VİDEO - Diyarbakır’daki kuyuların eşi benzeri yok

VİDEO - Diyarbakır’daki kuyuların eşi benzeri yok
Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde bulunan 500 yıllık evlerin içinde bulunan kuyular, UNESCO’ya aday olabilecek tarihe sahip.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER- Tarih, kültür ve medeniyet şehri Diyarbakır’da bulunan ve yapımı 500 yıl öncesine dayanan evler, göz kamaştırıyor. Birçok medeniyete de ev sahipliği yapan Diyarbakır’da bulunan tarihi evler, dünyada eşi benzeri olmayan evler konumunda. Tamamen bazalt taşından ve el yapımı olan tarihi evlerde İbranice, Süryanice ve Osmanlıca yazılar ve kalıntılar bulunuyor. Sur İlçesi’nde bulunan yarım asırlık bu evlerin avlusunda evin su ihtiyacını karşılamak için kuyular bulunurken, evlerde oturan vatandaşlar bu kuyudan su çekerek evlerinin su ihtiyacını karışılıyor.

diyarbakir-ozel-haber-(3).jpg

Yaklaşık 50 yıldır Sur’da bulunan evlerinde oturan 67 yaşındaki Emine Altan, “Eskiden sokaklarda çeşmeler vardı ve bu çeşmelerden su taşıyorduk. Eskiden kapı komşu kimin başı ağırsaydı birbirine koşardı. Beraber yemek ve kahvaltı yapar yerdik. Eskiden kadir kıymet bilen vardı. Şimdi asansörde kimse kimseye selam vermiyor. Ben bu evlere alışmışım. Diğer evlerde yaşayamam” dedi.

diyarbakir-ozel-haber-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.