VİDEO - Dağ kapı meydanında hamsi ziyafeti

VİDEO - Dağ kapı meydanında hamsi ziyafeti
Diyarbakır Sur İlçe belediyesiyle Trabzon’un Of İlçe Belediyesi arasında ‘Halay da bizim Horonda bizim’ sloganıyla kurulan kardeşlik köprüsünün ilk ayağında hamsi ziyafeti verildi, Dağ kapı meydanında halay ve horon oynandı.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Diyarbakır ile Karadeniz illeri arasındaki kardeşlik köprüsü giderek güçleniyor. Of ile Sur ilçe belediyeleri arasındaki “ Halay da Bizim Horon da Bizim” kardeşleşme etkinliğe yoğun bir katılım oldu. Etkinlikte, sahnede söylenen türkülere halay ve horonlar eşliğinde devam etti.

Dağ kapı meydanında Balık ekmek dağıtılırken yeterli düzenlemenin yapılamamasından dolayı insanların taleplerini karşılamada yaşanan bazı sıkıntıların dışında sanatçıların türküler söylediği platform etrafında Karadeniz rüzgârı esti.

balik-tigris.jpg

Diyarbakır mübarek bir kent

“ Halay da Bizim Horon da Bizim”  adı altında hamsi şenliğinin düzenleyen Diyarbakır Sur ilçesi Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, Gazetemize bu etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada;

“Diyarbakır ve Sur bir medeniyet beşiği, insanlığın var olduğu tarihten beri var olan topraklar. İnsanlığın, medeniyetin, kültürün en önemli merkezlerinden birisi Diyarbakır Sur’dur. Sur toprakları MS: 639’da İslam’la şereflenen,  sahabelerin Mekke ve Medine’den sonra en çok metfun olduğu ve son sahabenin valilik yaptığı mübarek bir yerdir.

Dolayısıyla buradaki bu güzellikleri, bu özellikleri, bu kültürü bütün dünya ile paylaşmamız gerekiyor. Son kırk yıldır bu bölgede cereyan eden olaylar maalesef bölgenin güzelliklerinin tüm dünya ile paylaşılmasında bir set oluştu. Ama çok şükür artık o perde bu topraklar üzerinden kalktı. Buradaki güzellikleri tüm dünya ile paylaşmak istiyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz hamsi festivalinin de temel özeti bu.

Diyarbakır’daki güzellikleri Karadeniz’le, Karadeniz’deki güzellikleri burada paylaşmak ve oluşan önyargıların önüne geçmek, birliktelik, beraberlik kardeşlik vurgusunu ön plana çıkarmak amacıyla gerçekleştirdik.”

balik-tigris2.jpg

‘Ciğerden kardeşiz’

“Bugün burada Of Belediyesi ile hamsi festivali yapıyoruz. İnşallah Mayıs ayı başında da Karadeniz’de, Of’ta ciğer festivali gerçekleştireceğiz.” Diyen Abdullah Çiftçi,  sözlerini şöyle sürdürdü; “Tüm dünyaya şunu haykırmak istiyoruz: Biz kardeşiz. Hem de ciğerden kardeşiz. Biriz beraberiz. Kürdü, Laz’ı, Çerkez’i, Arap’ı beraberlik içerisinde olduğumuzda, elbirliğiyle güçlü bir Türkiye ortaya çıkaracağız. Halayımız da bir horonumuz da bir, ciğerimizde bir hamsimiz de bir. Dolayısıyla bu birliktelikleri, ortak değerleri ön plana çıkaracak, birlikte yaşama kültürünü, farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul edecek bir anlayışa bu aktiviteleri yapmaya çalışacağız.”

balik-tigris3.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum