VİDEO- Diyarbakır’da vahim tablo: 100 kişiden 7'si madde kullanıyor

VİDEO- Diyarbakır’da vahim tablo: 100 kişiden 7'si madde kullanıyor
Diyarbakır’da pandemiden sonra madde ve sigara bağımlılığı adeta rekor kırdı. Sigara kullanımı yüzde 55 arttı, her 100 kişiden 7’si madde kullanıyor. Uzmanlar aileleri uyarıyor: Çocuklarınıza sigara aldırmayın!

HABER - GÖNÜL MORKOÇ

TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılında yaptığı araştırmada, kent merkezi ve ilçelerde 10 bin 362 kişi ile görüşüldü. Araştırmaya katılan ve uyuşturucu madde aldıklarını açıklayanların yüzde 97,5'inin esrar kullandıkları ortaya çıktı. Araştırmaya göre, hap kullanım oranı ise yüzde 21,6 olarak kaydedildi. 2015 yılından beri Diyarbakır’da yeni bir araştırma yapılmadı. Bakanlık da kurumların veri paylaşmasını yasakladı.

diyarbakir-madde-1.jpg

Sigarada rekor artış

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, pandemiden sonra dünyada, sigara, alkol ve madde bağımlılığında ciddi bir artış oldu. Tigris Haber’in elde ettiği rakamlara göre ise, Diyarbakır da bu artıştan nasibini aldı. Diyarbakır’da pandemiden sonra hem uyuşturucu madde, hem de sigara kullanımı arttı. Sigara kullanımı yüzde 55 artarak adeta rekor kırdı. Diyarbakır’da madde kullanım oranı da oldukça yüksek, yüzde 7. Yani her 100 kişiden 7’si madde kullanıyor. Kentte maddeye erişim oranı da ortaokula kadar düştü. Sentetik maddelere erişim kolaylığının yanı sıra, fiyatın da 50 liraya kadar düşmesi, teminde kolaylık sağlayan önemli etkenlerden.

‘Çocuğunuza sigara aldırmayın’

Tigris Haber’e konuşan Yeşil Yıldız Bağımlılıkla Mücadele Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öger, gençleri uyardı. Merdiven altı üretilen sentetik maddelerin ölüme neden olabildiğine dikkat çeken Öger, “Bizim esnaflardan ricamız, 18 yaş altı çocuklara alkol ve sigara satılmamasıdır. Yine aynı şekilde aileler de çocuklarını ‘bana bir sigara al’ diye markete, bakkala göndermesinler. Okullara yakın bölgelerdeki internet cafeler, büfeler ve küçük ticari işletmeler çok iyi denetlenmeli. Belediyelerin sosyal tesisleri arttırılmalı, gençler bu alanlarda spora ve sosyal etkinliklere yönlendirilmelidir. Kolluk güçlerinin düzenlediği büyük uyuşturucu operasyonlarının yanı sıra, torbacı diye tabir edilen kişilerin yakalanması için de operasyonlar yoğunlaştırılmalıdır” dedi.

‘Tedavi olanakları arttırılmalı’

Öger, Çocuk Ergen Alkol Madde Tedavi Merkezi (ÇAMATEM) ile Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi’nin (AMATEM) Diyarbakır’daki kapasitesinin de arttırılmasını istedi.

Yaş 9’a düştü

Psikolog Duygu Berekatoğlu, madde bağımlığının Türkiye’de aileleri ile birlikte yaklaşık 4 milyon insanı etkileyen bir sorun olduğuna dikkat çekti. İşsizlik, borçlanma, göç, eğitimsizlik, aile içi şiddet, yoksulluk gibi faktörlerin madde bağımlılığını tetiklediğine dikkat çeken Berekatoğlu, “Uyuşturucuyla tanışmada en önemli etkenlerden biri merak duygusudur. Arkadaş çevresinde kullanan birilerinin olması ve maddenin etkilerine ilişkin konuşmalar kişide merak uyandırabilir ve kullanıma zemin hazırlayabiliyor. Ülkemizde uyuşturucu madde kullanma yaşı maalesef 9’a kadar düşmüştür” dedi.

‘Kişi istekli ve kararlı olmalıdır’

Madde bağımlılığının tedavi edilebildiğini belirten Berekatoğlu şunları söyledi: “Kişinin istekli ve kararlı olması gerekiyor. Ailenin desteği önemlidir.Uyuşturucu maddelerle ilgili yaşa uygun doğru bilgilendirme çalışmalarının yapılması, toplumun, ailenin ve gençlerin farkındalıklarını artırmaya yönelik eğitimler yapılmalıdır. Saha çalışmaları yapılıp belirli noktalarda bilgi ve tedavi başvuru merkezleri oluşturulmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.