VİDEO - Diyarbakır kuyumcu esnafı, 'Vurguncu'lardan rahatsız!

VİDEO - Diyarbakır kuyumcu esnafı, 'Vurguncu'lardan rahatsız!
Doğu ve Güneydoğu Kuyumcular ve Mücevherciler Federasyonu Başkanı Mustafa Akkul, Diyarbakır’ın sık, sık kuyumcu vurgunu ile gündeme gelmesinin rahatsız ettiğini belirterek, “Vatandaş emanetini teslim ettiği kişileri iyi araştırsın” dedi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da son yıllarda artan “kuyumcu vurgunu” haberleri gözleri bu sektöre çevirdi. Altın birikimini banka yerine kuyumculara “emanet” olarak bırakan onlarca kişi, emanetçi kuyumcunun iflas etmesi ya da kaçması nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadı. Konu ile ilgili Tigris Haber’e konuşan Doğu ve Güneydoğu Kuyumcular ve Mücevherciler Federasyonu Başkanı Mustafa Akkul, ortaya çıkan vakalarda hem vatandaşın hem de esnafın hatalı davrandığını söyledi. Vatandaşın kuyum sektörüne “kar marjı” karşılığı emanet bırakmaması gerektiğine dikkat çeken Akkul, “Vatandaşın sektörümüze bir itibarı var. Bu doğru bir tespittir. Ama hangi kuyumcuya gittiğini, kuyumcunun maddi anlamda ne durumda olduğunu, araştırması gerekiyor. Gözü kapalı şekilde vatandaş gidip emanet bırakmasın” dedi.

kuyumcu-tigris1.jpg

‘Ucuz altına kanmayın’

Altın satın almak isteyen vatandaşların “ucuz ya da indirimli” fiyatlara kanmaması gerektiğine dikkat çeken Akkul, şunları söyledi: “Bir vatandaş altın almaya gidiyor, altın fiyatını soruyor. Altının gramı bin lira ise vatandaş ucuzunu arıyor. 950 liraya altın alıyor. Ucuz arayan vatandaş tuzağa düşüyor. Altının fiyatı sabittir. Düşük fiyat verdiği an, vatandaş güvenip altınını emanet bırakabiliyor. Altın aldığınız zaman düşük fiyat peşine düşmeyin. İkinci sıkıntı ise, emanet bırakırken, vatandaşa kar marjı veriyor. O vatandaşın altınını bağlaması için kar marjını yüksek veriyor, bu da yanlış, vatandaşları tuzağa düşürüyor.”

‘Emanet her yerde var’

Kuyucumculara “emanet altın” bırakma geleneğinin Türkiye’nin her ilinde olduğunu belirten Akkul, şöyle devam etti: “Evinde altınını güvende hissetmeyen vatandaş, getirip kuyumcuya emanet bırakabiliyor. Çünkü kuyumcunun çelik kasası var. Vatandaş bu niyetle emanet ediyor. Bankalar kasa kira ücreti istiyor. Vatandaş, bankaya bıraktığı altınını istediği zaman alıp satamıyor. Kuyumcuda istediği zaman alıp bozma şansı var. Bu nedenle vatandaş esnafa yöneliyor. Tabi ‘emanet’ istismar ediliyor. Sıkıntı, kuyumcunun emanet altını bozup başka bir yatırım yaptığı anda başlıyor, vatandaş mağdur oluyor. Esnaf, emanet aldığı altını, arsa, inşaata yatırıyor. Oradan para kazanmaya çalışıyor. O yatırımdan zarar edince, bu vatandaşa yansıyor.

kuyumcu-tigris2.jpg

‘Sektör başıboş kalıyor’

Akkul, vatandaşların “emanet altın” bıraktıkları kuyumcuyu iyi araştırması, tavsiye ve önerileri dikkate alarak gitmesi gerektiğini söyledi. Mustafa Akkul, “kuyumcu vurgunu” vakalarının Diyarbakır esnafının imajını bozduğuna dikkat çekerek, “Sektörümüz başıboş kaldı. Ben görevdeyken sahadaydım. Bizi rahatsız ediyor, bu tür haberler. Bu vakalar tüm sektörü yıpratıyor. Batı’dan buraya altın getiren kişiler, ‘Esnaf kaçıyor, Diyarbakır’a altın götürmeyelim’ düşüncesi içinde. Biz bu konuda rahatsızız” dedi.

Kuyumcu Onur Amura da, vatandaşları uyardı. Amura, “Bize karşı güvensizlik oluşuyor. Her esnafla çalışılmaması gerekiyor. Emaneti para karşılığında değil, aynı gramı geri alacak şekilde bırakmak gerekiyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum