VİDEO - Diyarbakır’da kadınların adalete erişimi konuşuldu

VİDEO - Diyarbakır’da kadınların adalete erişimi konuşuldu
"Türkiye'de kadınların adalete erişiminin desteklenmesi" projesi kapsamında Ordu, Muğla ve Nevşehir illerinde gerçekleştirilen çok paydaşlı toplantıların sonuncusu Diyarbakır'da gerçekleşti.

Mahsum Kara - Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Toplantıda kadınların adalete ve adli yardıma erişim konusunda karşılaştıkları zorluklar ve çözüm üretilmesi konusunda değerlendirmeler yapıldı.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin "Batı Balkanlar ve Türkiye için Yatay Destek Programı 2019-2022" başlıklı ortak programı çerçevesinde yürütülen "Türkiye'de kadınların adalete erişiminin desteklenmesi" projesi kapsamında Ordu, Muğla ve Nevşehir illerinde gerçekleştirilen çok paydaşlı toplantıların ardından dördüncü ve son toplantı Radisson Blu Hotel'de gerçekleşti.

Gerçekleşen toplantıya; Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı, Av. Sibel Suiçmez, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Ankara Program Ofisi Başkan Vekili Pınar Başpınar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim Üyesi Dr.Asuman Aytekin İnceoğlu'un yanı sıra sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında çalışan uzmanlar katıldı.

kadin-adalet-tigris.jpg

Çözüme odaklı bir program gerçekleştireceğiz

Toplantıya online bağlanan Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin birlikte yürüttüğü ve Türkiye Barolar Birliği’nin de içinde bulunduğu “Türkiye'de kadınların adalete erişiminin desteklenmesi” projesinin çok paydaşlı programını gerçekleştirmek için bir araya geldiklerini belirtti. Suiçmez, “Diyarbakır’da insan hak ve özgürlüklerin gelişimi ve vatandaşların adalete erişimi konusunda çok duyarlı ve önemli geçmiş pratiğine sahip olan bir baromuz var. Bununla birlikte sivil toplum örgütleri ve onlarla birlikte çalışan komu ve kamu kuruluşları var. Bu nedenle bu programda problemlerin ortaya konulması ve çözümünün de ortaya konulması konusunda çok etkin ve faydalı, çözüme odaklı bir program gerçekleştireceğimize inanıyorum” dedi

Adalet erişimi için devletin önemli yükümlülükleri var

Projenin temel hedeflerini açıklayan Suiçmez, projeye dair şunları dile getirdi: “Kadınların adalete erişimini güçlendirmek, bunun yanında toplumsal cinsiyet duyarlılığı geliştirmek, kadınların hakları konusundaki farkındalığı artırmak ve hukuk okuryazarlılığını da artırmak. Tüm bunları yaparken elbette adalete erişimi sağlamak için çalışacağız. Kaliteli bir adalet erişimini sağlamak zorundayız. Bu nedenle de Türkiye’de 270’ten fazla program ile avukat arkadaşlarımızı eğitmiş bulunuyoruz. Avukatlarımız kadınların adalete erişim konusundaki hassasiyete sahipler. Adalet erişiminin sağlanması için devletin yerine getirmesi gereken hükümlülükler var. Hepimizin bildiği gibi ve bizim asla vazgeçmediğimiz İstanbul Sözleşmesi’nde devlete önemli yükümlülükler yüklenmiştir. Eğer bugün ortada bir engel varsa bunun geliştirilmesi konusunda konuşmamız gereklidir.”

kadin-adalet-tigris1.jpgHak mücadelesi veren bir baroyuz

Diyarbakır barosu olarak yılardır bir hak mücadelesi verildiğini belirten Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, verdikleri hak mücadelesinden dolayı ağır bedeller ödediklerini söyledi. Eren, “ Bizler hayatın her alanında bütün halk ihlallerine yönelik mücadele eden bir baroyuz. Son yıllarda özellikle özellikle ülkede biz her gün bir kadın cinayeti veya kadına yönelik şiddet haberi ile uyanıyoruz. Biz Ankara’daki duruşma salonunda şunları söyledik; eğer bir ülkede duruşma salonlarında kalabalık ve yoğunluk varsa bu durum ülkenin demokrasiden ve özgürlüklerden uzaklaştığını bize gösteriyor. Biz duruşma salonunda mahkeme heyetine, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının bir yargı kararıyla iptal etmemeye yönelik bir karar vermemeleri gerektiğini ifade ettik ve kadının yaşaması adına, kadının yaşam hakkını savunan bir sözleşmeyi savunmaya ve ayakta tutmaya devam ediyoruz demiştik. Bugün ki çalışma aslında bu ruhu yaşatma adına bir çalışma olarak görüyoruz” dedi.

Tek amacımız kadınların adli yardım erişimini sağlamak

Projenin ana hedefinin kadınların yargıya erişimini güçlendirmek olduğunu belirten Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkan Vekili Pınar Başpınar, “ Türkiye Barolar Birliği, barolar, adli yardım merkezleri, adli yardım avukatları, hukuk fakülteleri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte. Özellikle hassas ve dezavantaj durumundaki kadınlar başta olmak üzere kadınların adli yardım erişimini desteklemek için yoğun faaliyetler yürütüyoruz. Tek amacımız dört pilot ilde kadınlarımıza adli yardım erişimini desteklemek. Bunun için vakalarda kadınlarımıza adli yardım avukatları tarafından yardım ediliyor. Yaptığımız toplantıların amacı kadınların adalete ve adli yardıma erişim konusunda karşılaştıkları zorlukları tartışmak ve bunlara yeni araçlarla nasıl çözüm bulabileceğimizi değerlendirmektir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.