VİDEO - Diyarbakır hayvan pazarı enflasyon vurgunu yedi

VİDEO - Diyarbakır hayvan pazarı enflasyon vurgunu yedi
Diyarbakır hayvan pazarında kurban bayramı öncesi büyük sessizlik var. Hayvan sahipleri, bayram için hazırladıkları küçük ve büyük baş hayvanların ellerinde kaldığını ifade ederek, satış yapamamaktan şikâyetçi oldu.

Şehmus KIZILASLAN

TİGRİS HABER - Diyarbakır hayvan pazarında kurban bayramı öncesi büyük sessizlik var. Hayvan sahipleri, bayram için hazırladıkları küçük ve büyük baş hayvanların ellerinde kaldığını ifade ederek, satış yapamamaktan şikâyetçi oldu. Vatandaşın alım gücü olmadığı için kurbanlık alamadığını ifade eden hayvan sahipleri, "Umudumuz son günlerde, satış yapamazsak batarız" dediler.

Geçtiğimiz yıllarda, hatta son kurban bayramında dahi vatandaşın en azından küçükbaş hayvan alımı yaptığına değinen hayvan sahipleri, "Bu yıl küçükbaş hayvan alan yok. Büyükbaş hayvan fiyatlarının, kilosuna göre yanından geçilmiyor. Son günlerde de satış yapamazsak perişan oluruz. Pahalılık vatandaşın canını yakıyor, dolayısıyla biz de etkileniyoruz. Böyle giderse önümüzdeki yıllar için bu işi yapmayı düşünmüyoruz” şeklinde konuştular.

Hayvan sahipleri ve vatandaş ne dedi;

"1 milyon 300 bin lira borçla hayvan aldım"

Hacı Mustafa (Küçük Baş Hayvan Satıcısı): Gecen yılla göre bu yıl hayvanlar pahalı olmuş. Bir hayvana bakmak artık çok zor, nasıl bir çocuğa ve beşikteki bebeğe nasıl bakıyorsak kurbanlık hayvanlara da aynen öyle bakıyoruz. Bize ne uyku, ne yatmak, ne dinlenmek, ne de rahatlık var. Gittikçe hayat pahalı oluyor. Birde hayvan şu anda çok pahalı olmuş. Hayvan çok olduğu zaman ucuzdur ama Hayvan olmadı mı pahalı olur. Durum budur. Gecen yıla göre bu yıl hayvan fiyatları çok pahalı gecen yıl 8 ile 9 bin lira olan hayvan fiyatları ise bu yıl 10 ile 15 bin olmuş. Gecen yılla göre buralarda hayvanlar çoktu ama bu yıl o kadar çok hayvan yok, ben bugüne kadar ve bayramında yaklaşmasına rağmen sadece 3 kurbanlık hayvan sattım. Elimde 100 tane den fazla hayvan kalmış. Ve 1 milyon 300 lira yakın hayvanlardan dolayı borcumuz var. Böyle giderse batacağız biz de bırakacağız yapamayız.

Büyükbaş hayvan fiyatı 500 bin!

Ercan Atman (Büyükbaş hayvan satıcısı): Ben hayvan borsasında kalıyorum. Büyükbaş hayvanların fiyatları geçen yıla göre bu yıl yüksek. Küçükbaş hayvan fiyatı 40 bin, büyükbaş hayvan fiyatı ise 300 ile 500 bin lira arasında değişiyor. Kilolarına göre tabi fiyat değişiyor. Vatandaş mecburen buraya küçükbaş hayvanları almak için buraya geliyorlar. Burada fiyatlar gecen aya göre daha pahalıydı. Bu ay daha ucuz fiyat olarak. Geçen ay 20 ile 25 bin lira olan bir kurbanlık hayvan, bu ayda ise 10 ile 16 bin lira satılıyor.

Kurbanlık almadan eve geri döndü

Bahattin Akbulut (Kurbanlık almak isteyen vatandaş): Kurbanlık almak için geldim. Ama fiyatlar geçen yıllara göre çok pahalı olmuş. Nerdeyse iki katına çıkmış. Geçen kurban bayramı öncesi normal bir kurbanlık hayvan için 5 ile 6 bin lira öderken, bu yıl ise 10 ile 12 bin lira olmuş. Ne yapalım bütçemiz ne kadar olursa, o kadar almaya gayret edeceğiz. Fiyatları yüksek bulan, kurbanlık almaktan vazgeçiyor

İbrahim Kaya (Küçükbaş hayvan satıcısı): Geçen yıla göre satışlarımız çok durgun. İnsanlarımız bir hafta önceden gelip hayvanları alıyorlardı ve işaretliyorlardı. Bu yıl fazla hayvan getirmeye korktum. Çünkü fiyatları çok pahalı olduğundan dolayı gözüm kesmedi. Gecen yıl hayvan fiyatları 3 ile 5 bin lira arasında sattığımız hayvanları bu yıl satamıyoruz. İnsanlarımız alım gücü çökmüş durumda, fiyatları görüyorlar, alamayınca içini çekiyor, moralleri bozuluyor. Ne yapsınlar aileler gelip bakıyor fiyatlara, yüksek olunca da kurban kesmekten vazgeçiyorlar. Bu fiyatlarda köylünün hiç bir sucu yoktur. Geçen yıl örneğin; Kırmızı saman fiyatları 3 ile 5 lira arasındaydı. Bu yıl ise 7 ile 9 bin lira olmuş. Arpa fiyatları da aynı seviyede oldu. Mesela gecen yıl bu hayvandan tanesinden 300 lira kazandığım zaman bu yıl ise 100 lira düştü .

Canlı hayvan kilosu, 80 liradan 220 liraya yükseldi

Celal Gözkemur (Hayvan nakliyecisi): Gecen yılla göre bu yıl fiyatlar çok arttı. Gecen yıl canlı hayvan satış fiyatı 80 ile 95 lira olurken, bu yıl ise canlı fiyat satışı 190 ile 220 lira kadar yükseldi. Bu aylarda ise fiyatları düştü birazda olsa, gecen yılla göre ben buralara 3 -5 araba kurbanlık hayvan getiriyordum ama bu yıl buraya sadece bir nakliye getirdim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum