VİDEO - Avrupa’nın salçası Diyarbakırlı kadınlardan

VİDEO - Avrupa’nın salçası Diyarbakırlı kadınlardan
Diyarbakırlı iş kadını Özlem Külahci’nın 3 yıl önce 50 bin TL kredi çekerek kurduğu ve bugün onlarca kadının çalıştığı ‘Güleç Köy’ hem kentin hem bölgenin markası olma yolunda ilerliyor.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER - İşletmede çalışanların çoğu kadın. Güleç Köy’ün serüvenini gazetemize değerlendiren Küllahci, “40 metre karelik bir alanda 3 kişi ile bu işe başladık. Şuan onlarca kadınla üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünler Türkiye’nin 30 iline gidiyor. Amacımız Avrupa’nın birçok ülkesine ihracat yapmak.”

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde üretilen domatesler, Almanya ve Avusturya’ya ihracatı yapılıyor. Geleneksel yöntemlerle yetiştirilip satışı yapılan domatesler, köylü kadınlar tarafından toplanırken aynı zamanda domatesler, kurutularak salça haline getirilip “Güleç Köy” adını verdikleri markayla piyasaya sürülüyor.

16 yıl önce Tunceli’den Diyarbakır’a gelerek ilk olarak basın ve muhasebe departmanlarında çalışan Özlem Külahci, (38) kendi işini yapmaya karar verdi. Kendi işini yapmaya karar verdikten sonra gıda sektörüne yönelen Külahci’nın amacı, kentteki kadınları yürüttüğü faaliyetler de aynı çatı altında toplamak. Böyle bir ağ oluşturmak isteyen İş kadını Külahci, ilk olarak reçel üretimi yapmaya başladı. Ham maddeleri bu bölgelere ait olan gıdaları kullanan Külahci, Çileği Sason Vişne’yi Sivrice, Ergani ve Çermik civarlarında ise karadut tercih ediyor. Geçen sene Çınar İlçesi Taşhelvacı köyünde salça üretimine başlayan  Külahcı, ilk olarak 5 ton salça üretirken, bu sene ise bu rakamı 35-40 ton arasına çıkardı. Geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan üretimler aynı zamanda Almanya ve Avustuya’nın da dikkatini çekerken, bu ülkelere salça, reçel ve domatesten numuneler gönderildi.

salca-ozlem.jpg

İZMİR VE MANİSA’YA RAKİP OLUYORUZ

Domates üretiminde birinci sırada yer alan İzmir ve Manisa’ya yakalamak isteyen Külahci, 35-40 ton arasında ürettiği salçayı önümüzdeki sene bu rakamı 200 tona çıkarmayı hedefliyor. Karabaş köyü civarında yapımına başlanan ve önümüzdeki sene faaliyete geçecek olan üretim atölyesinde yaklaşık 21 kişi çalışacak.

‘DOĞUDAN TATLI BİR GÜLÜMSEME’

Gazetemiz Tigris Habere açıklamalarda bulunan Özlem Külahci, ilk olarak 40 metrekarelik bir alanda yer tutularını söyledi. Külahci, “Hep şunu söylüyoruz; Güleçköy Doğudan tatlı bir gülümseme sloganıyla başladık. Kadınların kendi ekonomilerini kazanmaları, toplumda yer edinmeleri, kendi ayakları üzerinde durabilmesi için bir çaba harcadık. Bu yılda gelen talepler doğrultusunda yaptığımız işin gerçekten değerini bilen müşterilerimiz için domates kurutmalığına başladık. 20 dönüm arazi üzerine domates kurutmalığı yapıyoruz “dedi

salc.jpg

BATIYA GİDECEKLERİNE KENDİ TOPRAKLARINDA ÇALIŞSINLAR

Külahci, ürünleri yaparken nasıl bir yol izlediklerini şöyle aktardı “Daha önceden mevsimlik tarım işçileri olarak batıya giden insanlarla ve ailelerle bir araya geldik. Onları burada kendi topraklarında kalmaları amacıyla bir çalışma başlattık. Onlar domates ve biber ektiler. Biz onların domateslerini ve biberlerini alıp nihai ürüne dönüştürmeye çalıştık. Bu gördüğünüz domatesler yan taraftaki tarlalardan toplanıyor. Bu aileler ve burada çalışan insanlar. Sürekli mevsimlik tarım işçisi olarak batıya giden insanlardı. Onları burada tutmak için böyle bir çalışma için girdik “dedi.

AVUSTURYA VE ALMANYA’DAN SİPARİŞ VAR

Külahci, özellikle kadın emeğini önemseyen işletmelerin kendileri ile dirsek temasına girdiklerini , yaptıkları ürünleri onalara verdiklerini dile getirdi. Külahci, “Şuanda domates kurutmalığı özellikle Avusturya ve Almanya siparişlerimiz var. Oralara göndereceğiz, bu yılda ilk ihracatımızı yapmış olacağız. Bundan sonraki hedefimiz daha çok kadını bir araya getirebilmek, yerelden bir marka çıkarmak bu markayı ulusala taşıyabilmek, insan sağlığını önemsemek ve kaliteli bir ürün çıkarmak.  Çünkü biliyorsunuz son dönemlerde yaşadığımız süreçte bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu anlamda katkısız ve geleneksel yöntemleri unutturmamak, kaliteli bir ürün çıkarmak hedeflerimiz arasında. Herkes illa masa başında çalışacak bir şey yoktur, tarım çok önemli. Hep söylüyoruz; ülkenin veya bulunduğunuz ilin ekonomisini geliştirmesinde ciddi bir rol oynamaktadır”

salca-.jpg

‘KABUKLARINI KESİNLİKLE KOYMUYORUZ’

Külahci, kesinlikle domates ve biber salçasını yaparken kabuklarını içine koymadıklarını ifade etti. Hiçbir şekilde katkı maddesi koymadıklarını, güneşte serme ve sadece tuzla kurutmaya aldıklarını söyleyen Külahci, “Ürünü iyi kurutmamız gerekiyor. Çünkü sağlam bir ürün almak bizim için çok önemlidir. Tüketiciye gittiği zaman temiz bir ürün, bozulmayan bir ürün olması gerek”

 

‘İŞ KADINI KUCAKLAYICI OLMALI!

Külahci, Bir iş kadını yapıcı olmalı kucaklayıcı olmalı hangi alanda olursa olsun yaptığı işlere hakim olması çok önemlidir. Bizler bugün hep beraber bahçeye gidip domates toplamasını da biliyoruz, domatesi tarlaya sermesini de biliyoruz, bunu alıp salçaya dönüştürmesini de biliyoruz, bunu pazarlamasını da biliyoruz. O yüzden kadınlara hep şunu söylerim; yapacağınız işin en ince ayrıntısına kadar hakim olmanız çok önemlidir. Hakim olun ki yanınızda sizinle beraber çalışmak isteyen çalışma arkadaşlarınızın çalışıp çalışmadığını da bilirsiniz. Kadınları ekonomiye kazandırma adına çalışmalarımız devam ediyor. Üretimde kadın var, tarlada kadın var, atölyede kadın var, satış pazarlamada kadın var, muhasebe biriminde kadın var. Bu anlamda teknik yeterliliğe sahip elemanlar yetiştirmeye çalışıyoruz. Bizimle başlayan kadın arkadaşlarımız satış pazarlamaya çok hakim olamayabilirler ama bu anlamda onlarında yetişmesi gerektiğine inancımız olduğundan dolayı bu anlamda da eğitim veriyoruz “diye konuştu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.