VİDEO - Diyarbakır esnaf odaları sorunlarını paylaştı

VİDEO - Diyarbakır esnaf odaları sorunlarını paylaştı
Diyarbakır'da Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan'ın katılımıyla, Esnaf Sanatkar Odaları ve Kredi Kefalet Kooperatifleri sorunları gündemli bir toplantı yapıldı.

Toplantıda DESOB'a bağlı 42 Oda Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve Diyarbakır'da bulunan Kredi Kefalet Kooperatif Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri yer alırken, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, oda başkanlarının sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini paylaştı.

t-013.jpg

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, Esnaf Odalarının yaşadığı sorunlar enine boyuna tartışılarak, çözüm önerileri üzerine istişarede bulunuldu. Esnaflar için sicil affı, esnafların krediye erişiminde yaşanan sıkıntılar, memur kefil vs. sorunları ele alındı. Karma esnaf odalarının sorunlarına değinildi.

t9-002.jpg

Oda Başkanlarının konuşmalarında kayıt dışının kayıt altına alınarak haksız rekabetin önlenmesine vurgu yapılırken,  küçük esnafların korunmasına dair yapılan konuşmalarda ise zincir marketlerin her köşe başına mağaza açmalarının önlenmesine ilişkin bir düzenleme yapılaması yönünde öneriler dile getirildi.

t2-008.jpg

Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan'ın katılımıyla Diyarbakır'da DESOB'a bağlı 42 Oda Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve Diyarbakır'da bulunan Kredi Kefalet Kooperatif Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Bölge Esnaflarının sorunları toplantısı yapıldı.

t4-005.jpg

DESOB Konferans Salonunda bugün yapılan toplantıya, Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ekrem Karataş, Ticaret İl Müdürü Tuncay Baysülen, DESOB'a bağlı 42 Oda Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kredi Kefalet Kooperatif Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

t6-001.jpg

Toplantıda Oda Başkanları odalarının sorunlarına ilişkin Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan'a sorular yöneltti ve çözüm önerilerini sundu. Oda Başkanlarını dinleyen Erkan, samimi  bir ortamda soruları yanıtladı ve sorunların çözümüne dair  yapılabilecekler konusunda bilgilendirmede bulundu.

t12.jpg

Oda Başkanlarının konuşmalarında kayıt dışının kayıt altına alınarak haksız rekabetin önlenmesine vurgu yapıldı. Küçük esnafların korunmasına dair yapılan konuşmalarda zincir marketlerin her köşe başına mağaza açmalarının önlenmesine ilişkin bir düzenleme yapılaması yönünde öneriler dile getirildi.

t10-001.jpg

Esnaf Odalarının yaşadığı sorunlar enine boyuna tartışılarak, çözüm önerileri üzerine istişarede bulunuldu. Esnaflar için sicil affı, esnafların krediye erişiminde yaşanan sıkıntılar, memur kefil vs. sorunları ele alındı. Karma esnaf odalarının sorunlarına değinildi.

t5-004.jpg

"Odaların yapısını güçlendirecek tasarı hazır"

Esnaf Odalarının yapısının güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Erkan, "Ufak odaları  birleştirerek mi, farklı bir modele geçilerek mi veya devletin esnaf sanatkarımıza verdiği bazı görevleri odalarımızın üzerine alarak mı? Bunun değişik yöntemleri var. 500'ün altındaki odalar birleşsin mi birleşmesin mi? Normal şartlarda üye sayısı 500'ün altında olan bir oda kendini idame edebiliyor mu? Kesinleşmiş bir karar değil ama odaların yeniden yapılanmasıyla ilgili çalışmayı birkaç farklı model üzerinde yaptık. Tüm kamu kuruluşlarımızın ve meslek odalarımızın katılımıyla kararımızı aldık. Karar aldıktan sonra da TESK, Pazarcılar Federasyonu, Madeni Eşya, Mobilyacılar ve büyük birlikleri çağırdık ve üzerine çalıştık. En son çalışmalarımız belli bir aşamaya geldi, ne yapacağımızı planladık ve şuan tasarımız hazır.Buradaki amacımız kurduğumuz oda yapısının esnafına hizmet eder yapıda olmasını istiyoruz." diye konuştu.

t7-003.jpg

"Kayıt dışı konusunda kanunlarda bir eksiklik yok"

Kayıt dışındaki esnafın kayıt atına alınmasına ilişkin konuşan Erkan, "Kayıt dışı esnafla ilgili Birlik Başkanımız başta olmak üzere Valimizin de talimatıyla kayıt olmaları zorlanacak. Bunun için kanunda bir eksiklik yok. Bunlar kaydolmak zorunda. Hatta maliyeye kaydolmuş ama odaya kaydolmamışsa, sicil müdürümüz ceza yazıp gönderebilir.Bunun bin TL'nin üzerinde bir cezası var." dedi.

t13.jpg

"Kayıt dışını yüzde 502den yüzde 20'ye düşürebilmeliyiz"

Kayır dışı esnafların kayıt altına alınmasına ilişkin DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ise şunları söyledi:"Eğer kayıt sistemi devreye girerse zaten odalarımızın üye sayılarının az olması diye bir sıkıntımız kalmaz. Bu sağlanırsa odalarımız güçlenecektir. Diyarbakır'da basit usul mükellefi 14 bin 250, Odalarımıza kayıtlı basit usul mükellefi ise sadece 4 bin 800. Yani, basit usulde şuan yaklaşık 9 bin esnaf kayıt dışı. Diyarbakır genelinde 69 bin mükellef var; bunun 12 bini Ticaret Odası'nda, 8 bine yakını kamu kurum ve kuruluşlarda, farklı sektörlerde ve şuan 40 bine yakın esnaf şuan esnaf odaları birliğine kayırlı olması gerekirken şuan kayıtlı 20 bin civarında esnaf var. Yani, esnafın yüzde 50'den fazlası şuan kayıt dışı. Bizim görevimiz kayırlı esnafı savunmaktır, korumaktır. Kayıt dışı esnaf haksız rekabete yol açıyor. Bu noktada iki komisyonumuz çalışıyor. İki komisyondan biri şuan Kayapınar'da çalışmaya başladı. Merkez ilçeler bittikten sonra kırsal ilçelerimizde de Kaymakamlıklar ve Belediyeler bünyesinde ve Odalarımızın katkısıyla kayıt dışının kayıt altına alınması için çalışacağız. Türkiye genelinde kayıt dışı yüzde 15 ila 20 bandında dır ve biz de burada bu standardı yakalamalıyız."

t11.jpg

"Perakende kanununda yapılan alt düzenlemeler, esnaf ve sanatkara pozitif ayrımcılık yapacak"

Zincir marketlerle ilgili konuşan Erkan, "Perakende kanununda şuan alt düzenlemeler yapıyoruz. Düzenlemede esnaf ve sanatkara pozitif ayrımcılık yapan; mesafedir, şehir içine sokulmamadır, bunar gündemimizde. İnşallah bunları sağ salim çıkaracağız. Aynı zamanda coğrafi bilgi sisteminde şöyle bir düzenleme daha geliyor. Ne kadar mesafede ne kadar esnaf var, ne zaman açılmış ne zaman kapanmış bunun bilgisi Oda Birliklerinde olacak. Aslında biz bakkal açmayı da eczaneler gibi düzenlemek istedik ama buna da ilk esnaflar karşı çıktı, 'param var açarım ne karışıyorsunuz' dediler." ifadelerini kullandı.

t8-003.jpg

"Bölgede 50 kişi dahi işyeri edindirme kredisini almamıştır"

İşyeri edindirme kredisi üzerine konuşan Ebedinoğlu, şu ifadeleri kullandı: "500 TL tutarında işyeri edindirme kredisi çıktı. İnanın toplasanız bölgede 100 kişi bu krediyi almamıştır. 50 kişi dahi almamıştır. Birçok alanda bölge mağdur. En azından bu kalemin iletilmesi ve özellikle işyeri edindirme finansmanının ayrı gelmesi lazım. Örneğin şuan Silvan, Ergani ilçelerimiz büyük ilçeler ve bunların kent dışında sanayi kurması gerekiyor. Biliyorsunuz en düşük kredilerden bir tanesi esnaf kredisi. İşyeri edindirme kredileri 10yıla yayılan ve esnafımızın rahata işyerini  kurabilmesine olanak sağlıyor. Esnaf kira öder gibi işyerine sahip oluyor. Esnafımızın kendini yenilemesi, daha modern işletmelere kavuşabilmesi için bu kalemin çok çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bu konuda Bakanlığımızın desteğini bekliyorum."

zz-005.jpg

"548 milyon 361 bin TL kredi kullanıldı"

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ekrem Karataş, Bölge Birliği hakkında bilgi verdi. Karataş, "Bölge Birliğimiz 1999 yılında Diyarbakır'da kuruldu. Birliğimizin merkezi Diyarbakır'da olup çalışma bölgesi Diyarbakır, Siirt ve Batman bölgesi sınırlarıdır. Birliğimize bağlı Diyarbakır ve ilçelerinde 12 kooperatifimiz, Batman ve ilçelerinde 2, Siirt ve ilçelerinde 3  kooperatifimiz olmak  üzere toplamda 17 kooperatifimiz bulunmaktadır. Diyarbakır ve ilçelerinde bulunan 12 kooperatifimizin kayıtlı ortak sayısı 7 bin 529. Kredi kullanan ortak sayısı5 bin 300. Verilen kredi toplamı 358 milyon 892 bin TL'dir. Batman ve ilçelerinde bulunan 2 kooperatifimizin kayıtlı ortak sayısı bin 438. Kredi kullanan ortak sayısı bin 24. Verilen kredi toplamı 58 milyon 369 bin TL. Siirt ve ilçelerinde bulunan 3 kooperatifimizin kayıtlı ortak sayısı bin 870. Kredi kullanan ortak sayısı bin 562. Verilen kredi toplamı 104milyon 100 bin TL. Diyarbakır Bölge Birliğimize bağı 17 kooperatifimizin kayıtlı ortak sayısı toplamda10 bin 837. Kredi kullanan ortak sayısı 7 bin 886. Verilen kredi toplamı 548 milyon 361 bin TL. Bu küçümsenecek bir rakam değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, çok kıymetli Genel Başkanımız Sayın Abdulkadir Akgül'ün ve Halkbanka'mızın çok değerli yöneticileri sayesinde gerçekten Diyarbakır'da son 10  yılda büyük bir sıçrama yaptık. Biz göreve geldiğimizde toplam plasmanımız 17 milyon TL idi. Nereden nereye. Gerçekten Diyarbakır'a çok büyük bir limit kredi sağlandı ve biz bunu esnaf ve sanatkarlarımıza kullandırdık. Sıkıntılar yok mudur, elbette vardır. Şuanda Diyarbakır Bölge Birliğimize bağlı5 tane kooperatifimiz kapalıdır. Bu plasman yetersizliğinden değil, üyelerimiz çapraz kefalet aldı. Esnaflar birbirine kefalet aldı ve her iki esnaf da işyerini kapatmak durumunda kaldı. Şuan 5 kooperatifimiz kapalı ve kredi kullandıramıyorlar. Bu dediğimiz de diğer kooperatifler üzerinden kullandırdığımız kredilerdir." şeklinde konuştu.

t14.jpg

Esnaf Odaları açısından oldukça verimli geçen toplantının ardından Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan'a  bir hediye sunuldu. Hediye sunumunun ardından topluca fotoğraf çektirildi.

t16.jpgt18.jpg

Haber: Ali Abbas Yılmaz

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.