VİDEO - Ağa değil, köylüler kazandı

VİDEO - Ağa değil, köylüler kazandı
Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’ne bağlı Gömmetaş köyü sakinleri, 1958 yılından bu yana süren hukuk mücadelesini kazanarak, atalarından kalan oturdukları evlerin ve sürdükleri tarlaların tapularına kavuştular.

Tigris Haber - Özel

Hikaye ‘Gömmetaş benimdir’ dilekçesi ile başladı

TİGRİS HABER - 62 yıl önce dönemin ağasına karşı başlatmış oldukları hukuk mücadelesini kazanan köylülerin kimisi o dönem henüz doğmamış, kimisi çocuk, kimisi bekar olmaları ise köylülere buruk bir sevinç yaşattı.

Yargıtay kararı köylüleri sevindirdi

Yıl 1958 ve dönemin ağasının ‘Gömmetaş benimdir’ yazılı dilekçeyi Tapu Kadastro Müdürlüğüne vermesi üzerine, Bağlar İlçesine bağlı Gömmetaş köyünde bulunan 12 bin dönüm arazi kendisine teslim edilmişti. Yaklaşık 150 yıllık ve 350 hanesi bulunan Gömmetaş köyünde o dönem yaşayan köylüler, kararı mahkemeye taşımış ve karşı dava açmıştı. 62 yıl önce başlayan hukuk mücadelesi, 2012 yılında sonuçlanmış ve mahkeme 12 bin dönüm arazinin tapulaştırılıp köylüye teslim edilmesi kararını verdi. Karara itiraz eden aynı köyde arazisi bulunan ve ağanın akrabası olan Göksoy ve Nedimoğulları aileleri, mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz ederek, dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay Daire Mahkemesi ise 8 yıl sonra dosyayı köylüler lehine sonuçlandırdı.

1958 yılında dönemin ağası ‘Gömmetaş benimdir’ yazılı dilekçeyi Tapu Kadastro Müdürlüğüne vermesi üzerine Bağlar İlçesine bağlı Gömmetaş köyünde bulunan 12 bin dönüm arazi o dönemin ağasına teslim edilmişti. Yaklaşık 150 yıllık ve 350 hanesi bulunan Gömmetaş köyünde o dönem yaşayan köylüler, kararı mahkemeye taşımış ve karşı dava açmıştı. 62 yıl önce başlayan hukuk mücadelesi, 2012 yılında sonuçlanmış ve mahkeme 12 bin dönüm arazinin tapulaştırılıp köylüye teslim edilmesi kararını verdi. Karara itiraz eden aynı köyde arazisi bulunan ve ağanın akrabası olan Göksoy ve Nedimoğulları ailesi, mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz ederek, dosyayı avukatları aracılığıyla Yargıtay’a taşıdı. Dosyanın 8 yıl Yargıtay’da kalması nedeniyle Gömmetaş Mahalle Muhtarı konuyu geçtiğimiz yıl Diyarbakır’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya iletti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, dosyanın bir an önce sonuçlanması için Yargıtay Daire Mahkemesi ile görüştü. Yargıtay Daire Mahkemesi geçtiğimiz aylarda kendilerine taşınan dosyayı köylüler lehine sonuçlandırdı.

koy.jpg

BEKÂRKEN AÇTIĞI DAVA TORUN SAHİBİ İKEN SONUÇLANDI

Köyde şu an tapularına kavuşan vatandaşlardan kimisi o dönem dünya da yoktu, kimisi bekar, kimisi ise henüz çocuktu. Yıllar sonra gelen karar ile tapularına kavuşan köylülerin tapuları tek tek evlerinde teslim edildi. O dönem genç yaşlarında olan ve şu 76 yaşında olan Hasip Demirkol gazetemize yaptığı açıklama da, “50-55 sene önce açılan davamız halen sürüyordu. Allah devletimiz ve muhtarımızdan razı olsun. Tapularımızı aldığımız için. Çok teşekkür ederiz. Biz çok mutluyuz ve sevinçliyiz. Biz şu an çok rahat ettik. Tapusuz her konuda sıkıntımız vardı. Hiçbir gelirimiz yoktu. Doğru dürüst tarlamızı satamıyorduk. O yüzden biz çok mağdur kalıyorduk. Tapuyu aldık, inşallah her şey daha güzel olacak” dedi.

‘ADALETLİ BİR KARAR VERİLDİ’

15 yıl önce araziyi başkasından alan ve tapusuna yeni kavuşan Fettah Başar isimli vatandaş ise, 15 yıl önce araziyi aldığını ve alırken mahkemelik olduğunu bildiğini dile getirerek, “Mahkemeden tereddüt duyuyorduk. Mahkeme sonuçlandı. Emeği geçen devletimiz ve muhtarımızdan Allah razı olsun. Adaletli bir karar verildi. Hem köy beyi vardı, hem de köylüler vardı. Uzun bir süreçten donra mahkemeye köylünün arazisini köylülere verdi. Bende ikinci elden aldı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Başta muhtarımız. Hepsi çaba gösterdiler.

‘ALLAH DEVLETİMİZDEN RAZI OLSUN’

Veysi Adam ise, 58 yılından bu yana tapumuzu alamıyorduk. Allah devletimiz ve muhtarımızdan razı olsun. Muhtarımızda çok çabaladı. Allah devletimizden razı olsun “dedi.

HER ŞEY ‘GÖMMETAŞ BENİMDİR’ DİLEKÇESİ İLE BAŞLADI

Mahalle Muhtarı İsmet Demirkol ise, Dedelerimizin dediğine göre tarih çok eski olduğu için o zaman tapu kadastro Gömmetaş’a gelerek köy hazinesini köylere dağıtmış. Tabii o dönemler efendiler, ağalar vardı. Bu köy ağaları birkaç parça tapu çıkarıp geri kalanların vergisini vermemek için köy ortasını boş bırakıyordu.  Devlete vergi vermemek için. Gömmetaş’ın hepsi benimdir diyerek. 1958 yılında Tapu Kadastro buraya gelerek herkese tapu dağıtmış. O zaman efendi dediğimiz kişi bir dilekçe veriyor. Dilekçeyi tapu kadastro müdürlüğüne veriyor. İşte bu köy hepsi benim diye. Tabii devlette haklı olarak bakıyor ki hazine malıdır.  Para karşılığında satıyor. Bunlar Adnan Menderes döneminde oluyor. O dönem tek parti vardı. O verdiği dilekçe başımızı çok ağırttı. Dedemiz ve babamız gitti. Tabii biz kaldık burada. Tabii ben mücadelemi yaptım. Bu itiraz ne için olmuş neden olmuş. Üstünde durdum. Yanlış hatırlamıyorsam 2011 yılında Tarım Bakanımız Mehmet Mehdi Eker’di. Gömmetaş’a bizi ziyarete geldim. O zaman ben kendisine ilettim.  Allah razı olsun, bize yardımcı oldu. En kısa zamanda. Hak yerini buldu. 2011 yılında Yargıtay’a gönderdik ve dava sonuçlandı “diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum