VİDEO - Diyarbakır’da gündüz sıcakları bunaltıyor, Suriçi'nde gece hareketliliği

VİDEO - Diyarbakır’da gündüz sıcakları bunaltıyor, Suriçi'nde gece hareketliliği
Diyarbakır’da mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık yüzünden vatandaşlar sokağa çıkamıyor. Akşam saatlerinde sokağa çıkan yerli ve yabancı turistler, Suriçi'nde tatlı bir hareketlilik yaratıyor.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık yüzünden vatandaşlar sokağa çıkamıyor. Akşam saatlerinde sokağa çıkan yerli ve yabancı turistler, Suriçi'nde tatlı bir hareketlilik yaratıyor. Esnaf, gündüz yapamadığı işi gece yapmaya başladı. Gazi caddesindeki gece hareketliliği gelecek için umut veriyor.

Diyarbakır kent merkezinde Bayram süresince ve bayram sonrası hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Sıcak havaların giderek artması, yerli ve yabancı turistlerin gündüz saatlerinde kent merkezinde gezmesine büyük engel teşkil ediyor. Gündüz saatlerinde ‘terk edilmiş kasaba’ görünümünde olan Suriçi bölgesinde akşam saatlerinden itibaren hareketlilik gözleniyor. Özellikle saat 18.00’den sonra sokağa çıkmaya başlayanların uğrak yeri haline gelen Sur içinde gece saat 24’lere kadar büyük hareketlilik yaşanıyor.

surici-tigris.jpeg

Gece alışkanlığı başladı

Ramazan bayramında havalar serin olduğu için bütün bir gün hareketlilik yaşanan Suriçi’nde kurban bayramında sıcak havaların mevsim normallerinin üstünde olması gündüz esnafın iş yapmasını engellerken, gece mesaisi zorunlu hale geldi. Suriçi esnafı, erken kapatma geleneğini terk ederek, gündüz açığını gece kapatmaya başladı. Özellikle Gazi caddesindeki hareketlilikten memnun olan esnaf, yaz boyunca gece mesaisi yapacaklarını, gündüz yapamadıkları işi gece yapmaya başladıklarını ifade ettiler.

Işıklandırma sistemi eksik

Yerli turistlerin yanı sıra kentte yaşayanların da uğrak yeri haline gelen Suriçi'nde bu hareketliliğin devam etmesi gerektiğini söyleyen esnaflar, ışıklandırma sisteminden şikâyet ettiler. Esnaflar ve turizm işletmeleri, sıcak nedeniyle gündüz gezme imkânının çok kısıtlı olduğunu, gece gezmeleri yapmak isteyenlerin ışıklandırma sisteminden şikâyetçi olduklarını, gezerken tedirgin olduklarını ifade ettiler.

surici-tigris1.jpeg

Sokaklar çok karanlık

Yetkililerin, özellikle sur içindeki tarihi mekânların bulunduğu bölgelerde ışıklandırma sistemini gözden geçirmelerini talep eden turizm şirketleri ve esnaf, “sıcak nedeniyle insanlar özellikle gece gezmek istiyor. Cadde ve sokakların karanlığından şikâyet geliyor. Yeterli aydınlatma sağlandığında sur içi daha fazla hareketlenir, şenlenir, esnaf kazanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.