VİDEO - Diyarbakır hayvan pazarında sessizlik!

VİDEO - Diyarbakır hayvan pazarında sessizlik!
Kurban bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’daki kurban pazarında sessizlik hakim.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Artan maliyetler nedeniyle Diyarbakır’daki hayvan pazarında sessizlik hakim. Kurban bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’daki kurban pazarını gezdik. Bu sene büyükbaş kurbanlıkların fiyatı 15 bin ile 20 bin TL arasında değişirken, küçükbaş hayvanlar 2 bin 500 TL ila 4 bin TL arasında alıcı buluyor.

Hayvan besicilerinin beklediği Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Bu yıl artan girdi maliyetleri, yem, saman kurbanlıkların da fiyatını arttırdı. Bu yıl büyükbaş kurbanlıkların fiyatı 15 bin ile 20 bin TL arasında değişirken, küçükbaş hayvanlar 2 bin 500 TL ila 4 bin TL arasında alıcı buluyor. Ancak besicilerin beklediği gibi olmadı. Geçen yıl bu vakitlerde Sur’un Çarıklı mahallesinde bulunan Diyarbakır hayvan pazarı, adeta iğne atsan yere düşmezdi, ama yıl maliyetlerin yükselmesinden dolayı satıcı dertli, maliyetlerle birlikte kurbanlık fiyatlarının yükselmesinden de alıcılar dertli. Hal böyle olunca kurbanlık için kimse pazara uğramaz oldu, uğrayanda eli boş dönüyor.

Tigris Haber olarak hayvan pazarında nabız tuttuk. Mikrofon uzattığımız hayvan üreticisi de, kurban almak için gelen vatandaşlarda dertti.

kurban-tigris1.jpg

Fiyatlar yüzde 100 arttı

Hayvan pazarın da 25 yıldır hayvan alıp satan Adem Düzbayır, şimdiye kadar gördüğü en kötü sezon olduğunu dile getiriyor. Düzbayır, “Ben alıcıyım. 14 bin 300’e aldım, satmak için aldım. Alıp satıyorum. Bu sene fiyatlar yüksek ama hayvanlar satılmıyor. Kriz olduğu için kimse kurban da kesemiyor. Bu yüzden piyasa durmuş. Geçen sen ile bu sene arasında yüzde yüz fark var. Bu hayvan geçen sen 7 bindi, şimdi 14 bin 300. 25 yıldır bu işi yapıyorum, bizim için en kötü sene bu sene. Besleyenler için iyi, çünkü geçen sen 66 bin liraya almış, şimdi 15 bin liraya veriyor.”

kurban-tigris2.jpg

Girdi maliyetleri

Nedim Akduman, hayvan alıp satıyor, ona göre fiyatların yükselmesinin sebebi artan girdi maliyetleri. “Hayvan alıp satıyoruz. Satış yok bu sene, geçen sen daha iyiydi. Herhalde bu krizden dolayı kimse alamıyor. Hayvana göre, kilosuna göre değişiyor, 15 binden başlıyor 20 25 bine kadar çıkıyor. Yem pahalandığı için, bir de bizim o taraflarda yağmur yağmadığı için, yem de alamıyoruz, hayvan zayıf kaldığı için, mecbur ucuza satıyoruz.”

kurban-tigris3.jpg

“3 ortakla çepiç aldık”

Emekli maaşı ile geçinen Hasan adlı vatandaş, eskiden kurbanlık alıp kestiğini, ancak şimdi bayram eti için 3 ortakla bir çepiç aldıklarını belirtiyor. “2 bin TL’ye bir tane çepiç aldım, bence çok pahallı. Ben emekli adamım, 2 bin lirayı buna versem ben aybaşını nasıl getireceğim. Benim aldığım 3 bin lira zaten. Daha önceki senelerde çok rahat alabiliyordum. Kurbanlıkta kesemiyorum. Şuan 3 kişi ortak olmuşuz, bir hayvan alıp kesiyoruz bayramı geçirmek için.”

kurban-tigris4.jpg

Bunun neresi pahalı?

Çepiç’in fiyatını yüksek bulan Hasan adlı vatandaşa besici Serdar Acar şöyle cevap veriyor: “Fiyatlar kurtarmıyor. Dayı az önce dedi ya 2 bin liraya almışım. Keşke bir sorsa arpanın kilosu ne kadar. Arpanın kilosu 6 buçuk lira, bir tane çepiç 2 bin lira, onu beslesen zaten, 2 3 tane çepiç’in zaten 600 700 kilo arpa yiyiyor saman dışında. Peki neresi pahalı.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum