VİDEO - Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanından çok ciddi iddia; ‘Sınırdan sürü ile kuzu geçişi var’

VİDEO - Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanından çok ciddi iddia; ‘Sınırdan sürü ile kuzu geçişi var’
Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, “Sınır dışına sürüler halinde kuzu geçtiği yönünde duyumlar aldıklarını ifade ederek, bu durumun düzeltilmemesi durumunda vatandaşın eti 700 liraya yiyeceğini söyledi.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Diyarbakır’daki kırmızı et fiyatlarındaki artışı değerlendiren Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, “Sınır dışına sürüler halinde kuzu geçtiği yönünde duyumlar aldıklarını ifade ederek, bu durumun düzeltilmemesi durumunda vatandaşın eti 700 liraya yiyeceğini söyledi.

Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, kırmızı ette yaşanan fiyat artışlarının nedenlerini Tigris Haber’e değerlendirdi. Sınırdan sürü ile kuzu geçişlerinin olduğu yönünde duyum aldıklarını, yetkililerin bu durumu inceleyip tedbir alması gerektiğini belirtti. Hükümetin üreticiyi desteklemede yetersiz kaldığına vurgu yapan Atlı, kontrollü bir destek paketinin acilen devreye konması çağrısı yaptı.

“Bugün yarından iyidir”

Oda Başkanı Atlı, üretici desteklerine ilişkin şunları söyledi: “Eskisi gibi kuzu üretimi yok. Üretim çok azaldı. Girdi maliyetleri aldı başını gidiyor. Besici eskiden 8-10 bin lira veriyordu, şimdi nakliye ücretleri 40 bin lirayı aştı. Yetkililerin, hükümetin biran önce üretime destek vermesi lazım. Üretim genişlemedikçe, artan talebi karşılayabilmek mümkün değil. Üreticiyi cezbedecek destekler olmalı. Mazot, yem desteği ile sınırlı kalınmamalı, aşılardan dahi ücret alınmamalı. Bugün yarından iyidir. Öyle bir zamanı yaşıyoruz ki, üretici şuan canından bezmiş durumda. Kimse üretmek istemiyor. Parası olan bankalarda faize yatırıyor. 1 milyona 45 bin lira faiz verilen bir yerde kim üretim yapar? Paralar üretimde değil faizde. Zaman kötü, yaşantı kötü, her şey kötü. Kasaplarda kırmızı et 400 ila 600 lira arasında satılıyor. Bu daha iyi günlerimiz, rakamlar giderek artacak…”

"Sınır dışına sürüler halinde kuzu geçtiği duyumları alıyoruz"

Bölge illerinde küçükbaş hayvan sayısının azalma nedenlerine ilişkin konuşan Atlı, şöyle devam etti: ''Son 10 gündür duyumlar geliyor. Hakkâri, Şırnak, Yüksekova, Şemdinli’den Kuzey Irak’a canlı kuzu gidiyor. Bu gayri resmi ise, bunun bir cezasının olması lazım. Eğer bu resmi bir durumsa onun da durdurulması lazım. Yoksa eti 700 liraya yiyeceğiz. Bize eti 600-700 liraya yedirmek isteyenler mi var? Bir taraftan dana ithal edeceksiniz bir taraftan da dağ yolunda kuzular sürüler halinde sınır dışına çıkacak. Bu duyumları aldık ve muhatap olduğumuz federasyon başkanımıza bildirdik. Sınıra yakın iller ve ilçelerde sınır dışına hayvan çıkışının olması, içeride zaten yetersiz olan hayvan sayısının daha da azalmasına neden oluyor. Bu da haliyle fiyatlara yansıyor. Yetkililerin biran önce buna müdahale etmesi gerekiyor. Resmi ya da gayrı resmi bilmiyoruz ama bu geçişlerin önü alınmalı.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.