VİDEO-Amedspor merkezli hak ihlalleri raporu konuşuldu

VİDEO-Amedspor merkezli hak ihlalleri raporu konuşuldu
Kürt Çalışmaları Merkezi tarafından hazırlanan ve Amedspor'u merkeze alan bir hak ihlallerini izleme raporu hazırlandı.

TİGRİS HABER - Kürt Çalışmaları Merkezi tarafından hazırlanan ve Amedspor'u merkeze alan bir hak ihlallerini izleme raporu hazırlandı. Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, hazırladığı raporu Amedspor'un trafik kazasında hayatını kaybeden Şeyhmus Özer'e ithaf ettiklerini söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda, Kürt Çalışmaları Merkezi'nin düzenlediği; KESK û SOR û Zer: İnat, Umut, Futbol başlıkları raporun tanıtım etkinliğine; bölgeden akademisyen, iş insanı, sanayici, siyasi parti, spor dünyası ve ulusal ile yerel medya temsilcileri katıldı.

ddde5c87-743e-43f1-8c41-72d997073182-001.jpg

Kaya, Amedspor'a destek vermesi gereken kurumlar tersi yöntem izliyor

Raporun tanıtım etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, oda olarak Amedspor'a neden sahip çıktıklarını, maddi ve manevi desteği neden verdiklerini anlattı. Türkiye'nin diğer kentlerinde yerel yönetimlerin ve özellikle belediyelerin kentin spor takımlarına büyük kaynak aktardığını hatırlatan Kaya, "Ama bizim burda, yani Diyarbakır'da başarının önünün kesilmeye çalışıldığı bir anlayış olduğunu görüyoruz. Kürt çalışmaları ve sizin yaptığınız bu çalışma, belki de sorunu başka ortamda, başka bir şekilde tartışmanın gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Kentin ticaretini, ekonomisini nasıl daha iyi ileri götürebileceğiniz konusunda planlar yapıp seçime gidersiniz, bu seçim hele bu Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası seçimi olursa, aramızda birlikte seçildiğimiz arkadaşlarımız da var. Seçildiğimiz gün bir anda Amedspor'u kucağımızda bulduk.

605a2fa7-2bbf-464a-a9a0-387504162e73-001.jpg

Neredeyse bazı borçlarından dolayı bir alt lige düşmeyle karşı karşıya kalan Amedspor'u daha seçimin birinci haftasında kucağımızda bulduğumuz bir çocuk oldu. O çocuk hala kucağımızda maalesef ve halen Diyarbakır'da sürekli kucağımızda, sürekli, 'onu nasıl daha iyi bir noktaya götürebiliriz', sorunlarıyla uğraşan bir sanayi odamız var. Bir kentin spor kulübüne bu kadar katkı koyan başka bir TSO odası yoktur. Destek alması gereken, onu desteklemesi gereken kurumların tam tersi yöntem izlemeleri bizi Amedspor'a sahip çıkmaya zorunlu kılıyor" dedi.

"Hak ihlallerinin spor alanındaki yansımaları"

Kaya'dan sonra konuşan Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, hazırladıkları raporla ilgili kısa bir tanıtım bilgisi verdi. Hazırladıkları raporda, Nisan 2023 yılında Diyarbakır'ın bütün ilçelerinde merkez ve kırsal mahallelerinde bin 500 kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldığını anlattı.

Ruhavioğlu, TFF 2'nci Lig Kırmızı Grup Lideri Amedspor'un 18 yaş altı taraftarının Diyarbakır'da 250 binin üzerinde olduğunu belirterek, Türkiye genelinde bu rakamın 1 milyondan daha fazla olduğuna dikkat çekti.

fa71941f-ad7e-4cf9-b782-dca64226bd58.jpgHazırladıkları raporu, Amedspor'un efsane kaptanı rahmetli Şeyhmus Özer'e ithaf ettiklerini ifade eden Ruhavioğlu, "Amedspor için bir araya gelmişken rahmetli Şeyhmus Özer'i de anmak istiyorum ve bu raporu ona ithaf etmek istiyorum. Niye bu raporu hazırladık? Kürt sorunu uzun uzun anlatacak değilim. En az 100 yılık politik bir geçmişi olan bir mesele. Kürt meselesi sadece siyasi alanı işgal etmiyor maalesef. Çözüm sürecini hatırlatmak istiyorum. Türkiye yayıncıları raporumuzda da yayıncılığın ivmesinin düşüp yükseldiği zamanlar Kürt meselesindeki gelişmelere bağlıydı. Bu gelişmelerin en önemlisi çözüm süreciydi. 2013 ve 2015 yılları arasında yürütülmüştü bu süreç. Etkiniz Programı desteğiyle, Amedspor'un yaşadığı hak ihlallerini merkeze alan bir izleme raporu hazırladık. Rapor, takımın yaşadığı deplasman yasaklarını, keyfi cezaları, hedef göstermeleri, ekonomik engelleri ve diğer zorlukları derleyerek, Türkiye'deki ayrımcılığın spor alanındaki yansımalarını gündeme taşımayı amaçlıyor. Hazırladığımız rapor, Kürtlerin siyasal ve sosyal hayatıyla ilgili, hem kamuya, hem topluma ve hem de akademiye katkı sunacak bir yapı ortaya koymak istiyoruz" dedi.

bf1ba294-f3ae-4ad5-a5cd-27df8dcf56a2-001.jpg

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Vahap Coşkun, Amedspor Kulüp Başkanı Aziz Elaldı ve Taraftar Dernek Başkanı Şirazi Surmuş ile bazı akademisyenlerin konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, akşam saatlerinde sona erdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.