VİDEO - DFG, MKGP ve TGS'den gözaltındaki gazeteciler için açıklama

VİDEO - DFG, MKGP ve TGS'den gözaltındaki gazeteciler için açıklama
DFG, MKGP ve TGS Mezopotamya Ajansı’nın Diyarbakır Van ve Urfa'daki muhabirleri ve İstanbul'daki yazı işleri müdürünün gözaltına alınmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER- Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ve TGS, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansı Diyarbakır, Van ve Urfa'daki muhabirleri ve İstanbul'daki yazı işleri müdürünün gözaltına alınmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Gözaltına alınan gazetecikler için Sanat Sokağında yapılan basın açıklaması yaptı. Açıklamaya kentteki sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

Dicle Fırat gazeteciler derneği, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun ortak açıklamasında şu görüşlere yer verildi;

“Tüm Türkiye, “dezenformasyonu önleme” kılıfı altında Meclis’ten geçirilen “Sansür Yasası”nın olası etkilerini tartışırken, Kürt gazetecilere yönelik bir operasyon daha gerçekleştirildi. Özgür Basın emekçilerinin ev ve işyerlerinin kapıları kırılarak yapılan polis baskınlarında, Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, ZemoAğgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli; JINNEWS muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer ile bir dönem MA’da stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan gözaltına alındı. İşkence edilerek gözaltına alınan meslektaşlarımızın kafalarına uzun namlulu silahlar dayandırıldı, elleri ters kelepçelendi. Mezopotamya Ajansı Ankara Bürosu ve meslektaşlarımızın evlerinde yapılan aramalarda, haber ekipmanları olan bilgisayar, kamera, fotoğraf makineleri ile kitap, dergi ve gazete arşivlerine el konuldu.

Meslektaşlarımıza gözaltı işlemi sırasında baş eğdirmeye çalışılarak, bizzat emniyet tarafından bu görüntüler servis edilmiştir. Tüm işkencelere baş eğmeyen arkadaşlarımız gibi biz buradan bir kez daha haykırıyoruz: ÖZGÜR BASIN BAŞEĞMEZ!

Tüm gazetecilere ve meslek örgütlerine çağrımızdır; biz değil iktidar korksun, gelin bu saldırıları hep birlikte dayanışma ve mücadele içinde boşa çıkaralım. Tüm gazetecilere özgürlük diyoruz, ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAZ!”

gazteciler-aciklama-2.jpeg

TGS’den açıklama

TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ise, yaptığı açıklamada, şunları söyledi; “Bildiğiniz gibi yakın zamanda TBMM’de Türkiye basın tarihinin Abdulhamit döneminde bile yaşanmamış olan sansürün en katısına elverişli olan bir yasa tasarısı kabul edildi. Bu yasanın onaylanması için imza verenler, gelecekte kendilerini tarih önünde utandıracak bir fotoğrafla galebe çanları çaldılar. Utanacaklar çünkü uygar dünyanın hiçbir ülkesinde görülmemiş şiddette bir sansürü bu ülke halkına ve basınına layık gördüler.

Bugün ülkemizde iktidarın basınla kavgası hiç bitmeyen bir hal aldı. Ancak bu kavgayı eşit şartlarda tanımlamak imkânsız. 5 ay kadar önce 8 Haziran’da yine aynı gazeteci kuruluşlarına benzer bir operasyon yapılmış, gözaltına alınan 20 gazeteciden 16’sı tutuklanmıştı. Aradan 140 gün geçmiş ortada hala iddianame yok. Buradan iktidara sesleniyoruz. Bu yasayı çıkardığınız sansür yasasının da bir provası olarak gördüğümüzü de belirmek istiyoruz. Türkiye’nin tarihi nitelikteki Haziran seçimleri öncesinde aldığınız kararla, basını. Muhalefeti, aykırı sesleri susturacağınıza inanıyorsanız aldanıyorsunuz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.