VİDEO - Diyarbakır Cemevi’nin elektrikleri açıldı

VİDEO - Diyarbakır Cemevi’nin elektrikleri açıldı
Diyarbakır Cemevinin 21 aydır kesik olan elektrikleri açıldı. Cemevinin elektriklerinin açılmasında kampanyaya katkı sunan CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel'e PSAKD Başkanı Aydın Atlı teşekkür etti.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Diyarbakır’da bulunan tek Cemevi olan PSAKD Diyarbakır Şubesi Cemevinin yaklaşık 2 yıldır kesik olan elektrikleri bu akşam saatlerinde açıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu’nca başlatılan kampanya sonucu toplanan 85 bin TL’nin ödenmesi sonucu DEDAŞ Cemevinin kesik olan elektriklerini açtı.

diyarbakir-cemevi-elektrik-dedas.jpg

PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Atlı, Cemevinin elektriklerinin açılması için üyeleri arasında başlattığı yardım kampanyası ile topladıkları 85 bin TL parayı DEDAŞ’a yatırarak elektriklerin açılması sürecini başlattı. Cemevinin elektriklerinin açılması için başlatılan kampanyaya CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ciddi katkıda bulunurken, DEDAŞ ile Cemevi yöneticilerinin elektrik borcunda uzlaşmasında önemli bir rol oynadı.Cemevinin elektriklerinin açılmasında katkılarından dolayı PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Atlı, CHP İl Başkanı Özel'e teşekkürlerini ifade etti.

chp-gonul-ozel-cemevi.jpg

 

Diyarbakır Cemevi’nin 214 bin TL olan elektrik borcu DEDAŞ ile yapılan görüşmeler neticesinde 136 bin TL’ye düşürüldü. CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel’in devreye girmesi ile DEDAŞ ve PSAKD arasında süren pazarlık görüşmelerinde Cemevinin elektrik borcu 85 bin TL’ye düşürüldü. Özel ayrıca Cemevi için başlatılan yardım kampanyasına da 10 bin TL bağışta bulundu.

diyarbakir-cemevi-elektrik.jpg

21 ay sonra gelen aydınlık

Cemevinin Eylül 2018 tarihinden bu yana kesik olan elektriklerinin açılması için yardım kampanyası başlatan PSAKD Başkanı Aydın Atlı, 21 aylık karanlıktan sonra elektriklerin açılmasına sevindiğini belirtirken, kampanyaya destek olan tüm canlara ve duyarlı yurttaşlara teşekkürlerini iletti. Atlı, “Karanlıklarımız aydınlık oldu. Hepimize geçmiş olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah aynı olayı bir daha yaşamayız” diye konuştu.

aydin-atli.jpeg

Cemevinin karanlıkta kalması büyük ayıp

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, Cemevinin elektriklerinin açılması için yurt dışına kadar yurttaşların duyarlılık gösterdiğini belirtirken, katkılardan dolayı DEDAŞ Bölge Müdür muavin Nedim Tüzün ve yönetim kurulu üyelerine de teşekkür etti. Özel, ayrıca 21’inci yüzyılda bir Cemevinin 21 ay karanlıkta bırakılmasının büyük ayıp olduğunu kaydetti.

gonul-ozel.jpg

‘CHP İl Başkanı Gönül Özel hanımın büyük katkısı var’

PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Atlı, cemevinin elektrik sorununa ilişkin yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: “30 Eylül 2018’den bu yana Cemevimizin elektrikleri maalesef kesik ama şuan sevindirici bir noktaya gelmiş durumdayız. DEDAŞ’la yaptığımız görüşmeler var ve bu görüşmelerde CHP İl Başkanı Gönül Özel hanımın büyük katkısı var. Hem maddi hem manevi olarak bize çok büyük destekleri oldu. Bugün itibariyle elektriğin açılma aşamasına gelmiş durumdayız. Üyelerimiz, yurt dışındaki duyarlı köylülerimiz gerçekten büyük duyarlılık gösterdiler ve bugün itibariyle biz 85 bin TL’lik bir tutarı DEDAŞ’ın hesabına yatırdık. Elektriklerin açılmasını bekliyoruz. Tabii ki sadece bu paranın yatırılması bizim için bir çözüm değil çünkü sonrasında da elektrik faturaları gelecektir. Bu da bir sıkıntı ama biz hep birlikte el ele vererek bu işin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Yeter ki, bir arada olalım, iri olalım, diri olalım.”

cemevi-elektrik-dedas.jpg

85 bin TL ödendi, Cemevinin elektrikleri açıldı

DEDAŞ ile yapılan pazarlık sürecine ve elektrik borcu için başlatılan kampanyaya değinen Atlı, şunları söyledi: “Önceki yıllarda bize gelen 214 bin TL’lik bir fatura vardı. Yapılan görüşmelerde 136 bin TL’lik bir fatura gündemdeydi ama en son görüşmelerde bu tutar 85 bin TL’ye kadar indirildi ve uzlaşıldı. Faturanın 136 bin TL’den 85 bin TL’ye düşürülmesinde Gönül hanımın büyük katkıları oldu. Türkiye’nin çeşitli illerinden ve yurt dışından yaşayan insanlarımız yardım kampanyamıza destek verdiler. Tabii Cemevimizin tek sorunu elektrik sorunu değil ve gerçekten büyük bir bakıma ihtiyaç var. Çatımız akıyor ve toplanan paralarda söz konusu bakım, onarım çalışmalarını da yapacağız. Kendi özgücümüze güvenirsek bu işin üstesinden geliriz. Şuan bizim 415 üyemiz var ama bunların hepsine ulaşamıyoruz. Üyelerimizin yarısına bile ulaştığımızda sorunlarımızı çözeceğimize inanıyorum. İnsanlarımız duyarlıdır, yeter ki bir organizasyon sağlanabilsin. Geçmişteki dernek yöneticilerimizin de büyük katkıları oldu. Bir araya geldik ve bir araya geldiğimiz sürece hiçbir sorunumuzun kalmayacağını düşünüyorum.”

cemevi-elektrik.jpgcemevi-diyarbakir.jpg

‘Dayatmayı kabul etmiyoruz’

 Cemevlerine ibadethane statüsünün tanınması için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Atlı, “Dicle Elektrik Dağıtım ile mahkeme sürecimiz de var. Bu mahkeme süreci Cemevinin bir ibadethane olarak tanınmasıdır. Diğer ibadethanelere, camilere, kiliselere, sinagoglara nasıl elektrik ve diğer konularda bir ayrımcılık tanınıyorsa bize de bunun tanınmasını istiyoruz. Bizim özel bir talebimiz yok. Tabii bu mahkeme sürecinde verilmiş güzel bir karar da var. AİHM kararlarını dikkate alarak Cemevini ibadethane olarak kabul ediyor. Bu bizim için sevindirici ama bize gösterdikleri adres farklı. Müftülüğü bize adres olarak gösteriyorlar. İşte Bağlar ilçesi müftülüğüne müraacat edin ve onlar gelsin bizimle bir protokol imzalasınlar. Biz Aleviler olarak Diyanete karşıyız. Yani muhatap olarak bizi değil de müftülüğü kabul etmek istiyorlar. Biz de bu dayatmayı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

cemevi-dedas.jpg

‘Bu gerçekten bir insanlık ayıbı diye düşünüyorum’

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, Cemevinin elektrikleri açılmadan kısa bir süre önce Tigris Haber’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “İl başkanı olmadan önce de Cemevinin elektriklerinin kesik olduğunu biliyordum. Ben il başkanı olduğumda Cemevi 19 aydır karanlıktaydı. Bu insanlık olarak benim için utanç verici bir şey. Cemevi 19-20 aydır karanlıkta cemlerini yapamıyorlar ya da cenazelerini morgda bekletemiyorlar. Bu gerçekten bir insanlık ayıbı diye düşünüyorum. Bu sorunu çözmek için Aydın hocamla ve DEDAŞ’la sürekli iletişim halindeydim. Yine yurt dışında ağabeyim ve ablam vasıtasıyla oradaki arkadaşlara kampanyayı duyurduk. Cemevinin böyle bir sıkıntısı olduğunu duyurdum. Onlar da duyarlı davrandılar ve karınca kararınca, güçlerince belli bir miktar gönderdiler. Ben de bu yardımları makbuz karşılığında Aydın hocama teslim ettim. Tabii kampanyaya daha çok destek gelecekti ama pandemi süreci onları da etkiledi. Bir araya gelemediler, birçoğu bu durumdan haberdar olamadı. Her şeye rağmen toplanan miktar bizim için önemliydi ve herkesin çorbada tuzunun olması anlamlıydı. Daha sonra DEDAŞ’la iletişime geçtik. Resmen DEDAŞ’la el sıkışıp pazarlık masasına oturduk. 85 bin TL’de anlaştık. Bu süreçte önemli olan elektriğin açılmasıydı. 21’inci yüzyılda jeneratörle işlem yapmak gerçekten utanç vericiydi. Cemi yapamamak, cenazeleri morga koyamamak, içilen suyu dahi soğutamamak gerçekten ayıptı. Bundan sonraki yol haritamız da Cemevinin ibadethane olduğunu kabul ettirip faturaları devlet vasıtasıyla ödetmek için mücadelemize devam edeceğiz. Ayrıca DEDAŞ’taki yetkili arkadaşlara da teşekkür ediyoruz. Her an işbirliği içindelerdi. Her aradığımızda telefonun ucundalardı.”

cemevi-elektrik-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum