VİDEO - Diyarbakır'daki, hasar tespit çalışmalarına itiraz var!

VİDEO - Diyarbakır'daki, hasar tespit çalışmalarına itiraz var!
Diyarbakır’da yapılan hasar tespit incelemeleri tamamlandı, binlerce yapı için yıkım kararı verildi. Oturdukları binalarda eksik inceleme yapıldığını söyleyen yurttaşlar, binaların tamamında yeniden inceleme yapılmasını istiyor.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Yaşanana depremden sonra yıkımın yaşandığı Diyarbakır’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı ilgili odalar tarafından yürütülen hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Hasar tespit çalışmalarının bitmesiyle birlikte yurttaşların evlerinde yapılan incelemeler için itiraz süreçleri de başladı. Birçok yapının yıkımına karar verilirken, depremzedelerin bir kısmı, hasar tespit çalışmalarının üstün körü yapıldığını, doğru bir şekilde rapor edilmediğini ifade ederek, bazı yıkım kararlarının uygulanmamasını, bu binalarda yeniden inceleme yapılmasını istedi.

Tigris Haber olarak yıkım kararı verilen evlerde yaşayan yurttaşlarla konuştuk, yaşadıkları sorunları dinledik.

Yurttaşlar ne dedi?

Kontroller yeterli değil

Oturdukları evin etrafında ağır hasarlı yapılar olduğundan dolayı tedirgin olduklarını ifade eden Özeyir Buzhan, “Aslında Bağlarda sağlam kalan evlerin etrafında bulunan bütün evler ağır hasarlı. Bu durum da ister istemez bizi korkutuyor. İnsanlar sokaklardan geçerken, evlerine girerken korkuyla giriyor. Bizim oturduğumuz evin etrafında da ağır hasarlı evler var. Devam eden ardıç sarsıntılardan sonra yetkililer sadece gelip binanın etrafını dolaşıyor, hiç bir şekilde gelip evlerin içini kontrol etmiyorlar. Gerçekten önlem sıfır, insan hayatını tehlikeye atıyorlar. Gerçekten evimize gitmekten korkuyoruz” dedi.

hasar-tigris1.jpg

İnsan hayatı hiçe sayılıyor

Ağır hasarlı binaların bulunduğu noktaların insan hayatını tehlikeye attığının söyleyen Suat Kurhan, “Şu an arkamda gördüğünüz binaların birçoğu ağır hasarlı. Çok sayıda bina boşaltıldı. Hasarlı binaların etrafına pazarlar kuruluyor, insanlar oturuyor. Bizim devletten isteğimiz, ağır hasarlı binaların etrafı kapatılarak acilen yıkılmalıdır. Depremden sonra birçok ilde ağır hasarlı binalar sonradan yıkıldı ve birçok insan altında kalarak hayatını kaybetti. Bizler bunun yaşanmasını istemiyoruz. Yetkililerin acilen önlem alması lazım” dedi.

Evlerde çatlaklar var, korkuyoruz

Evlerinde bulunan çatlaklardan dolayı korku içinde yaşadıklarını belirten Yaşar Sayfan, “Depremde olduğuna Ankara’da çalışıyordum, apar topar ailemin yanına koştum. Yetkililer gelip sadece bir kez, bir tek evi kontrol edip gitmişler. Ben eve geldikten sonra kolon ve duvarlarda çatlaklar olduğunu gördüm. 23 günden fazla bir zamandır mecburen gidip evde kalıyoruz. Korkuyoruz, ancak başka çaremiz yok. Yetkileri göreve davet ediyoruz, ciddi incelemeler yaptırsınlar” dedi.

hasar-tigris2.jpg

Tek isteğimiz düzgün bir inceleme

Depremin ardından evlerini inceleyen ilk ekiplerin az hasarlı rapor verdiği, ardından gelen başka ekibin ise raporu orta hasarlı verdiğini söyleyen Faydal İlci, “Üç ayrı ekip bizim evi incelemeye geldi, üçü de farklı şeyler söyledi. Bizde kime inanacağımızı şaşırdık. Bu nedenle evlerimize girmeye cesaret dahi edemiyoruz. 8 kişilik aileyiz, yetkililerin gelip düzgün bir inceleme yapmasını istiyoruz. Depremden sonra 12 gün çadırda kaldık, şimdi oğlumun evinde kalıyorum. Bütün eşyalarım içerde. Tek isteğim düzgün bir inceleme yapılmasıdır” dedi.

hasar-tigris3.jpg

‘Sokakta kalmamak için eve gidiyoruz’

Bağlar ilçesine bağlı 5 Nisan Mahallesinde bulunan Han 2 Apartmanında ailesiyle birlikte yaşayan Suphi Çoban, yaşadıkları sorunları şu şekilde özetliyor: “Evlerimizi hiç kimse gelip kontrol etmedi. Sadece bir iki defa gelip binanın içini kontrol edip gittiler. Biz bu binada Allaha emanet oturuyoruz. Binada yaşayanların çoğu kendilerine bir yer bulup çıktılar, kalanlar ise mecburen kalıyor. Gelip bize düzgün bir açıklama yapsınlar. Bize garanti versinler, binin etrafını dolaşıp inceleme yapamadan bize oturun demekle bu iş olmuyor maalesef. Biz nereye gideceğiz, gidecek hiç bir yerimiz yok. Bizler sokakta kalmak istemiyoruz. Sadece bizim bina için değil, Bağlar ilçesinde bizim gibi bu durumda yaşayan binlerce vatandaş var. Düzgün bir inceleme yapılmadığı sürece hiç kimsenin hayatı garantide değil.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.