VİDEO - DİLTO Başkanı Elkaan: Fıstık stokçuları denetlensin

VİDEO - DİLTO Başkanı Elkaan: Fıstık stokçuları denetlensin
Diyarbakır’ın vazgeçilmez tatlarından olan burma kadayıfın üretiminde kullanılan fıstığa yapılan yüzde yüzlük zam tatlıcıları endişelendirdi. DİLTO Başkanı Elkaan, fıstık stokçularının denetlenmesini çağrısında bulundu.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Fıstığa yüzde 80 oranında yapılan zam ile fiyatı bin 250-bin 300 TL’ye yükselmesi Diyarbakır’da faaliyet gösteren 260’a yakın tatlıcı esnafını kara kara düşündürmeye başladı. DİLTO Başkanı Elkaan, yapılan zammın üretimden değil, stokçulardan kaynaklandığını ifade ederek, fıstık stokçuları ilgili kurumlara şikâyet etti.

Üretim çok, asıl sorun stokçular!

Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, Geçen yıla kadar kilosu 700 -750 TL olan fıstık fiyatının geçen hafta bin 250-bin 300 TL’ye yükseldiğini hatırlatarak, “Buna sebep olan fıstık stokçularıdır. Oysa Fıstık üretimi tüm ülkeye yetecek kadardır. Gaziantep ve Şanlıurfa’nın yanı sıra katma değeri yüksek olduğu için birçok İlimizde fıstık üretimi yapılıyor. Yeni mahsul çıkmadan fıstık fiyatlarına yüzde 80 oranında zam geldi. Geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanı ile yaptığımız görüşmede, fıstık stokçularıyla sorun olduğunu dile getirdik. Biz, tarım ve orman bakanlığının, ticaret ve sanayi bakanlığının bu stokçularında denetlenmesini istiyoruz. Bu ürünü üretip satan firmalar bellidir. Bu açıklamamızı ihbar olarak almalarını bekliyoruz.

fistikt4.jpg

Fıstık ithalatının önü açılsın!

Bizim sıkıntımız stokçulardır. Kendilerince alınan bir kararla fıstık satmıyorlar. Biz demokrasinin ve kanunların işlendiği bir ülkede yaşıyoruz. Böyle olmaması lazım ve stokçuların üzerine gidilmesi gerekir. Ayrıca fıstık ithalatının önünün açılmasını da istiyoruz” diye konuştu.

“Zamma zamla karşılık vermeyeceğiz”

Diyarbakır’da satılan kadayıfın kilosunun 550 TL olduğunu, fıstığa yapılan zammın ise yüzde 100’e yakın olduğunu ifade eden Elkaan, “Bu zamla birlikte kadayıfın bin 100 TL’den satılması gerekiyor. Gerçekten Diyarbakır’ımız hizmet ve üretim anlamında çok iyi bir yerde. Yine tatlıcılar sektöründe 10 binlerce insanımız istihdam ediliyor. Diyarbakır’da odamıza kayıtlı 260 tatlıcı esnafımız var. Her ne kadar üretim anlamında da bir girdisi varsa… Bu esnaflarımızın tümü vergi levhası olan esnaflarımızdan oluşuyor. Onun haricinde istihdam anlamında işsizliği önleyen bir sektördür” dedi.

fistik-sorunu.jpg

“Tatlıya En fazla yüzde 20 zam yapabiliriz”

DİLTO Başkanı Elkaan, Fıstık kilosuna yapılan zammın ardından ürettikleri tatlıya ancak yüzde 20 oranında zam yapabileceklerine değinerek, şunları söyledi:

“Bizim Diyarbakır’daki 550 TL’ye sattığımız tatlımız Mardin’de 600-650 TL arasında satılıyor. Gaziantep’te ise Ocak ayı itibariyle tatlının kilogramı 800 TL’den veriliyor. Esnaf bu fıstık zammına karşılık ürününe zam yapmaz ise üretim azalır. Üretim azalırsa da personel indirimine gidilir. Bizi her anlamda etkileyen bir durumdur. Tatlımız son 5 yılda prim yapmış, üretim ve satış anlamında gerçekten güzel bir noktaya gelmiş.

“Stokçuları ihbar ediyoruz”

Stokçuların üzerine gidilmesi gerekiyor. Biz de fıstık stokçuları ihbar ediyoruz. Bu zam karşısında direniyoruz. Tatlılara zam yapmayarak, kendi öz kaynaklarımızdan feragat ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.