmalara katıldım. İlk zamanlar Diyarbakır yüzme dalında Türkiye sırlamasında oldukça geri sırlardaydı. Tabii zamanla yüzme sporuna olan ilgi arttı. Hocalarımız daha fazla bizimle ilgilenmeye başladılar. Antrenmanlarımız arttı ve daha sıkı bir hazırlık yaptık. Ardından yüzme dalında Diyarbakır’a dereceler gelmeye başladı. Üç yıl önce Diyarbakır’da ilk defa Türkiye finallerine gittik. Artık Türkiye finallerine katılıyor ve Batıdaki sporcu arkadaşlarla birlikte çalışmaya ve kaynaşmaya başladık. Yarıyıl tatillerinde Milli takım kapına giderek antrenmanlar yapıyorum. Okulda ise haftanın dört günü ikişer saat antrenman yapıyorum. Tabii bu çalışma programı yeterli değil, çünkü rakiplerim sabahın beşinde antrenmana başlıyor ve bir günde çift antrenmanla hazırlanıyorlar. Türkiye finallerinde Diyarbakır’ı temsil ettiğim için çok guruluyum. Okulumuz sportif faaliyetlere çok önem veriyor. Yüzme dalında gerek okulumuzun gerekse de hocalarımızın çok büyük desteği oldu.”

img_2070.jpg

‘Türkiye finallerine katılıyorum ama yeterli çalışma imkânlarından yoksunum’

Diyarbakır’da yüzme sporu için yeterli çalışma ortamı olmadığına dikkat çeken genç yetenek Alpkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaziantep’te üç dört kapalı havuz varken maalesef Diyarbakır’da sadece bir kapalı havuz var ve o havuzda da yer olmadığı için okulumuza antrenman imkânı verilmedi. Okulun açıldığı ilk üç ay hiç antrenman yapamadım. Yüzme koçum kendi yüzme dersi verdiği özel okulda bana ancak ders verebildi. Okul çıkışı servisle gidip yüzme dersi alabiliyorum. Yani, Gençlik İl Spor’a ait kapalı havuzda okulumuz için antrenman imkânı ne zaman sağlanır bilmiyorum ama Diyarbakır’da kapalı yüzme havuzu sayısının biran önce arttırılması gerekiyor. Türkiye finallerine katılıyorum ama yeterli çalışma imkânlarından yoksunum. Bugüne kadarki performanslarımın kapasitemin çok çok gerisinde kalmasının tek nedeni yeterli çalışma imkânımın olmamamsıdır. Kısıtlı imkânlarla çalışmak zorunda bırakılmak yeteneğimizin açığa çıkmasına engel oluyor. Türkiye finallerinde istediğim başarıyı yakalayamadım çünkü yeterli çalışma imkânım yoktu. Elbette ki bunu bir mazeret olarak sunmak istemiyorum, bir insan başarmak istiyorsa elinden gelen her şeyi yapar. Ancak yeterli imkân sağlanması halinde daha iyisini başaracağıma inancım tamdır.”

img_2109.jpg

‘Çocuklarımıza engel değil destek olmamız gerekiyor’

Diyarbakır Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Emin Cengiz, Diyarbakır’da kapalı yüzme havuzu eksikliğine değinerek, “Diyarbakır’da kapalı yüzme havuzu sadece bir tane var ve o da Gençlik Spor İl Müdürlüğünün. Özel okullarda yüzme havuzları var ama onların da ne kadar olimpik olduğu tartışılır. Gençlik Spor’un kapalı yüzme havuzunda antrenman yapmak istedik. Bize verilen yanıt; ‘öğrencinin lisansı kime ait ise o ilgilensin’ oldu. Hal bu ki, bunun lisanla bir alakası yok, çünkü söz konusu kapalı havuz devletin havuzu ve antrenman yapmak isteyen öğrenci de devlet okulunda okuyan bir öğrenci. Yani, söz ün özü özeti Gençlik Spor’un kapalı havuzundan yaralanamadık. Dönem başından beri düzenli antrenman yapabilme imkânı bulabilseydik belki çok daha iyi dereceler elde edebilecekti. Gençlik Spor’a ait havuzda 5 saatlik de boş zaman var ama yine de çalışma imkânı bulamadık. Aslında sorun Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden kaynaklı bir sorun da değil. Bire bir konuştuğunuzda sorun yok, çocuklar gidip çalışsınlar diyorlar. Ama uygulamada sıkıntılar söz konusu olabiliyor ve ufak tefek bahaneler öne sürülerek çocukların havuzdan yararlanması engellenebiliyor. Dönem başında havuzdan yaralanmamız engellendi. Türkiye çapında derece yapabilecek bir öğrencimizin devletin imkânlarından yaralanamamış olması gerçekten anlaşılabilecek bir durum değil. Umarım bu konuda yetkililer daha fazla duyarlılık gösterir ve bu tür sorunlar bir daha yaşanmaz. Çocuklarımıza engel değil destek olmamız gerekiyor. Bu tür engeller çocukların şevkini kırabilir. Hal bu ki yetenekli olan çocuklarımıza her türlü desteği sunmak, onların başarılarını ödüllendirmek, onları daha ileri hedeflere teşvik emek bizim görevimiz olmalı” diye konuştu.

emine-helin-ayhan-sol-k.jpg

‘Katıldığım ilk Türkiye şampiyonasıydı ve çok heyecanlıydım’

Diyarbakır Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi Emine Helin Ayhan, bir aylık bir çalışma ile Wushu’da Türkiye ikincisi oldu. Tekvando ve Wushu sporu yapan ve Wushu’da Türkiye ikincisi olan Emine Helin Ayhan, Wushu’nun, Diyarbakır’da ve Türkiye’de yeni bir spor dalı olduğuna vurgu yaptı. Ayhan şunları söyledi: “ Tekvandoyu yaklaşık 9 aydır yapıyorum. Wushu’ya ise bir aydan az bir zaman oldu başlayalı. Çok tecrübesizdim ama tekvandoya olan ilgim Wushu’da bana kolaylık sağladı. Katıldığım ilk Türkiye şampiyonasıydı, çok heyecanlıydım ama Tekvando hareketlerini kullanarak Türkiye ikincisi oldum. Wushu bir gösteri sporu ama tekvando ile bağlantılı olduğu için adapte olmam zor olmadı. Mart ayında il genelinde okullar arası bir turnuva olacak. Orada rakibim çıkarsa okulumu Wushu’da temsil etmek istiyorum. Diyarbakır’da Wushu yapan pek olmadığı için Türkiye şampiyonasına katıldığımda çok tecrübesizdim. Wushu, Diyarbakır’da da Türkiye’de de çok yeni bir spor dalı.”

img_2116.jpg

Ali Abbas Yılmaz / Berçem Kartal  /Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.