VİDEO - Burası Afrika değil, Diyarbakır

VİDEO - Burası Afrika değil, Diyarbakır
Diyarbakır'da sıcaktan bunalan mandalar göletlerde serinliyor. Günün belirli saatlerinde suya giren mandalar hava sıcaklığının düştüğü saatlerde sudan çıkarılarak otlatılıyor.

Haber Kamera/Şirvan Oktay Görer

TİGRİS HABER - Diyarbakır'da sıcaktan bunalan mandalar göletlerde serinliyor. Günün belirli saatlerinde suya giren mandalar hava sıcaklığının düştüğü saatlerde sudan çıkarılarak otlatılıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kırsalda 164 gölet yaparak, köylülerin sorununa çözüm geliştirdi.

Dünya genelinde yaşanan iklim değişikliğinin yarattığı etkiler Türkiye’de de her geçen gün etkisini gösteriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık haritasında ‘olağanüstü kurak’ olarak yer alan Diyarbakır’da kuraklıkla boğuşuyor. Artan sıcaklıklar, kuruyan göller, nehirler, barajlar gibi gelişmeler her geçen yıl yoğun şekilde görülüp hissediliyor. Su kaynaklarının doğru kullanılmaması da eklenince durum bir hayli ciddi boyutlara varıyor. 40 dereceyi geçen Afrika sıcaklarının etkili olduğu Diyarbakır’da köylerde hayvanlar ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan yapay göller buharlaşarak kuruyor.

burasi-afrika-degil-diyarbakir-golet-3.jpeg Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler su bulmakta zorlanırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sorunun çözümü için harekete geçti. Belediye kırsalda 164 tane yapay gölet yaparak köylülerin sorununa çözüm geliştirdi. 2 yılda yapılan 164 gölet hem hayvanların içme suyu hem de tarımsal su sorununa çözüm oluyor.

Silvan İlçesine bağlı Bağdere Köyü. Sabah saatlerinden öğle saatlerine kadar kavurucu güneş altında otlanan mandalar, öğle saatlerinde gölete gelerek hem su içiyor hem de günün 5 saati suda kalarak serinliyor.

5 yıldır çobanlık yapan Selahattin Köylü, kuraklık nedeniyle su bulmakta zorlandıklarını söyledi. Göletlerin yaşadıkları soruna çözüm olduğunu kaydeden Köylü “Bu gölet yapıldığından beri bize çok büyük bir faydası oldu. Hayvanlarımız hastalanmıyor ve rahat su içebiliyor. Günde 5 saat suda kalarak serinliyor. Sütleri de arttı. Önceden suyumuz yoktu. Her yerde su arıyorduk. Diğer köylere kadar gidip orada su ihtiyaçlarını karşılıyorduk. Orada da su az olduğu için diğer köylülerle de sorun yaşıyorduk.

‘2 yılda 164 gölet yaptık’

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki, göreve geldiği 2 buçuk yıl içinde kırsalda yaşanan sorunların tespiti için çalıştıklarını belirterek, bu sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti. Nurbaki, “Sahada çalışma yürütürken, bölgemizde ciddi bir hayvanlar için içme su sorunu olduğunu ve sulama için suyun yetersiz olduğunu gördük. İklim değişikliği ve kuraklıkla beraber bu daha ciddi bir sorun haline geldi. Biz bu çalışmayla beraber 2 yılda 164 tane gölet yaptık. Bu göletler hem hayvanlar için hem tarımsal olanlar vardır. Büyük bir talep oluştu, biz de şuan 167 tane talep daha var. Duyan herkes gelip müracaat ediyor. Çünkü hayat suyla başlıyor eğer su yoksa hayvancılık da tarım da yapılamaz. Bizim yaptığımız bu göletlerin bazılarını derelerin üstünde bazılarını akarsuların üstünde bazılarını da kuru dereler üstünde yapıyoruz. Kışın gelen yağmurları biriktirip yazın hem tarımsal hem de hayvan içme suyu olarak kullanıyoruz. Hedefimiz bu yıl 200’ün üstüne çıkmaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.