VİDEO - Diyarbakır'da TYP başvuruları tartışmalı başladı

VİDEO - Diyarbakır'da TYP başvuruları tartışmalı başladı
Diyarbakır’da İŞ-KUR üzerinden TYP kapsamında bin 750 temizlik ve 458 özel güvenlik görevlisi alınacak. 17.09.2020 - 21.09.2020 tarihleri arasında yapılacak başvurular e-devlet ve Alo 170 hattı üzerinden yapılabilecek.

TİGRİS HABER -  Diyarbakır’da İŞ-KUR aracılığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 17 ilçede personel alımları için kurum önünde bekleyen vatandaşlar ile kurum çalışanları arasında tartışma yaşandı. Kurum çalışanlarının yüksek sesle yaptığı ‘Sosyal mesafeye uyun’ uyarısına ise bir vatandaş tepki gösterirken, güvenlik güçlerinin araya girmesiyle yaşanan tartışma büyümeden önlendi.

İş-Kur Diyarbakır İl Müdürlüğü, 17 ilçede bulunan Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesine bin 750 temizlik ve 458 özel güvenlik görevlisi alacağını duyurdu.  34 proje kapsamında 260 gün süreli TYP açılacağı belirtildi. Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) başvurusunu duyan vatandaşlar, İŞ-KUR önünde toplandı. Sabah saatlerinde İŞ-KUR önüne gelen vatandaşlar, müracaatların e-devlet ve Alo 170 hattından olacağını öğrenmesi üzerine, müdürlük önünden ayrıldı. TYP istihdamı için İŞ KUR’a başvurunun e-devlet üzerinden nasıl yapılacağını bilmeyen kimi vatandaşlar ise kurum personelinden açıklayıcı bilgi istedi. Kurum personelleri ise pandemiden dolayı başvuruların e-devlet ve Alo 170 üzerinden yapılacağı bilgisi dışında yardımcı olamayacaklarını belirttiler. Bazı vatandaşlar ise bu duruma tepki göstererek başvurunun nasıl yapılacağını bilmediklerini ve mağduriyet yaşadıklarını dile getirdiler.

iskur.jpg

Öte yandan alımlara başvurmak için kurum önüne gelen vatandaşlara sosyal mesafeye uyulması konusunda uyarılar yapan kurum çalışanları ile bir vatandaş arasında gerginlik yaşandı. Kurum çalışanlarının üslubunu beğenmeyen vatandaş ile kurum çalışanı arasında yaşanan tartışmanın büyümesini güvenlik güçleri önlerken, kurum çalışanı ise müdürlük binasına girdi. Daha sonra güvenlik güçlerinin çabası ile sakinleşen vatandaş, kurum önünden uzaklaştı.  TYP başvuruları 17.09.2020 - 21.09.2020 tarihleri arasında yapılabilecek.

Başvuruların 17 Eylül-21 Eylül tarihlerinde yapılacağı bildirilen açıklamada, başvuruların kuruma gelmeden Alo 170 üzerinden ya da https://esube.iskur.gov.tr/ internet adresi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre kullanılarak yapılacağı aktarıldı.

TYP'lerin 12 Ekim 2020'de başlayacağı, 30 Haziran 2021'de de tamamlanacağına yönelik olarak valilikten yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Noter kurası yöntemi kullanılacak. Kura, pandemi koşulları sebebiyle 6 Ekim'de tüm projeler için tek seferde elektronik olarak noter huzurunda kurum ve yüklenici temsilcileri nezaretinde çekilecektir. İlimiz genelinde açılan temizlik projeleri için erkek katılımcı seçiminde engellilik ve eski hükümlülük hariç olmak üzere erkek katılımcılar için 35 yaş alt sınırı bulunmaktadır. Güvenlik projeleri için yaş sınırı aranmamaktadır."

iskur-.jpg

Açıklamada, güvenlik projelerine başvuracak katılımcı adayları için TYP’nin uygulanacağı program süresi boyunca geçerli güvenlik görevlisi kimlik kartının sisteme taratılarak yüklenmesi, meslek bilgisinin güvenlik görevlisi (silahlı ya da silahsız) olarak tanımlanması gerektiği bildirildi.

Kesin listelerin açıklanması için öngörülen tarihin 8 Ekim 2020 olduğu ifade edile açıklamada, "Kura sonrası oluşan listeler nihai liste olmayıp yüklenici ve İş-Kur tarafında gerekli inceleme ve kontrol işlemleri (Adres, SGK sigortalılık, emeklilik ve vergi mükellefiyeti sorguları, gelir tespiti, katılımcı geçmiş sorguları ve kursiyer geçmişleri sorguları) sonrasında kesinleşecektir. İnceleme işlemleri tamamlanmadan program başlatılmayacaktır." denildi.  (Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum