VİDEO - 'Beslenme çantasını dolduramıyoruz, çocuklarımıza mahcubuz'

VİDEO - 'Beslenme çantasını dolduramıyoruz, çocuklarımıza mahcubuz'
Enflasyon ve üst üste gelen zamlardan etkilenen aileler, ilkokula giden çocukların beslenme ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Enflasyon ve üst üste gelen zamlardan etkilenen aileler, ilkokula giden çocukların beslenme ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor. Veliler, artan fiyatlardan dolayı öğrencilerin beslenme çantasını gönül rahatlığıyla dolduramadıklarını, çocuklarına karşı mahcubiyet yaşadıklarını söylüyor.

Ekonomik anlamda zorlanan veliler, giderek yoksullaştıklarını, devlet okullarında bile öğrenci okutmanın zorlaştığını söylüyor. Gıda ürünlerine sık gelen zamlar nedeniyle aileler çocuklarının beslenme ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi. İlkokula giden çocuklarının beslenme çantalarını yeteri kadar dolduramadıklarını ifade eden veliler, bir yandan okul masrafları diğer yandan çocuklarının beslenme ihtiyaçları karşılamakta çok zorlandıklarını dile getiriyor.

Diyarbakır’da veliler, çocuklarının okul masraflarından tutun beslenmelerine kadar artan masraflardan dolayı yaşadıkları sıkıntıyı, zorlukları Tigris haber’e anlattı.

Devlet okulunda bile öğrenci okutmak artık çok zorlaştı

Yaşadıkları geçim sıkıntısından dolayı harcamalardan kıstıklarını ifade eden Ramazan Yalçın, “Ben kendim emekliyim. Torunumun okul masraflarını emekli maaşımla karşılamaya çalışıyorum, ama o bile yetmiyor. Artık gönül rahatlığıyla bile torunumun beslenme çantasını dolduramıyorum. Beslenme çantasına zeytin, peynir ve evde ne hazırlanırsa onu koyuyoruz. Dışarıdan artık beslenme çantası için bir şeyler alacak gücümüz yok. Devlet okullarında bile artık öğrenci okumak çok zorlaştı” dedi.

500 lira olan okul masrafı 2 bin TL’ye yükseldi

Çocuklarının okul masraflarını karşılamakta zorlandıklarını belirten Ahmet Kirgin, “4 çocuk okutuyorum. Onların masrafları belimi büküyor. Bizim ekonomik durumumuz ortada, bu devirde gerçekten öğrenci okutmak çok zorlaştı. Çocuklarımın haftalık okul masrafları geçen seneler 500 lira civarındaydı, bu yıl ki masraflar 2 bin TL’yi bulmuş durumda. Okul kantininde bir tost şuan 15 TL’den satılıyor. Çocukların beslenme çantasına evde hazırladığımız ürünlerden takviye yapıyoruz.” dedi.

Okul masrafları 10 kat artı

Çocukların okula giderken toplu taşımaya binmek ile kantinden alışveriş yapmak arasında tercih yapmak zorunda kaldığını anlatan Ferit Çengiz isimlki veli ise, “Eskiden çocuklarımızın okul masraflarını rahatlıkla karşılayabiliyorduk. Ben çocuklarımın beslenmesi için koli halinde meyve suyu alabiliyordum, ama bugün onu bile alamaz haldeyim, çok zorlanıyorum. 2 çocuğum okuyor, onların masrafları şu an 10 kat artmış durumda, yetişemiyorum. Öğretmenlerin çocukların beslenmesi için verdiği liste var, çok zorda olsa çocuklarımız için listedekileri almaya çalışıyoruz” dedi.

Sadece meyve suyu ve poğaça bırakabiliyoruz

Artan okul maliyetlerinden dolayı çocuklarının beslenme çantasına sadece meyve suyu ve poğaça bırakabildiklerini söyleyen Yakup Yakalı, “Önceki yıllara oranla artık çocuklarımızın okul masrafları bir yetişkinin masraflarına eş değer bir hale gelmiş durumda. Masraflarını karşılamakta zorlanıyoruz” dedi.

Okul masraflarına yetişemiyoruz

Artan gider ve fiyatlardan dolayı çocuklarının okul masrafını karşılamakta zorluk çeken Semra Bayhan, “ 2 çocuğumu okutmaya çalışıyorum ama zorlanıyorum. Eşim işsiz, sobalı evde kalıyoruz. Durumumuz iyi değil, buna rağmen çocuklarımın okuması için elimizden gelini yapıyoruz, ama yine de yetişemiyoruz. Bu giderler artık bizi ciddi anlamda zorluyor, çaresiz kalıyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.