VİDEO - Diyarbakır iş dünyası KGF kredi limitlerini değerlendirdi

VİDEO - Diyarbakır iş dünyası KGF kredi limitlerini değerlendirdi
Esnaf ve KOBİ'lere yönelik 250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu’nun detayları açıklandı.

Mahsum Kara/ Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Esnaf ve KOBİ'lere yönelik 250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu’nun detayları açıklandı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Mehmet Kaya ve OSB Başkanı Mustafa Fidan, bankaların KGF kredi limitlerinin yetersiz olduğunu ifade ederek, belirlenen rakamların ihtiyacı karşılamadığını, artırılması gerektiğini belirttiler.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, esnaf ve KOBİ'lere yönelik belirlenen 250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu’nun detaylarını açıkladı. Ayrılan kredi limitlerinin ihtiyacı karşılamayacağına dikkat çeken DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve OSB Başkanı Mustafa Fidan, limitlerin bir an önce artırılması gerektiğini söylediler.

Esnaf ve KOBİ’lerin merakla beklediği Kredi Garanti Fonu (KGF) kredi destek paketi detayları açıklandı, ancak memnuniyet yaratmadı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebatinin açıkladığı, yeni KGF paketinde, 14 destek kaleminden oluşan paketle 200 milyar liralık kefaletle 250 milyar liralık kredi hacmi oluşacağı belirtildi. Yeni paket, işletmelerin ödeme kabiliyetine göre 5 grupta sınıflandırılacak. En yüksek ödeme kabiliyetine sahip 1’nci grup ile en düşük ödeme kabiliyetine sahip 5’nci grup firmalarına destek verilmeyecek.

Esnafın ve sanayiciyi memnun etmeyen KGF destek paketi ile ilgili Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası(DTSO) ve Organize Sanayi Bölgesi(OSB) Başkanı Mustafa Fidan,Tigris habere değerlendirmede bulundu.

Beklenti yüksekti, kredi çok düşük

KGF kredi destek paketinin yöntem ve kapsadığı sektörler anlamında önemli bir çalışma olduğuna dikkat çeken DTSO Başkanı Mehmet Kaya, sadece bir işletme kredisi yerine ihracatçıya, imalatçıya, işletmeye ve farklı sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda nakit vermek yerine, ihtiyaç giderecek bir yöntem ile oluşturulduğunu söyledi. Kaya, “Ama maalesef gelin görün ki; beklenen talep çok yüksekti ve hükümette bu talebin farkındaydı. Çünkü uzun zamandır KGF dile getiriliyordu. Üyelerimiz bankalara gidiyor, bir bankada 4 milyon ile 6 milyon TL’ye kadar toplam limitler açıldığı söyleniyor. Maalesef bu limitler, bir kişinin veya işletmenin ihtiyacının giderecek rakamlar değil” dedi.

Hiçbir ihtiyaca cevap olamayacak

Bir an önce ihtiyacı giderecek, piyasayı rahatlatacak bir biçimde yeniden kaynak aktarımının yapılması gerektiğini ifade eden Kaya, şunları söyledi: “Verilen kredileri kimse kullanmayacağı gibi, hiçbir ihtiyaca da cevap olmayacaktır. Ne ihracatçıyı, ne işletmecisini ayakta tutmaya çalışana, ne de imalatçıya fayda sağlamayacağı gibi, kimsede yararlanamayacaktır. Şu an uğraştığımız konulardan bir tanesi, KGF kredilerinin açılmış olmasına rağmen bankalara gelen limitlerin çok düşük olmasıyla ilgilidir. Üyelerimiz KGF kredisinden şimdilik, bu şekliyle yararlanamıyor. Büyük beklenti yaratıp, KGF ile büyük rakamlar belirleyip, piyasayı rahatlatacağı söylenilen rakamlar bu şekilde açıklanınca kabaca ‘dağ fare doğurdu’ noktasına gidiyoruz.”

İş çevresi KGF’nin çare olmadığını biliyor

Kredi limitlerinin düşük olması nedeniyle oluşacak olumsuzluklardan söz eden Kaya, “Kendisini KGF kredisine göre ayarlayıp, ürün siparişi veren işletmeler var. Aldığı ürünün karşılığını krediyi kullanarak ödeyecek işletmelerimiz var. İhracat yapıp, ihracat karşılığı üreteceği malı yetişmediği için krediye başvuru varan ihracatçılarımız var. Ham maddesini alıp imalat yapacak olanın ham maddesi ödemesini KGF kredisiyle yapmayı bekleyen imalatçılarımız var. Şimdi saydığımız zaman hemen hemen her sektörün bu dönem nakit krediye ihtiyacı mevcut. Ama şu an hiç kimse bu krediyi kullanamaz. Bunun doğru ve ihtiyacı karşılayacak bir şekilde verilmesi lazım. Artık iş çevreleri KGF’nin çare olmayacağını biliyor, bu durum iş çevrelerini rahatsız ediyor” dedi.

Limitler gözden geçirilip artırılmalı

Sanayicilerin KGF kredisine ulaşma konusunda sıkıntı yaşadığını söyleyen OSB Başkanı Mustafa Fidan, “Devlet, KGF’yi 250 milyar TL olarak açıkladı. Ama bu krediyi yaklaşık 13 parçaya böldü. Yatırım için bölgelere gelen limit maalesef çok düşük. Bugün bir bankanın 40 tane şubesi var, gelen kredi limiti 20 ile 30 milyon arasında. Bu limit hangi şubeye yetecek. Devlet, KGF limitlerini bir an önce artırmalıdır. Özellikle yatırımcıya yüksek kredi limitleri ayrılmalıdır. Örnek vermek gerekirse; Diyarbakır Organize Sanayi için istenilen para 700 milyon, ama bankaya gelen KGF limiti 8 milyon TL. Bu 8 milyon lira 300 sanayiciye nasıl dağıtılacak, gerçekten çok merak ediyorum. Bu limitler bir an önce elden geçirilmeli, artırılıp öyle dağıtılmalıdır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.