VİDEO - 6. Yüzyılda inşa edilen Çeltik Kilisesi (Paddy) onarılmayı bekliyor!

VİDEO - 6. Yüzyılda inşa edilen Çeltik Kilisesi (Paddy) onarılmayı bekliyor!
Diyarbakır’da 16. yüzyılda inşa edilen, cemaati olmadığı için harap durumda bulunan Surp Sargis Ermeni Kilisesi Vakfına ait Çeltik (Paddy) Kilisesi onarımı bekleniyor.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 16. yüzyılda inşa edilen, cemaati olmadığı için harap durumda bulunan Surp Sargis Ermeni Kilisesi Vakfına ait Çeltik (Paddy) Kilisesi onarımı bekleniyor. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Başkanlığı’nca 3 yıl önce projesi hazırlanan Kilisenin ayakta kalan bazı bölümleri de, 6 Şubat depreminde yıkıldı.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi’nde bulunan 3 bin 769 metrekare alana sahip olan mülkiyeti Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı’na ait kilise restore edilmeyi bekliyor.

Üst yapısı tamamen yıkılan Surp Sargis Ermeni Kilisesi, uzun süre çeltik fabrikası olarak kullanıldığı için Paddy Kilisesi olarak da biliniyor. Yapımından 250 yıl sonra 1840 yılında onarılan Kilise, cemaati göç etmesiyle birlikte kullanılmamaya başlandı.

kkilise-haberi-sait-bayram-1.jpeg

Kullanılmadığı için uzun yıllar sonra harabe haline gelen Kilisenin onarımı için, 2021 yılında Kültür Bakanlığı Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Dairesi Başkanlığınca 941 bin 640 TL bedelle ihale yapıldı. Ancak, aradan geçen 3 yılın ardından onarımla ilgili bir gelişme yaşanmazken, yıkılan duvarları Sur Belediyesi ekiplerince onarıldı.

Kültür Bakanlığı Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Dairesi Başkanı Cemil Koç, 16. yüzyıldan kalma binanın cemaatlerin azalması nedeniyle zamanla bozulduğunu, binanın geçmişte çeşitli kamu kurumları tarafından depo olarak kullanıldığını söyledi.

“Anıtsal” yapının Diyarbakır için büyük önem taşıdığını ifade eden Koç, “Yapı etüdü ve projelerine esas teşkil edecek ölçümler yapılıyor. Kilisenin mimari üslubu hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacak malzeme örnekleri de alındı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.