VİDEO - Diyarbakır’da Eski Hal esnafı da isyan ediyor

Ülke genelinde temel tüketim ihtiyaçları başta olmak üzere birçok ürüne gelen zamlardan dolayı satış yapmakta zorlan esnaflar zor günler geçiriyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Ülke genelinde temel tüketim ihtiyaçları başta olmak üzere birçok ürüne gelen zamlardan dolayı satış yapmakta zorlan esnaflar zor günler geçiriyor. Diyarbakır’da bulunan Eski Hal esnafı, enflasyondan dolayı satışlarının yar yarıya düştüğünü söylediler.

Ülkede ekonomik kriz derinleşmeye devam ederken, yaşanan hayat pahalığı ve zamlardan en çok etkilenen kesim küçük esnaflar oldu. Yenişehir ilçesi sınırları içinde bulunan ve kenttin ilk ticaret merkezi olarak bilinen Eski Hal’de bulunan esnaflar, yaşanan hayat pahalılığından nasibini almış durumda. Eski Hal’de bulunan esnaf, genelde köylerden gelen yurttaşlara toptan satış yapıyor. Alış veriş için gelen köylülerin sayısında son zamanlarda düşüş görüldüğünü söyleyen esnaf, durumdan memnun değil. İş yapamadıklarını ifade eden hal esnafı, satışlarının geçen yıllara oranla yarı yarıya düştüğünü söylüyor.

Zor günler geçirdiklerini ifade eden esnaf, yaşadığı sıkıntıları Tigris habere anlattı.

Esnaf ne dedi?

eskihal1.jpg

İş yapamıyoruz

Hayat pahalılığından dolayı işlerin durma noktasına geldiğini belirten hal esnafından Mehmet Zengi, Eski Hal’de ticaretle uğraşırken bir yandan da taşımacılık yapıyor. Zengin, “İnsanlar asgari ücretle bile artık geçinemiyor. Kimse gelip alışveriş dahi bile yapmıyor. Her gün gittikçe daha fakirleşiyoruz. Her geçen gün bizi daha çok zorluyor. Bugün devlet asgari ücreti 10 bin TL yapsa bile zamları düşürmediği sürece hiçbir faydası olmayacak. İnsanlar artık borç alıp geçimini sağlıyor” dedi.

Sattığım ürünlerin fiyatı 130 arttı

Yaklaşık 20 yıldır Eski Hal’de gıda ticareti yapan Yılmaz Çiçek, aylık satışlarında geçen yıllara oranla ciddi düşüşler olduğunu söyledi. Hal esnafı olarak zor günler geçirdiklerini belirten Çiçek, “Özellikle pandemi sırasında kapanmalar, onun sonrasında başlayan ekonomik kriz bizi oldukça etkiledi. Vatandaşın alım gücü düşünce bizimde satışlarımızda düşüş oluyor. Artık insanlar geçinmek için günlük ihtiyaçlarından kısmaya başladı. Yaşam şartları gittikçe kalitesizleşiyor. Herkes ucuz ve kalitesiz ürünler almak zorunda kalıyor. Geçen senelere oranla sattığım ürünlerin fiyatı bu yıl yüzde 130 zamlanmış durumda” dedi.

Müşteri sayısı yarı yarıya düştü

Alışveriş yapan müşteri sayısının geçen yıllara oranla yarı yarıya düştüğünü söyleyen Çiçek, “Eski Hal esnafının müşterisi genel olarak köylülerden oluşuyor. Eskiden bakliyat ürünlerini torbayla alan köylü müşterilerim bu sene gelip kiloyla alıyor. Köylüler bile artık alışveriş yapmaktan vazgeçti. Hükümetin yanlış ekonomi politikalarından dolayı bu hale gelmiş durumdayız. Artık bir şeylerin düzeleceğine dair bir umudumuz kalmadı” dedi.

eskihal-kapak.jpg

Süreç bizim için çok zor geçiyor

Eski Hal’de Kuru bakliyat ticareti yapan Mehdi Yalçın, yaşanan ekonomik krizden en çok küçük esnafın etkilendiğini ifade ederek yaşadıkları sıkıntılarla ilgili şunları söyledi: “Süreç bizim için gerçekten çok zor geçiyor. Satış yapamadığımız için her günümüz stresli geçiyor. Akşam eve dahi gitmek istemiyorum. Artık insanlar gelip fiyat bile sormuyor. Köy servis araçları boş gelip gidiyor. İnsanlar artık alışveriş yapmak bile istemiyor.”

İnsanlar artık alışveriş yapmaktan korkuyor

Hayvan yemi satan Haşim Çadırcı, “İnsanlar artık alışveriş yapmaktan korkuyor. Her gün yeni zamlarla uyanıyoruz. Ben kendim çiftçiyim, hayvancılıkla uğraşıyorum. Yem fiyatlarından tutun gübre fiyatlarına kadar her şey 2-3 kat artmış vaziyette. Hal böyle olunca kimse gelip yem dahi bile alamıyor. Hayat pahalılığından dolayı hayvancılıkta bitmek üzere. Bunun için bir çözüm bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.