VİDEO- Baraj patladı, çok sayıda yer su altında kaldı; Bölgede son durum ne?

VİDEO- Baraj patladı, çok sayıda yer su altında kaldı; Bölgede son durum ne?
Diyarbakır Eğil’de baraj kapaklarından birinin patlaması sonucu Dicle Nehri’nin su seviyesi çok yükseldi.

BEKİR GÜNEŞ

Tigris Haber- Diyarbakır Eğil’de baraj kapaklarından birinin patlaması sonucu Dicle Nehri’nin su seviyesi çok yükseldi.

Su seviyesinin yükselmesi ile birlikte Hevsel Bahçeleri’nin önemli bir bölümü sular altında kaldı. Hevsel bahçeleri ile birlikte tarihi 10 Gözlü Köprü’nün bulunduğu alandaki çok sayıda kafe de sular altında kaldı.

Diyarbakır Valiliği tarafından bir kriz masası oluşturuldu. Kriz masası su seviyesinin daha da yükseleceğini açıkladı. 10 Gözlü Köprü çevresinde bulunan kafe sahipleri de kurtarabildikleri eşyalarını kamyonlarla o bölgelerden başka yerlere taşıyor.

Tigris Haber’e konuşan esnaf ciddi anlamda bir mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Su seviyesinin akşam değil de gün içinde olması durumda can kaybının bile yaşanabileceğine dikkat çekiyorlar. Esnaf ayrıca zararlarının karşılanmasını istiyor. Diyarbakır tarihinde ilk defa Dicle Nehri’nin bu kadar yükselmesi Diyarbakırlılar’ın da dikkatini çekti. Çok sayıda Diyarbakırlı 10 gözlü köprüye akın etti.

 

Hatıra fotoğrafı çektirenler arasında yeni evlenen bir çift de vardı. Onlar için de bu durum belki ilginç bir görüntü oluşturdu. Yetkililer su seviyesinin daha da yükselme durumuna karşı Dicle nehri kenarında yaşayanları uyardı. Bu durumun Pazar gününe kadar devam edeceği belirtiliyor.

Su seviyesinin yükselmesinin verdiği zarar havadan görüntülenirken, vatandaşlar da On Gözlü Köprü üzerine akın ederek olayı görüntüleme yarışına girdi.

“40 ton zararım var”


Tarla sahibi Yahya Yörür, pamuk ve Mısır ektiği tarlalarını su altında kaldığını belirterek, “Sabah geldim. Pamuğun bir kısmı su altında kalmış. Hevsel Bahçelerinin birçok ağacı kopmuş. İnşallah başka zarar gelmez. Cana gelmesin. Mal gidiyorsa zaten gitmiştir. En azından cana bir zarar gelmesin. 40 ton civarında zararımız var. 1976’da Devegeçidi Barajı patladı. Diyarbakır’ın yarısı su altında kaldı. Ben o zaman birebir şahit oldum. Bu şimdi barajdır. Ne diyebilir ki” dedi.

"56 metre yükseldi"


On Gözlü Köprü civarında kafe işleten Mazlum Memetoğlu da “Dün su yükselecek dediler. Eşyalarımızın nehre yakın bir kısmını kaldırdık ama bu kadarını beklemiyorduk. Epey bir zararımız var. Can sağlığı olsun ne diyelim. O kadar yükselmez dediler. Önceki suya göre 56 metre yükselme var. Biz de kurtarabildiğimiz kurtardık. Sabahtan beri yükselme gitgide devam etti. Daha yükselir mi onu bilmiyorum. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Valilik kriz masası oluştururken DSİ Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap da bölgede incelemelerde bulundu.

Kasap, yaptığı açıklamada, Dicle Barajı'nın enerji, içme suyu ve sulama amacıyla 2000 yılında tamamlanarak işletmeye açıldığını hatırlattı.

Bölgede yağışların artmasının su seviyesinin yükselmesine neden olduğuna işaret eden Kasap, bu barajlarda olağan yapılan çalışmalar kapsamında dün Dicle Barajı'nda da 3 radyal kapağın sıra sıra açılarak su seviyesini azaltılmasına çalışıldığını belirtti.

Kasap, birinci ve ikinci kapağın açıldığını, üçüncü kapağın açılması sırasında suyun şiddetinden dolayı kapağın koparak düştüğünü ifade ederek, "Su seviyesinde şu ana kadar 270 milyon metreküp gibi bir suyun boşaltılması gündemde. Dün geceden itibaren yaklaşık 48 milyon metreküpü deşarj oldu. Kalan miktarı da pazar gününe kadar bitecek." diye konuştu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu tarafından ilk andan itibaren ilgili kurum ve kuruluşların amirlerinin katılımıyla kriz masası oluşturulduğunu aktaran Kasap, bu doğrultuda risk olabilecek köylerde gerekli tedbirlerin alındığını, risk taşıyan hanelerin boşaltıldığını kaydetti.

Kasap, DSİ Genel Müdürlüğü olarak ilgili kişiler ve uzman ekiplerle yola çıktıklarını, gece Diyarbakır'a vararak kriz masasında gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını anlatarak, şöyle dedi:

"Barajımızda tespitlerimizi yapıyoruz 3. kapağımızın da ivedi şekilde imalatı yapılarak yerine montajı yapılacak ve sorun giderilecek. Geçici kapak takılarak sistemin normal çalışması sağlanacak. Bir pikabın sürüklendiği söyleniyor. Önemli olan can kaybının olmaması. Bazı ufak tefek arazilerde yayılmalar olabilir. Bize ulaşan önemli bir sorun yok. Bakanımız Bekir Pakdemirli, DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ilk andan itibaren olayı takip ediyorlar. Hızlı bir şekilde gerekli çalışmalar yapılarak baraj hizmete alınacak." 

Öte yandan su seviyesinin kent merkezindeki Ongözlü Köprü mevkisinde 2 metre yükseldiği görüldü.

Tarihi köprü çevresindeki kafelere ait bazı yapılar ve malzemeler ile Hevsel bahçelerinin nehir yatağına yakın bölümleri su altında kaldı.

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı'nda aşırı yağış nedeniyle biriken fazla suyun tahliyesi için açılan kapaklardan birinin akşam saatlerinde kopması sonucu su seviyesinin yükselmesi devam ederken, bu kapsamda kriz masası oluşturuldu.

jandarma, emniyet, belediye ve AFAD ekiplerince alınan önlemler sürerken, olası sel felaketlerine karşı Dicle nehri yağındaki yerleşim birimlerindeki vatandaşlar uyarıldı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum