VİDEO - Çorlu tren kazasıyla ilgili dava karara bağlandı

VİDEO - Çorlu tren kazasıyla ilgili dava karara bağlandı
25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren kazasıyla ilgili dava karara bağlandı. Buna göre 4 sanık berat kararı alırken, 9 sanığa toplam 108 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

TİGRİS HABER -Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılamanın 20'nci ve karar duruşması bugün Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde kurulan 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Aralarında bölge müdürü ve müdür yardımcıları, mühendis, servis, altyapı ve bakım servislerinden sorumluların da bulunduğu 13 kişinin yargılandığı davada karara bağlandı. Buna göre 4 sanık berat kararı alırken, 9 sanığa toplam 108 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Yerel seçim öncesi, 29 Şubat'ta karar çıkması beklenen davanın duruşması sanıkların son sözleri alınmadığı gerekçesiyle bugüne ertelenmiş; faciada hayatını kaybedenlerin yakınları ve pek çok isim karara tepki göstermişti. Sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından davada karar çıktı.

BÖLGE MÜDÜRÜ ASLAN'A 15 YIL HAPİS

Dönemin TCDD 1'nci Bölge Müdürü Nihat Aslan'ın "taksirle birden dazla kişinin ölümüne yol açtığı" gerekçesiyle suçun işleniş biçimi, kullanılan araçlar, zaman ve yer önem ve değeri, 5237 sayılı TCK’nın 22/4 uyarınca temel cezanın alt cezadan uzaklaşılması süresince sanığın 12 yıl hapisle cezalandırmasına, verilen cezanın bilinçli takdirin oluşuma neden veren 1/2 oranında artırılarak 18 yıla artırılmasına, cezasından 1/6 oranında indirerek 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.

KİM KAÇ YIL CEZA ALDI?

Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli'ye verilen 11 yıl hapis cezası adli sicil kaydına göre takdir indirimi ile 9 yıl 2 aya indirildi.

Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu'ya verilen 21 yıl hapis cezası adli sicilden dolayı takdir indirimi ile 17 yıl 6 ay hapis cezasına düşürüldü.

Altyapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras'a verilen 10 yıl hapis cezası adli sicilden dolayı takdir indirimi yapılarak 8 yıl 4 aya düşürüldü.

Mühendis Tevfik Baran Önder'e verilen 12 yıl hapis cezası, adli sicilden dolayı indirim verilerek 10 yıl hapis cezasına çevrildi.

Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt'a bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan 19 yıl hapis cezası verildi. Sicil kaydı takdir indirimi yapılarak cezası 16 yıl 3 aya indirildi.

Mühendis Deniz Parlak'a verilen 11 yıl hapis cezası, adli sicilden dolayı indirim uygulanarak 9 yıl 2 aya düşürüldü.

Mühendis Kubilay Başkaya'ya verilen 11 yıl hapis cezası, adli sicil kaydından dolayı indirim uygulanarak 9 yıl 2 ay hapis cezasına çevrildi.

Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat'a verilen 11 yıl hapis cezası 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme' suçundan önce 16 yıla, ardından da adli sicil indirimi uygulanarak 13 yıl 9 ay hapis cezasına indirildi.

4 SANIKA BERAT

Sanıklar, Levent Kaytan, Burhan Ortancıl, Çetin Yıldırım ve Celalettin Çabuk'un da ayrı ayrı beraatlarına karar verildi.

KARAR DAVASINI KİM TAKİP ETTİ?

Davayı Çorlu Tren Katliamı'nda yakınlarını yitiren aileler, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve siyasi parti temsilcileri ile birlikte çok sayıda basın mensubu takip etti. Çorlu Santral Meydanı'nda bir araya gelen aileler, davanın görüleceği Kültür Merkezi'ne yürüdü. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen, Gül Çiftçi, Suat Özçağdaş, Zeliha Aksaz Şahbaz, İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ile çok sayıda siyasi parti, kurum ve dernek temsilcisi de yürüyüşe katıldı.

KİM NE DEDİ?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel:

"TCDD Genel Müdürü, yardımcıları ve tüm sorumluların yargılanması gerekir. Siyasi suçlular da unutulmamalıdır. Seçim vaadi yerine gelsin diye hukuksuz, uygunsuz talimat verenlerin hesap verdiği günler gelmeden Çorlu için tam adalet sağlandı diyemeyiz. Ama Çorlu hepimiz için umut oldu."

CHP'li Tanrıkulu: Katliam davasıdır

Tigris Haber'e konuşan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Bu taksirli adam öldürme değil katliam davasıdır. Sanıklar yine kamu görevlisi olduğu için korunuyorlar. Adil bir yargılanma yapılması gerekir. Biz bunun takipçisi olacağız ve bu katliamı yapanlardan mutlaka hesap soracağız. Bu nedenle Genel Başkanımız burada" dedi.

TİP Milletvekili Ahmet Şık:

Böyle bir iktidar döneminde bu kararı vererek haysiyetlerine sahip çıkan mahkeme heyetini tebrik ediyoruz. Aileleri verdikleri mücadele için tebrik ediyorum. Mücadele edince sonuç alınabileceğini göstermiş oldular.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek için hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Kazada 7'si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kazanın meydana gelmesinde kusurlu bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.