VİDEO - Diyarbakır Canlı Hayvan Borsasında kurbanlık satışı düştü

VİDEO - Diyarbakır Canlı Hayvan Borsasında kurbanlık satışı düştü
 Özel Haber
Kurban Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır Canlı Hayvan Borsasında kurban satışlarında büyük durgunluk gözleniyor. Hayvan besicileri satış yapamamaktan, alıcılar ise yüksek fiyatlardan yakınıyor.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Kurban Bayram'ına sayılı günler kaldı. Her yıl Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası'nda adım atacak yer bulunmazken bu yıl beklenen hareketlilik gözlenmiyor. Artan girdi maliyetleri, yem, saman kurbanlıkların da fiyatını arttırdı. küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 5 bin ila 9 bin TL arasında değişirken, Büyükbaş hayvanlar 20 bin ila 80 bin TL arasında alıcı buluyor. Sur’un Çarıklı mahallesinde bulunan Diyarbakır Canlı Hayvan Borsasında kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla birkaç kat arttığı görüldü.

hayvanpazari1-1.jpgYaşanan fiyat artışlarından dolayı hayvan besicileri beklediği satışı yapamadı. Hal böyle olunca hayvan pazarına uğrayan alıcılar kurbanlık almakta zorlanıyor.

Piyasa allak bullak olmuş durumda

Küçükbaş hayvan fiyatının 5 bin ila 9 bin lira arasında değiştiğini, büyükbaş hayvanın da 20 bin ila 80 bin arasında satıldığını belirten Âdem Düzbayır, “Durumumuz hiç iyi değil, hayvanların fiyatları yüksek. Piyasa allak bullak olmuş durumda. Geçen sene 3 bin TL’ye satılan küçükbaş hayvanın fiyatı şu an 15 bin TL olmuş. Kimse kurbanlık alamıyor” diye konuştu.

hayvanpazari1-5.jpg

İnsanlar artık fiyat dahi sormuyor

Geçen senelere oranla kurban satışlarında ciddi oranda düşüşler olduğunu söyleyen hayvan tüccarı Yılmaz Soysal, “İnsanlar artık fiyat dahi sormuyor. İnsanların bu fiyatta kurbanlık alması imkânsız. Kurban bayramı için bunca masrafın altına girdik, satış yapamasak hepsi elimizde kalacak. Şimdiden zararımız çok büyük. Bayramdan sonra artık zararına satacağız” ifadelerine yer verdi.

hayvanpazari1-6.jpg

Bugüne kadar böyle bir durgunluk görmedim

Canlı Hayvan Borsasında kurban alım satımı yapan Yusuf Gönültaş, “Hayvan Borsası bugüne kadar böyle bir durgunluk görmedi. Bu kadar kalabalık olup hiç satış yapmadığımız zaman olmamıştı. Kurbanlık için gelenlerde küçükbaş kurbanlık almaya çalışıyor. Büyükbaş hayvan almak artık çok zor. Bu bayramda kimse kurban kesemez” dedi.

dji-0498-mp4-snapshot-00-00-987.jpg

Küçükbaş ile büyükbaş kurbanlık arasında 70 bin TL fark var

Küçükbaş hayvan ticaret ve üreticisi İbrahim Yeşil, küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışlarındaki fiyat aralığının her geçen gün arttığını söyledi. Yeşil, “Şu an aralarındaki fark 70 bin TL’dir. Küçükbaş hayvan üreticisi perişan bir durumda. Ben şap hastalığından dolayı bir ayda 600 tene koyunu kesmek zorunda kaldım. Üretici olarak çok zor durumdayız. Hayvanımızı ne satabiliyoruz ne de besleyebiliyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.