VİDEO - Büyükşehir işçilerinin maaşı açlık sınırının altında

VİDEO - Büyükşehir işçilerinin maaşı açlık sınırının altında
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile DİSKİ’de çalışan 450 kadrolu işçi, Mart ayında aldıkları yüzde 4 artı 4 zam ile geçinmeye çalışıyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile DİSKİ’de çalışan 450 kadrolu işçi, Mart ayında aldıkları yüzde 4 artı 4 zam ile geçinmeye çalışıyor. DİSK’e bağlı Genel İş Diyarbakır Şube Başkanı Kamuran Taş, “Belediyede çalışan işçiler açlık sınırının altında yaşıyor” diyerek, maaş zammı istedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim değişti ancak sıkıntılar devam ediyor. Vali Münir Karaloğlu döneminde Kocaeli’den Diyarbakır’a gelen ve yetkili sendika olan Yerel-Sen, çıkan anlaşmazlık nedeniyle, Yüksek Hakem Kurulu’na başvuru yapıldı. Yüksek Hakem Kurulu, dönemin enflasyon rakamları göz önünde bulundurarak, başvuruyu reddetti. İşçilerin ücretlerine 1 Mart 2022’de yüzde 4 zam yapıldı. İkinci zam ise 15 Eylül 2022’de yine yüzde 4 oranında yapılacak.

30 yıllık işçinin maaşı 8 bin lira

Tigris Haber’e konuşan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Kamuran Taş, 450 işçinin açlık sınırının altında bir ücrete mahkûm edildiğini söyledi. Ocak ayında hem asgari ücrete hem de kamu çalışanlarına enflasyon oranında zam yapıldığını hatırlatan Taş, “Ancak biz belediye çalışanları bu zamlardan faydalanamadık. Büyükşehir Belediyesi çalışanları büyük bir ekonomik mobinge maruz bırakıldı. 1 Mart 2022 yılında yüzde 4, ikinci 4 ise 15 Eylül’de yapılması planlanıyor. Şuanda büyükşehirde, kadrolu işçi olup 6 bin 70 lira alan arkadaşlarımız var. 30 yıllık kadrolu işçinin maaşı 7bin 500- 8 bin lirayı geçmiyor. Yoksulluk sınırı 19 bin 600 lira. Ekmek 5 liradan 6 liraya çıktı. Açlık sınırı 6 binin üzerinde. Bekâr bir işçinin 7 bin-8 bin lira civarında bir yaşam maliyeti var. Bizim ücretlerimiz bunların çok altında” dedi.

tas-tigris.jpg

Genel-İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Kamuran Taş

‘Enflasyon oranında zam istiyoruz’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin artan enflasyon ve maliyetlerini göz önünde bulundurarak işçi maaşlarına zam yapmasını isteyen Taş şunları söyledi: “Ücretlerimizin enflasyona uyarlanmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yönetimiyle görüşmek için randevu talep ettik. Ancak henüz olumlu bir geri dönüş olmadı. Resmi enflasyonun yüzde 70’in üzerinde olduğunu düşünürsek, diğer kamu çalışanlarına yapılan enflasyon farklarının bize de ödenmesini talep ediyoruz.”

Kamuran Taş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden resen emekli edilen 120 civarındaki işçinin de ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmediğini belirterek, bu ücretlerin de ödenmesini talep etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum