VİDEO - Diyarbakır ‘Sanayi Mektebi’ istihdam, eğitim merkezi oldu

VİDEO - Diyarbakır ‘Sanayi Mektebi’ istihdam, eğitim merkezi oldu
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın bünyesinde kurulan ‘Diyarbakır Sanayi Mektebi’, Avrupa Birliği destekli eğitim projelerinin geliştirilmesi ve hızlandırılması çalışmalarını yaygınlaştırıyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın bünyesinde kurulan ‘Diyarbakır Sanayi Mektebi’, Avrupa Birliği destekli eğitim projelerinin geliştirilmesi ve hızlandırılması çalışmalarını yaygınlaştırıyor. AB destekli programların uygulanması için alt yapı hazırlıkları tamamlandı, gençlere istihdam alanları yaratacak eğitim çalışmaları ise aralıksız sürdürülüyor.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın a bağlı Diyarbakır Sanayi Mektebi, farklı alanlardaki projeleri devreye sokarak, bu alanlarda verdikleri eğitimlerle gençlere istihdam kapısı aralıyor. Avrupa Birliği desteği ile genlere, yazılım dilleri, aşçı yardımcılığı, barista, dijital pazarlama, sosyal medya uzmanlığı, görsel grafik tasarımı başta olmak üzere farklı alanlarda eğitim veriliyor.

DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, oda bünyesinde faaliyete geçirdikleri ‘Sanayi Mektebi’ projesi kapsamında yarattıkları alanın, gençlerin geleceklerini programlamalarına katkı sunduğunu belirterek, "Temel hedefimiz; kentteki sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanlara nitelikli elemanlar yetiştirmek. İnsan kaynağı altyapısını güçlendirme çabası içindeyiz" dedi.

sertifika-tigris-kopya.jpgDiyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın bünyesinde kurulan ‘Diyarbakır Sanayi Mektebi’, Avrupa Birliği destekli eğitim projelerinin geliştirilmesi ve hızlandırılması çalışmalarını yaygınlaştırıyor. AB destekli programların uygulanması için alt yapı hazırlıkları tamamlandı, gençlere istihdam alanları yaratacak eğitim çalışmaları ise aralıksız sürdürülüyor.

‘Sanayi Mektebi'nde; yazılım dilleri, aşçı yardımcılığı, barista, dijital pazarlama, sosyal medya uzmanlığı ve görsel grafik tasarımı başta olmak üzere birçok alanda eğitimler veriliyor. Verilen eğitimler sayesinde muzun olana gençlerin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Diyarbakır Sanayi Mektebi'nde verilen eğitim ve projelere dair DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok ile konuştuk, sanayi mektebinin çalışmalarını aktardı.

Nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefliyoruz

Sanayi Mektebi'nde yürütülen çeşitli projeler kapsamında gençlere eğitim ve istihdam sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Ok, "Diyarbakır Sanayi Mektebi 2019 yılında faaliyetleri başladı. Faaliyetlerine başladığı günden beri hem DTSO'nın öz kaynakları hem de AB Büyük Elçiliği, Kalkınma Ajansı gibi farklı kuruluşlardan aldığımız hibe destekleriyle eğitim programları düzenliyoruz. Belirli alanlara odaklandık, buradaki temel hedefimiz kentteki sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlar yetiştirmek, insan kaynağı altyapısını güçlendirdiğimiz çalışmalarla geliştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

'Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi'

Sanayi Mektebi'nde verilen eğitimlerden söz eden Ok, eğitim ve projelere dair şu bilgileri aktardı; "Genelde mimari ve mühendislik programlı eğitimler verdik. Animasyon, görsel tasarım ve moda tasarım alanlarında eğitimler düzenledik. Kadın girişimcilerin güçlendirilmesine yönelik; dijitalleşme ve sosyal medya uzmanlığı alanlarında e-ticaret alanlarında eğitim programları uyguladık. Sanayi Mektebi bünyesinde 8 aydır 3 farklı proje yürütüyoruz. Bu projelerden biri Sabancı Vakfı ve Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği iş birliğinde yürüttüğümüz 'Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi' var. Bu proje tamamıyla hem eğitimde hem de istihdamın içinde olmayan genç kadınların istihdamını sağlamak amacıyla geliştirilen bir proje. Bizde Diyarbakır'da Sabancı Vakfı ile Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği iş birliğinde çalışma yapıyoruz. Bu proje kapsamında genç kadınlar için moda tasarım eğitim programı açtık. Bu programdan 25 kadın yararlandı. Yazılım dilleri, aşçı yardımcılığı ve barista alanlarında eğitim programları açtık. Bu eğitimlerden mezun olan genç kadınların işe yerleştirmeleriyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Diğer bir program da özelikle deprem sonrasında depremden etkilenen bölgelerde mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve istihdamın desteklenmesi için İngiltere Büyük Elçiliği ile Birleşmiş Milletlerin ortak yürüttüğü proje kapsamında eğitimler veriyoruz. Özelikle dış ticaret alanında eğitim programları gerçeklerdik. Bu projedeki temel amacımız kentte ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak için eğitim programları geliştirmek ve sonrasında eğitime katılanları kişilerin istihdam edilmesini hedefliyoruz. "

sanayimektebi-dtso-3.jpeg

İstihdam ve eşleşme projelerine yoğunlaştık

Ekim ayında başlayacak yeni proje sayesinde bir çok alanda eğitimlerin verileceğine dikkat çeken Ok, yapılacak çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi;

"Yeni projemiz ise Avrupa destekli bir proje, insan kaynakları operasyonel programı kapsamında desteklendi. Dijital sektörlerde gençlerin istihdamını sağlamak için yürüdüğümüz bir proje. Bu projenin şu an duyurularına başladık. Ekim ayında eğitim programlarına başlıyoruz. Bu program kapsamında animasyon, görsel tasarım, grafik tasarım, sinema ve web tasarımı gibi alanlarda eğitimde ve istihdamda olmayan 150 gence eğitimler vereceğiz. Ağırlıklı olarak bu eğitimde genç kadınlar yararlanacaklar. AB projesi, diğer projelerden farklı olarak 150 gencin dört aylık eğitim sürecinde günlük giderlerini karşılıyoruz. Eğitimden sonra gençlerin istihdam sürecini takip etmeye çalışacağız. Pek çok sektörde sosyal medya, dijital pazarlama, sosyal medya uzmanlığı ve görsel grafik tasarımı alanlarında gençlerin istihdama katılımını sağlamayı hedefliyoruz. Üç projede de eğitim sonrası eğitim verdiğimiz her genci takip ediyoruz. Bire bir iletişimde olup eğitime katılan gençlere istihdamı hedefliyoruz. 2024 yılı, bizim bu eğitim programlarının ardından eşleşme çalışmalarımızı yoğunlaştığımız bir yıl olacak" ifadelerine yer vermedi.

100 kişi istihdam edildi

Eğitim alan gençlerin istihdam edilmesi için yoğun bir çalışma içerinde olduklarını belirten Ok, "Sanayi Mektebi ve Teleperformance firmasıyla ortak eğitimler yapıyoruz. Yaklaşık 6 program gerçekleştirdik, bu programlarından 120 kişi eğitim aldı. Bu programlar sonrasından yaklaşık 100 kişi istihdam edildi. Moda tasarım eğitimde şu ana kadar 25 kişi eğitime katıldı, şimdi ise eşleşmeleri devam ediyor ve 10 kişiyi istihdam etmeye çalışıyoruz. Yazılım dilerinde 37 genç bizden eğitim aldı ve 15 kişiyi istihdam etmeye çalışıyoruz. Eşleştirme ve istihdama katma meselesi bizim için yeni başladı. Şu an yoğun bir şekilde işletmelerle iletişim halindeyiz. Üç aylık hedefimiz aşçı yardımcılığı, barista, moda tasarım, yazılım ve dış ticaret alanında 5 eğitim programını yeni tamamladık. Bu eğitim programlarında eğitim alan gençlerin tamamını istihdama katmak için çalışmalar yapıyoruz" diye kaydetti.

sanayimektebi-dtso-4.jpeg

Genç kadın odaklı çalışıyoruz

Genç kadın girişimcilere yönelik programlar getirmeye çalıştıklarını söyleyen Meryem Özdemir Ok, Sanayi Mektebi'nin ilk hedefi zaten kadın girişimcilere odaklı projeler geliştirmekti. Kadın girişimcilerin iş kurarken ya da işlerini sürdürebilir bir hale getirmek için yaygın eğitimler yaptık. Ağırlıklı olarak şu an genç kadınlara odaklı çalışıyoruz. Bünyemizde barista eğitimi alan özel genç kadın grubumuz var. Aşçı yardımcılığı içi 25 genç kadın sabah grubunda eğitim alıyor, bu projeyi Sabancı Vakfı ile ortak yürütüyoruz. Yazım dilleri ve moda tasarım eğitimini sadece genç kadınlara verdik. Bu konuyu çok önemsiyoruz, çünkü ne eğitimde nede istihdamda olmayan gençlerin en yüksek olduğu bölge Diyarbakır ve Şanlıurfa bölgesi. Bundan dolayı özelikle tüm programlarımızı yapabildiğimiz kadar genç kadınlara özgü hale getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

DTSO duyurusu;

“AB Destekli Projemiz kapsamında Sanayi Mektebi bünyesinde Ekim ayında eğitimlerimiz başlıyor. 15-29 yas arası gençler için düzenlenecek eğitimlere Diyarbakır Sanayi Mektebi'nden başvurabilirsiniz. Eğitim süresince katılımcıların günlük giderleri (yemek, ulaşım vb.) ve genel sağlık sigortaları proje kapsamında karşılanacaktır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.