VİDEO - Diyarbakır Sosyal konutlarda 4 gündür su yok

VİDEO - Diyarbakır Sosyal konutlarda 4 gündür su yok
Diyarbakır Kayapınar’da bulunan sosyal konutlarda 4 gündür akmayan sular vatandaşları yaz sıcağında perişan etti.

Haber: Ali Abbas Yılmaz / Yılmaz YİGİTLER

Yaz aylarında sürekli ara ara su kesintilerinin yaşandığı sosyal konutlarda bu sefer 4 gün boyunca yaşanan su sorununa biran önce çözüm bulunmasını isteyen vatandaşlar, pandemi sürecinde virüsün daha da yayılacağı tehlikesine işaret ettiler.

DİSKİ’den su sorununa ilişkin görüştüğümüz görevliler ise 3 gün önce Dicle barajında pompalardan kaynaklı bir sorun yaşandığını,  pompa arızasının giderildiğini ancak basınçtan kaynaklı suların akmadığını ifade ettiler.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Talaytepe Mahallesi’nde bulunan Sosyal konutlarda 4 gündür su yok. Dört gün önce suları kesilen mahalle sakinleri DİSKİ’yi aradıklarını arızanın giderildiğini ancak buna rağmen 4 gündür basınç yetersizliğinden dolayı sularının akmadığını ifade ettiler.

genel.png

Sosyal konutlardaki su sorununa ilişkin Tigris Haber’e konuşan vatandaşlar, yetkililerden su sorunun giderilmesi için biran önce çözüm bekliyor.

‘Su olmayınca hiçbir ihtiyacımızı karşılayamıyoruz’

Sosyal konutlarda ikamet eden Yılmaz Çelik, günlerdir yaşanan su sorununa ilişkin şunları söyledi: “Dört gündür sularımız akmıyor. Yetkililerin dediğine göre ilk gün arıza varmış. İkinci gün ise su seviyesinin yetersiz olduğunu söylediler ama bugün dördüncü güne girdik, suyumuz hala yok. Önceden bir gün su kesintisi olurdu, su seviyesinin yükselmesini beklerdik ve ertesi gün suyumuzu bırakırlardı. Bu su sorunu her yaz yaşanırdı ama hiç bu kadar uzun sürmemişti. Sosyal konutlarda depomuz da yok. Su kesintisi olduğunda suların gelmesini beklemekten başka çaremiz yok. Dört gündür susuzuz, ilk gün evde depoladığımız suyu kullandık ama sonrasında su aramak zorunda kaldık. İçme suyumuzu satın alıyoruz ama diğer ihtiyaçlarımız için mecbur sağdan soldan suyu akan yerlerden su bulmaya çalışıyoruz. Su olmayınca hiçbir ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Yaz sıcağında kaç gündür banyo yapmamışız. Tuvalet ihtiyacımızı gidermek için dahi su bulamıyoruz. Su yok bulaşıklarımızı yıkayamadık. Sosyal konutlarda çoğunlukla yaşlı insanlar kalıyor. Çok mağduruz, biran önce yetkililerden su sorunumuza çözüm bulunmasını istiyoruz.”

‘Diyarbakır sahipsizdir, kimi arıyoruz bizi ters çeviriyorlar’

Gelir düzeyi düşük vatandaşların yaşadığı Sosyal Konutlar’daki su sorunun yaz boyunca yaşandığına dikkat çeken vatandaşlardan Vedat Andiç, şöyle konuştu: “Bizim 4 gündür suyumuz yok. DİSKİ’yi arıyoruz su ha geldi ha gelecek diye bizi sürekli kandırıyorlar. Evimizin içine koku düşmüş. Elimizi yıkamıyoruz, yemek yapamıyoruz. Diyarbakır sahipsizdir, kimi arıyoruz bizi ters çeviriyorlar. Biz bu su sorununu sürekli yaşıyoruz ama bu sefer uzun sürdü.”

vedat-antic.png

Sağlık Merkezi’nde su olmazsa!

Sosyal konutlarda bulunan Kayapınar DİSKİ Aile Sağlığı Merkezi de su sorununun yaşandığı yerlerden biri. Sağlık Merkezi’nde günlerdir su sıkıntısının yaşandığını dile getiren bir sağlık görevlisi şunları ifade etti: “Birkaç gündür sularımız akmıyordu. Şuanda da çok az bir şekilde yetersiz akıyor. Biz yaptığımız her işlemden önce ve sonra mutlaka el yıkamamız gerektiğini, el hijyenine uymamız gerektiğini biliyoruz.  O yüzden suların böyle akmaması ya da yetersiz şekilde akması bizim için sıkıntı oluyor. Su olmadığı zaman bidonlarla su temin etme yoluna gidiyoruz ama maalesef sağlık ocağı için yetersiz oluyor. Özellikle birkaç gündür (4-5 günlük süreçte) bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Evimde de şuan sular akmıyor. Eşim sabah yetkilileri aramış ve kendisine ‘suların yetersiz olmasından kaynaklı bir süre su kesintisi yapıldığı’ söylenmiş. Tam olarak nedenini bilmiyoruz ama birkaç gündür su sıkıntısı yaşadığımız ortada.”

saglik-ocagi.png

‘Evimiz kokuyor’

Su sorununun yaşandığı konutlarda yaşayan ve ismini vermeyen bir ev kadını ise şunları söyledi: “Bu 3 gündür sularımız akmıyor. Her zaman diyorlar ki, etrafınızı temiz tutun, virüs var korona var diye. Su yok nasıl temizleyeceğiz? Evimiz kokuyor. 5 tane çocuktur, susuz oluyor mu? Biz yönetime gidiyoruz, yönetim diyor ki, Valiliğe gidin. Biz ne yapacağız. DİSKİ’yi arıyoruz ‘arıza yok, sular az geldiği için üst katlara çıkmıyor’  diyorlar. Şimdi bizim hakkımızı kim savunacak, biz ne yapalım? Susuz oluyor mu hiç? Başka binalarda gidip su getiriyoruz, susuz olmuyor.”

3-005.png

‘Bu süreçte suyun olmaması hastalığı daha da arttırabilir’

Su sorunu yaşayan ve Sosyal konutlarda geçici bir süreliğine kalan işçi Remzi Polat, “Bu dördüncü gündür Sosyal Konutlarda su sıkıntısı var. Ana şebekeye bağlı olduğu için direkt geçiş yapılmadığı söyleniyor. Dünden beri arıyoruz, sorunun giderildiği söyleniyor. Arız giderilmiş ama ana şebekeler doldurulmadığı için su seviyesinin yetersiz olduğu söyleniyor. Basınç yetersiz olduğu için suyun verilemediği söyleniyor. Pandemi sürecinde herkesin elini yıkaması gerekiyor, duş alması gerekiyor, giysilerin temiz olması gerekiyor. Pandemide Diyarbakır’ın ilk 5’te olduğunu biliyoruz. Bu süreçte suyun olmaması çok farklı sonuçlara yol açabilir, hastalığı daha da arttırabilir. Şebeke suyunun ne kadar sağlıklı olduğu da tartışılıyor. Fakat bu durumda bile insanların bu kadar mağdur edilmesi çok saçma. Telefon açmamıza rağmen çözüm bulunamıyor.  4 gündür su yok ve su bulmak için etrafta dolaşıyorum, nerede bulurum diye. Ayrıca şöyle saçma bir şey de var. Dün Newroz Park’ta idim. Newroz Park’ta su var ama Sosyal Konutlarda, evlerde su yok. Buraya bir ay kalmak için geldim ama bir daha tövbe gelmem, saçma sapan bir yer. Suriçi’nde doğmuş biriyim oranın alt yapısı var ama burada yok. Bağlar’da bile su problemi bu kadar yaşanmıyor ve burası Kayapınar’a bağlı bir yer. 1+1 daireler ve banyo lavabo iç içe. Su olmazsa ne yapacak insanlar, her taraf koku içinde” diyerek yaşanan su sorununa dikkat çekti.

remzi-polat.png

‘Bu çok büyük bir haksızlıktır, mağdur oluyoruz’

Sosyal konutlarda yaşayan engelli akrabalarını ziyarete geldiğini belirten Muhsin izci ise şunları söyledi: “Burada engelli akrabalarım var, onların ziyaretine geliyorum.  4 gündür gelip gidiyoruz, burada sular yoktur. Engelli insanlardır ve dün bir tanesi binadan düştü. Polisi aradık, polis bile gelmiyor. Buralar hep engelli yerleridir, burada kalanların çoğu yaşlıdır. Dört gün bir toplumda su bulunmaması çok zordur. Neredeyse insanlar toplanıp DİSKİ’ye gidecek. Su atın alıyorsunuz ama onlara da paranız yetmiyor. Fırsatçılık yapanlar da vardır, suyu pahalıya veriyorlar. Burası fakir kesimidir diye kimse ilgilenmiyor. Bilmiyoruz nereye şikayet edelim. DİSKİ’ye telefon açıyoruz, ‘bu gece gelecek’ diyorlar ama 4 gündür su yok. Bu çok büyük bir haksızlıktır, mağdur oluyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.”

muhsin-izci.png

‘Susuz olur mu?’

Sosyal konutlarda ikamet eden yaşlılardan Şefika Sekmen, su satın almakla ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirterek şöyle konuştu: “3 gündür susuzum. Bir bidon alıp getiriyorum içeyim mi ne yapayım ne yapmayayım.  Kaplarımız kirli oldu, çamaşırlarımız kirli oldu. Daha üstüm yok ki giyeyim, değiştirdim değiştirdim kalmadı. Susuz olur mu? Bir bidon su satın alıyorum, içiyorum, bir çay bırakıyorum bitiyor.”

 

‘Ne olacak bizim bu halimiz?’

Mahalle sakinlerinden Mehmet Kanar, su sorununa ilişkin şunları ifade etti: “Burada su yoktur, koronadan milleti öldürüyorlar resmen. Ne olacak bizim bu halimiz? 4 gündür başka yerlerden su getiriyoruz. Vallahi billahi perişan olmuşuz.”

‘Rezillik ya böyle bir şey olur mu susuzluktan damağımız kurudu’

Sosyal konutlarda yaşayan çocuklar ise etraftan su taşımaktan yorulduklarını dile getirirken şunları ifade ettiler: “Sularımız gelmiyor. Komşulara gittik onlarda da yok. 3-4 gündür susuzuz. Bir haftadır başımı yıkamamışım. Nerede su varsa oraya gidip su getiriyoruz. Diyarbakır’da su çok az olduğu için akmıyor diyorlar. Türkiye’nin en çok suyu Diyarbakır’da bulunuyor. Rezillik ya böyle bir şey olur mu susuzluktan damağımız kurudu. Bu güneşte su getirmek için nerede su bulursak gidiyoruz, yoruluyoruz. Kimse bize yardımcı olmuyor.”

cocuklar.png

‘Basınçtan kaynaklı olarak suları alamıyorlar’

DİSKİ’den su sorununa ilişkin görüştüğümüz görevliler ise şunları ifade etti: “3 gün önce Dicle barajımızda pompalarda bir sorun yaşandı. O pompaların arızası giderildi. Bir gün boyunca arızayı giderdik. Çünkü ani bir arıza oldu.  Arızalar giderildikten sonra sular verilmeye başlandı. Maalesef suları vermemize ve bizde hiçbir arıza olmamasına rağmen şuan için basınçtan kaynaklı olarak suları alamıyorlar. Bizim su kesintisi ve arızamız yok. 2 gün önce vardı onu da zaten arkadaşlar yaptılar. Borular şiştiğinden dolayı su alamıyorlar. Belki birkaç saat içersinde su gelebilir belki de birkaç gün içersinde şişen sular gelir. Bizde bekliyoruz. Borulardaki basınçtan kaynaklıdır.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.