VİDEO - Almanya’dan döndü, 28 yıldır köyünde tek başına yaşıyor

VİDEO - Almanya’dan döndü, 28 yıldır köyünde tek başına yaşıyor
Süryanilerin bir zamanlar neşe içerisinde yaşadıkları bu köy, iç burkan bir yalnızlığın içerisinde, kırık dökük kapkara bir boşluğun içine bakan pencerelerinden sadece acı hatıraların baktığı bir yer.

Şirvan Oktay Görer

TİGRİS HABER - 84 yaşındaki Süryani, yalnızlığı seçti. Harabe olmuş köyünde 28 yıldır tek başına yaşıyor Mardin’in Savur ilçesindeki harabeye dönmüş Süryani köyü olan Dereiçi (Kıllıt) Köyü’nde yaşayan 84 yaşındaki Aziz Baysal, herkesin yüzünü Avrupa’ya döndüğü bir dönemde, yalnızlık pahasına da olsa yüzünü köyüne çevirdi.

midyat-suryani-vatandas-5.jpegSüryanilerin bir zamanlar neşe içerisinde yaşadıkları bu köy, iç burkan bir yalnızlığın içerisinde, kırık dökük kapkara bir boşluğun içine bakan pencerelerinden sadece acı hatıraların baktığı bir yer. Öyle ki gruplar halinde süzülen kuşların kanat seslerini virane duvarlara çarpıyor, havaya akıp dağılıyor.

midyat-suryani-vatandas-3.jpeg

Köyün büyük bir kısmının Almanya’ya göç etmek zorunda kaldığı Dereiçi’nde biri var ki, geçmişi yâd edercesine oturduğu plastik sandalyesinden, köydeki boşluğa bakıp, tebessüm ediyor. Herhangi bir canlının içerisinde yaşamaktan korkacağı viran olmuş bir evde barınan 84 yaşındaki Aziz Baysal.

midyat-suryani-vatandas-6.jpeg

Eşim, çocuklarım dönmek istemedi

“Eşim ve çocuklarım gelmek istemedi” diyen baysal “Eşim gelmek istemedi, ne bileyim istemedi işte. Sanki buraya gelse bu toprak onu yiyecek, yutacak! 28 yıldır yalnız yaşıyorum, alıştım” diyen baysal, 1971 yılında Almanya’ya işçi olarak gittiğini, daha sonra eşini ve çocuklarını da köyden yanına aldığını söylüyor. Bir süre çalıştıktan sonra köye geri dönen baysal, dönüş sebebini “Acız oldum (Sıkıldım), “Sabrım gelmiyordu” “Siz,” diyoruz, “madem gittiniz, o halde neden döndünüz?” Anlamamış gibi bakıyor yüzümüze yine, gülümseyerek, “Tavuklarımı özledim de geldim, anladın mı?” diyor müstehzi bir gülümsemeyle.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.