VİDEO - Diyarbakır’daki emlak sektöründe ilginç uygulama

VİDEO - Diyarbakır’daki emlak sektöründe ilginç uygulama
Konut kredileri faizlerinin yüksek olması, Diyarbakır’daki emlak piyasasında durgunluğa yol açtı. 3 aydan bu yana yaşanan belirsizlikten dolayı takas dönemi başladı.

Özel Haber: Sait BAYRAM

Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Vatandaşlar evini, arabasını ve arsasını takas etmeye başladı. DİEMDER Genel Sekreteri Mazlum Odabaşı, 3 aydan bu yana emlak sektöründe yaşanan durgunluktan dolayı takas dönemine girildiğini belirterek, " Yeni ev almak isteyen vatandaşlar eski evi, arabayı ve arsasını, alacağı yeni ev veya araba ile takas etmeye başladı" dedi.

emlakta-takas-donemi-001.jpg

Diyarbakır’daki Emlak sektörü, konut kredilerinin yüksekliği nedeniyle son yılların en durgun dönemini yaşanıyor. Kredilerin yüksekliği nedeniyle konut piyasası kitlenirken, Diyarbakır'da Lidya’ların parayı icat etmesinden önceki dönemlerdeki takas dönemini yaşamaya başladı.

Ev alımlarında takas dönemi başladı

Diyarbakır Emlakçılar Derneği (DİEMDER) Genel Sekreteri Mazlum Odabaşı, emlak sektöründe konut kredilerinin faizlerinin yüksek olmasının piyasa için çok kötü bir durum oluşturduğuna işaret ederek, "Konut kredilerinde yüzde 5 civarında bir oran var. Bu da yüksek bir rakam. Son zamanlarda alıcı ve satıcı kredi faiz oranlarının çok yüksek olmasından dolayı kredi çekilip konut alım oranını düşürüyor. Bundan dolayı alıcı ve satıcılar takas yöntemine başvurma yöntemini tercih ediyor.

emlakta-takas-donemi-1.jpg

Emlak ilan sitelerinde ev sahipleri çoğunlukla araç, arsa ya da farklı bir ev gibi yöntemlerle takas yapmayı daha çok seçiyor. Anlayacağınız emlak sektörü Lidyalılar'ın parayı bulmadan önceki dönemi yaşıyor. Evini evle takas ettirme dönemi başladı. Bu yüzden kilitli bir durumda beklemedeyiz. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Çünkü ne olacağını bilmiyoruz" diye konuştu.

emlakta-takas-donemi-3.jpg

Yöneticiler ve kapıcılar emlakçılık yapıyor!

Diyarbakır’daki yılların sorunu olan ve emlak sektörüne büyük zarar veren korsan emlakçı konusuna da değinen Odabaşı, "Ticaret il müdürlüğü ve vergi dairesinin öncelikle kayıt dışı ve yetki belgesiz emlakçıların denetimini arttırması ve bununla yetinmeyip sadece emlakçıları günah keçisi olarak seçmeyip, kayıt dışılığının, fiyat istikrarı oturması için site yönetimleri, kapıcılar, güvenlikçiler de denetlenip bu konuda yaptırımların biran önce uygulanması gerekmektedir" dedi.

emlakta-takas-donemi-1.jpeg

Çelik: Güncel Rayiç değerleri emlakçılar üzerinden alınmalı

DİEMDER Yönetim Kurulu üyesi Ömür Çelik ise emlak sektörünın son yılların en durgun dönemlerini yaşadığına dikkat çekerek, "Vergi kayıplarının önüne geçebilmek için ve gayrimenkul fiyat istikrarının yerine oturabilmesi için banka eksperlerinin verdikleri raporların yanılma payının yüksek olmasından dolayı ve bir emlakçı kadar piyasaya hakim olmadıklarından dolayı, yanlış fiyat değerlendirmesi yapabiliyor. Bu nedenle alıcı ve satıcılar mağduriyet yaşamaktadır" ifadesini kullandı.

emlakta-takas-donemi-2.jpg

Belediyelerin üzerindeki iş yükünü azaltmak için

Belediyelerin üzerindeki iş yükünü azaltmak gerektiğini sözlerine ekleyen Çelik, "Vergi kayıplarının önüne geçebilmek için yetkili emlakçıların belirlediği rayiç değerlerinin belediyeler, vergi daireleri ve tapu dairelerinde fiyat güncellemesi yapmak lazım. Ve bunun üzerinden emlak vergisi ve tapu harcı ödemesinin hem alıcı, hem satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Aynı zamanda yetkili emlakçıların güncel rayiç değerlerini belirlemesinden sonra Şufa (Önalım) Davasının açılmasının önüne geçilecek, böylece büyük oranlarda düşüş görülecektir" diye konuştu.

"Eksperin belirlediği değerler gerçeği yansıtmıyor"

Eksperlerin gayrimenkuller üzerinde değer tespit ettiklerini belirten Çelik, "Sonuçları da gerçek değerlerini emlakçılar kadar bilmiyorlar. Bundan dolayı değerleri gerçeği yansıtmaz. Bu durum hem alıcıyı hem de bankaları zor durumda bırakmaktadır. Aynı zamanda eksperlerin değer tespit çalışmalarını oturdukları yerden konu olan gayrimenkulü araştırmadan, gayrimenkullerin değerlerini telefonla aradıkları emlakçılardan öğrenip rapor hazırlıyor" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum