VİDEO - 10 yaşında başladığı mesleğine 62 yıldır devam ediyor

VİDEO - 10 yaşında başladığı mesleğine 62 yıldır devam ediyor
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 10 yaşından beri ayakkabı tamirciliği ve üretimini yapan 72 yaşındaki Mehmet Emin İpek, bir sanat olarak gördüğü bu mesleği ilk günkü gibi sürdürmeye çalışıyor.

Mahsum KARA

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki Mehmet Emin İpek, 10 metrekarelik dükkânında, hem sipariş üzerine ayakkabı yapıyor hem de eskiyen ya da yıpranan ayakkabıları tamir ediyor. Mesleğini 62 yıldır sürdüren ayakkabı ustası İpek, özenle yaptığı işi gelişen teknolojiye rağmen sürdürmeye çalışıyor.

Mesleğimi 62 yıldır ilk günkü heyecanla yapıyorum

Mesleğe 10 yaşındayken başladığını belirten İpek, “Benim ustalarım Ermeni ustalarının yanında bu mesleği öğrendi. Bende onlardan bu mesleği devraldıktan sonra hiç bırakmadım. 62 yıldır ilk günkü heyecanımı hiç kaybetmeden her sabah bu dükkânı açıyorum. Bir yandan kundura siparişi alıyorum diğer yandan ise tamir yapıyorum” dedi.

10-yasinda-basladigi-meslegine-62-yildir-devam-ediyor-4.jpgÇırak bulmakta zorluk yaşıyoruz

Son yıllarda çırak bulmakta zorluk yaşadığını ifade eden İpek, yaptığı mesleğin son temsilcileri olduğunu söyledi. El işlemeli ayakkabı tamirciliğinin gitgide azaldığını dile getiren İpek, “Ben bu mesleği bir sanat olarak görüyorum ve bu sanatımı devam ettiriyorum. Artık teknoloji gelişti, insanlar eskisi gibi gelip ayakkabı ustalara sipariş vermiyor. Bu kadar zorluğa rağmen bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Bir yandan ekonomik sorunlarla boğuşurken, diğer yanda ise mesleğimi ilk günkü gibi sürdürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

10-yasinda-basladigi-meslegine-62-yildir-devam-ediyor-2.jpg

Ayakkabıcı ustalığına olan ilgi her geçen gün azalıyor

Ayakkabıcı ustalığına olan ilginin her geçen gün azaldığına dikkat çeken İpek, “Bu mesleğe olan ilgi oldukça azalmış durumda. Bu mesleği yapan ustaların sayısı her geçen gün azalıyor. Bizler bu mesleğin sürdüren son nesiliz. Bizden sonra bu meslek artık oradan kalkacak. Yaptığımız bu işin devamlılığı için mücadele ediyoruz ama yerimize yetiştirecek kimseyi bulamıyoruz. Özelikle gençler artık bu tarz işlerde çalışmak istemiyor. Durum böyle olunca tek başımıza bu mesleği devam ettirmek zorunda kalıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum