VİDEO - Diyarbakır Gıda Toptancıları Sitesi esnafı da isyanda!

VİDEO - Diyarbakır Gıda Toptancıları Sitesi esnafı da isyanda!
Diyarbakır merkez ve bağlı ilçelerin toptan gıda ikmalini yaptığı Gıda Toptancılar Sitesi esnafları da diğer alanlarda olduğu gibi ‘İmdat’ demeye başladı.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez ve bağlı ilçelerin toptan gıda ikmalini yaptığı Gıda Toptancılar Sitesi esnafları da diğer alanlarda olduğu gibi ‘İmdat’ demeye başladı. Toptancı esnafı, ağır zamlardan etkilendiklerini, toptan satışlarının yarı yarıya düştüğünü ifade ettiler.

Diyarbakır Gıda Toptancılar Sitesinde işler durma noktasına geldi. Kent merkezinin ve bağlı ilçelerinin gıda ikmalini yaptığı toptancılar sitesi eski hareketliliğini kaybetti. Gerek esnafların gerekse vatandaşların toptan alış verişlerini gerçekleştirdikleri sitede sınırlı sayıda alışveriş yapanlar dikkat çekerken, esnaf ta hareketsizlikten ve alışveriş potansiyelinin düşüşünden şikâyetçi.

Ülkede yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı zor günler geçiren Diyarbakır’ın Gıda Toptancılar Sitesi esnafı, yaptıkları satışların yüzde 50 oranında düştüğünü belirterek, “Getirdiğimiz malları satamıyoruz. Yüksek fiyatlardan dolayı satışlarımız çok düştü. Önceki yıllar elde etiğimiz kazançlarımız artık tarih oldu. Satamıyoruz, kazanamıyoruz, isyan edecek noktaya geldik” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

Diyarbakır'ın merkez ilçesi Bağlarda bulunan Gıda Toptancılar Sitesi esnafının isyanı aslında sadece Diyarbakır’ın değil, bölge esnafının da isyanı. Bölgedeki birçok ilin de gıda tedarikçisi konumunda olan toptancılar sitesinde işler durma noktasına geldi. Özelikle son dönemlerde temel tüketim ihtiyaçlarına gelen zamlardan tutun, artan elektrik, doğalgaz, akaryakıt, işçilik ve girdi maliyetleri, site esnafının büyük sorunlar yaşamasına neden oldu.

Gıda Toptancılar Sitesi esnafı yaşadıkları sıkıntıları Tigris habere anlattı.

Esnaf ne dedi?

Peşin parayla bile ürün bulmakta zorlanıyoruz

Son iki yıldır zamlardan dolayı hammadde ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ifade eden Serdar Çiçek, “Maddi anlamda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntılardan dolayı mal almakta zorluk yaşıyoruz. Yaklaşık 18 yıldır Toptancılar sitesinde esnaflık yapıyorum, özellikle pandemi ile birlikte süreçten büyük sıkıntılar yaşadık. Daha önce bu kadar sıkıntılı bir süreç yaşamamıştık. Eskiden özellikle vadeli malları daha kolay temin edebiliyorken şu an peşin paraya bile birçok ürünü maalesef alamıyoruz. Artan fiyatlardan dolayı satışlarımız çok düştü. Önceleri bir liraya sattığımız ürün şu an 7 lira olmuş. Bu durum satış konusunda ne kadar zorlandığımızı gösteriyor” dedi.

Artık bu zamlardan bıktık

Sattıkları malları yerine koyamadıkları söyleyen Site Esnafı Vedat Murat Akan, “Ben 30 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Hayatım boyunca bu kadar zorlandığım bir süreç hatırlamıyorum. Sattığımız ürünlerin parasını alamıyoruz, aynı ürünü bir daha aynı fiyata alamıyoruz. Bundan önceki 2001 yılındaki krizde bile birkaç ayda fiyatlar yerine oturuyordu, biz en azından aldığımız malları satabiliyorduk. Şu an fiyatlar günlük değişiyor, bugün sattığımızı yarın aynı fiyata alamıyoruz. Bugün 20 TL’ye aldığımızı, yarın kaça alacağımızı bilemiyoruz. Gerçekten artık bu zamlardan bıktık, durum çok vahim. Satışlarımız çok düştü, geçen yıllara oranla satışlarımızda yüzde 50’nin üzerinde bir düşüş var. İki sene önce satışlardan elde ettiğimiz kazancı artık sağlayamıyoruz. Bu saatten sonra yapacağımız başka bir iş yok. Tek derdimiz geçimimizi sağlamak” dedi.

Esnaf kan ağlıyor

Esnaf olarak ülkede yaşanan ekonomik sorunlardan en çok etkilenenlerin esnaflar olduğunu belirten Vecdin Erdoğan, “Bugün ne satarsak satalım yerine koyamıyoruz. Kredi kartları borçlarımızı dahi ödemekte zorlanıyoruz. Gerçekten esnaflar artık kan ağlıyor, iş yapamıyoruz ve müşteri bulamıyoruz. Kendi yerimin kirasını bile zar zor çıkartıyorum. Bugün hangi esnafa giderseniz gidin hepsinin tepkisi aynı. Hepimiz en kötü sürecimizi yaşıyoruz. Ne devlet büyükleri nede yetkililer bize el atmıyor. Tek başımıza kalmışız. Bu işi bırakırsak ne yapacağız. Tek isteğimiz devletimiz bize yardımcı olsun. Artık çocuklarımıza bile bakamıyoruz” dedi.

Vatandaşın alım gücü düştü satışlarımız azaldı

Vatandaşın düşen alım gücünden kaynaklı satış yapamadıklarını ifade eden Ahmet Arıkanoğlu, “Eskiden günlük 3 bin ton mal satıyorduk, bugün ise bin tonu bulmakta bile zorlanıyoruz. Fiyatlardan dolayı insanlar artık ürünlere ulaşmakta zorlanıyor. Vatandaşlar arasındaki uçurum giderek büyüyor. Peynir, sucuk ve salam gibi ürünler satıyoruz. Bu ürünler, geçim sorunu yaşayan insanlar için artık erişimi zor olan ürünler haline geldi. Bu durumda ister istemez satışlarımızı olumsuz etkiliyor. Sattığımız ürünleri alan insanların sayısı geçekten çok azaldı. Satışlarımız şu an yarı yarıya düşmüş durumda. Sattığımız ürünlerin yerini doldurmakta zorlanıyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum