VİDEO - Diyarbakır’da Uyuz vakalarında patlama!

VİDEO - Diyarbakır’da Uyuz vakalarında patlama!
Dermatoloji ve Kozmetoloji Derneği Başkanı Doçent Dr. Hamza Aktaş, Diyarbakır’da pandemi ve depremin uyuz vakalarında patlamaya neden olduğunu açıkladı.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Aktaş, vakaların minimize edilmesi için bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmesini önerdi. Uyuz vakalarının yüzde 15-20 oranlarında bir artışın olduğuna değinen Doçent Dr. Aktaş, vakaların sadece Diyarbakır’a özgü olmadığını da sözlerine ekledi.

Diyarbakır’da uyuz vakaları yüzde 20 oranında arttı. Pandemi ve depremden dolayı ciddi anlamda artış gösteren uyuz vakaları endişelendiriyor. Doğu Dermotoloji ve Kozmetoloji Derneği Başkanı Cildiye uzmanı Doçent Dr. Hamza Aktaş, uyuz vakalarındaki artışın nedenlerini değerlendirdi.

‘Pandemiyle birlikte patlak verdi’

Uyuz vakalarına Pandemiyle birlikte çok sık karşılaştıklarına değinen Doçent Dr. Aktaş, “Pandeminin ardından herkes evine kapandı. Daha önce de vardı ama kapanmayla birlikte vakalar ciddi anlamda artış gösterdi. Vakalarda toparlanmaya başlarken, deprem oldu. Deprem de yine insanları bir arada yaşamaya mecbur bıraktırdı. Çadırlarda bir arada yaşama ortaya çıkınca tekrar uyuz patlak verdi. Açıkçası ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Yani sıkıntı yaşamamızın nedeni hastalığın bulaşması, tedavinin doğru uygulanamaması ve bazı ilaçlara ulaşamamak oldu” diye konuştu.

‘Tedavide yanlış ve eksik uygulamalar hastalığı bitirmemizi engelliyor’

Doçent Dr. Aktaş, Uyuz hastalığının tedavisinde son 2 haftadan bu yana güvendikleri ilaçların varlığından söz ederek, “Bu ilaçlar son 2 hafta içinde ödeme kapsamına girdi ve hastalarımız bu ilaçlara daha kolay ulaşmaya çalıştı. Bu anlamda tedavide de elimiz güçlendi ama hastalığın gizlenmesi, kaşınan hastanın hemen hastaneye gelmemesi, aile içinde bulaş oluyor. Sadece birkaç tane hasta tedavi oluyor, aile içinde tedaviye direnç gösterenler oluyor. Biz bazen etkili karışımlar ve kremler yazıyoruz. Doğru kullanıldığında yüzde yüz etkili oluyor ama bazen tedavide yanlış ve eksik uygulamalar bu hastalığı alt etmemizi engelliyor” dedi.

‘Bilinçlendirme çalışması yapılmalı!’

Hastaları uyuz hastalığı konusunda bilinçlendirme yapılması gerektiğine değinen Doç. Dr. Aktaş, “Diğer sağlık kurumlarıyla birlikte sosyal medya hesapları üzerinden, TV programları hatta mahalle mahalle gezilerek, halkı bilinçlendirip doğru tedavi, hijyen koşullarına dikkat etme, tedaviyi doğru ve sağlıklı bir şekilde uygulamayı başlatabiliriz” ifadelerini kullandı.

Uyuz kış aylarında yüzde 20’lere çıkıyor

Doğu Dermotoloji ve Kozmetoloji Derneği Başkanı Doçent Dr. Aktaş, Uyuz vakalarının sadece Diyarbakır’da değil Türkiye’nin birçok İlinde de görüldüğünü belirterek, “Pandemiden bu yana ciddi sıkıntı içerisindeyiz. Kış döneminde yüzde 20’lere varan oranlara çıkıyor. Diyarbakır’da ve Türkiye’nin birçok merkezinde de aynı sorunlar var. Yani bu uyuz vakaları Diyarbakır’a özgü bir durum değil. Ankara, İstanbul, Adana, Antalya’da uyuz vakaları ciddi anlamda bir artışın olduğunu görüyoruz. Zaman zaman cezaevinde poliklinik yapmaya gidiyoruz. Mahkûmların da bir kısmında hastalığı görüyoruz. Oralarda da tedavi aslında uygulama bir hayli zor olabiliyor, ilaca ulaşım bazen sıkıntı olabiliyor. Bunlar kendi içerisinde bulaştırdıkça bir anlamda katlanarak, artıyor. Bu bizi mental ve fiziksel anlamda hastaya ulaşma açısından yoruyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.