VİDEO - Diyarbakır ekmeğinde 'gramaj oyunu'

VİDEO - Diyarbakır ekmeğinde 'gramaj oyunu'
Diyarbakır’da 400 gramlık ekmeğin fiyatı yüzde 17 zamlanarak, 3 liradan 3 lira 50 kuruşa yükseldi. Ancak, bazı fırıncılar, gramajından çalınan ekmeği 2 – 2 buçuk liradan satan market ve bakkallarla rekabet edemediği için fiyat yükseltmedi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Dolar ve altının TL karşısında yükselmesi, ekmek başta olmak üzere birçok ürünü zamlandırdı. Diyarbakır’da ekmeğe yüzde 17 zam geldi.  200 gramlık ekmek 1.75 liraya yükseldi. 420 gramlık ekmekte ise gramaj 400’e çekildi, fiyat 3 lira 50 kuruşa yükseltildi. Fırıncılara göre, ekmek zammının nedeni maliyetlerin yükselmesi. 15 gün önce 170 lira olan 50 kilo unun torbası 251 liraya yükseldi.

Fırıncılar 5 lira istiyor

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Emin Güngör, maliyetler yüksek olduğu için fırıncıların ekmekte fiyat yükseltmek zorunda kaldığını söyledi. 15 gün içinde una yüzde 50 zam geldiğini belirten Güngör, “Doğalgaza yüzde 48 zam geldi. 420 liraya aldığımız odunu şimdi yüzde yüz zamla 800 liraya alıyoruz” dedi. Güngör, 3 lira 50 kuruşun yetersiz olduğunu fırıncının mevcut zamlara karşı korunması için ekmek fiyatının 5 liraya yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Zamlı satamıyorlar

Fırıncılar Odası’nın zam kararına karşı bazı semtlerdeki fırıncılar, ekmeği 3 liradan satmaya devam ediyor. Nedeni ise, gramajı düşük ekmeği 2 ya da 2 buçuk liradan satan bakkal ve marketler. Diyarbakır’da 4 yıldır fırıncılık yapan Veysi, odanın belirlediği 3 lira 50 kuruşa ekmek satamadığını söyledi. Veysi, bunun nedenini şöyle açıkladı: “Oda, belediye ve valiliğin konuya el atması gerekiyor. Bütün esnaf 3 buçuğa uyarsa kurtarır. Bazı fırınlar gramaj çalarak ekmeğin boyunu uzatıyor. Vatandaş gramajı bilmiyor. 360 gram atıyor. Bir ekmekte 40 gram çalınırsa, bir torbada 15-20 ekmek fark ediyor. Ekmeği 2 buçuktan satıyor, o farkla açığı kapatıyor. Bir fırıncı, 3 lira 50 kuruşun altında 400 gram ekmek verirse otomatikman içeri giriyor.”

Valilik, belediye olaya el atsın

Musa Anter Caddesi’nde fırın işleten Bayram Menekşe de aynı durumdan şikayetçi. Odanın kararına rağmen, ekmeği zararına 3 liradan satmaya devam ettiklerini belirten Menekşe şunları söyledi:

“Üç buçuk yapmadık, Komşu market ve bakkallar 2 buçuğa satıyor. Benim işçilerim, sigortam, kiram var. Ricada bulunduk, bu fiyata satmasınlar diye ama bizi dinlemediler. Herkes kendi fiyatını belirliyor. Oda rayiçleri çıkardığı halde uyan yok.  Her yerde gramajından çalınmış ucuz ekmek veriliyor, biz de fiyat yükseltemiyoruz. Bir ekmeğin bize maliyeti 3 lira 25 kuruş. Vergi, sigorta, odun, doğalgaz hepsi yükseldi. Ama market ve bakkallardan dolayı fiyat yükseltemiyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.