VİDEO - Diyarbakır’ın deprem sonrası durumuna yönelik değerlendirme

VİDEO - Diyarbakır’ın deprem sonrası durumuna yönelik değerlendirme
TMMOB, Diyarbakır’ın jeolojik, mühendislik ve mimari açıdan durumunu değerlendirdi. Açıklamada kentsel dönüşüm projelerinin yanlış yapıldığını ve yeni yapılacak konutların bilime dayalı projelerle yapılması gerektiği dile getirildi.

Mahsum Kara - Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Maraş merkezli deprem sonrası Diyarbakır'daki yapılarda bulunan hasar durumu, kentsel dönüşüm ihtiyacı ve yapılacak yeni konutların yerlerine dair Elektrik Mühendisleri Odası'nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamada kentteki hasarlı yapılarla ilgili Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Sedat Sever, kentin jeolojik yapısına dair Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Haktan Bozan, hasar tespit çalışmalarına ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası Eş Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, Kent merkezindeki yapı stokuna dair Mimarlar Odası Şube Sekreteri Herdem Doğrul ve Kentsel dönüşüme dair Şehir Plancıları Odası Şube Eş Başkanı Çektar Taşkıran söz aldı.

Kentteki hasarlı yapılarlarla ilgili söz alan Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Sedat Sever, hazırladığı slaytta hasarlı yapılara dair bilgi aktarırken, Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Haktan Bozan ise kent yapısına dair bilgiler paylaştı.

Lütfen artık bilimin tekniğine inanın

Depremden sonra kentte yürütülen hasar tespit çalışmalarına ilişkin konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Eş Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, “Şehir merkezinde bulunan ve depremde yıkılan sözel apartmanı biliyorsunuz. O bina yedi katlıydı, ama o binanın yapısı sadece 4 kat üzerine inşa edilmişti ve yıkıldı. Kaçak yapılara dair gelip imar affı yapılıp, yasal kılıf uyduruyorlar. Sonra çıkıp bizlerin ketsel dönüşüme kaşı olduğumuzu söylüyorlar. Biz kentsel dönüşüme hiç bir zaman karşı çıkmadık. Biz sadece ketsel dönüşüm projelerinin yasalar çerçevesinde düzgün ve kent yararına olması gerektiğini savunduk. Diyarbakır’da ağır hasarlı yapılar çok yüksek. Burada yaşayan insanların sorunları ancak kentsel dönüşüm seferberliğiyle çözülür. Lütfen artık bilimin tekniğine inanın. Hep beraber depremin hayatımızda ne kadar var olduğunu bilmemiz lazım” uyarısında bulundu.

rmobb-tigris1.jpegBilinçsiz yapılan kentsel dönüşüme karşıyız

Bağlarda iptal edilen kentsel dönüşüm projesinedeğinen Şehir Plancıları Odası Şube Eş Başkanı Çektar Taşkıran, "Sur'da yapılan kentsel dönüşümü hepimiz çok iyi gördük. Kentin yapısına dair hiç bir uygunluğu yok maalesef. Biz bilinçsiz yapılan kentsel dönüşümlere karşı olduğumuzu her seferinde söylüyoruz. Bundan dolayı Bağlardaki kentsel dönüşüm projesine karşı çıktık, tepkilerimiz dile getirdik. Çünkü orayı bir rant alanına dönüştürmek istiyorlardı. Projenin bilimsel hiç bir açığı ve planlama alanına dair herhangi bir bilgi aktarımı yoktu. Planlama çalışması çok küçük ve parçacıktı. Planın iptal olmasının tek sebebi bunların suç işlemesidir. Bundan dolayı mahkeme planı iptal etti" ifadelerini kullandı.

Çadır kent için harcanan parayla depremzedelerin ihtiyacı karşılanırdı

Depremden sonra yapılan çadır kentte değinen Taşkıran, "Bizim bütün uyarılarımızı dikkate almadılar. Orada harcanan paranın hesabını verin. Harcanan parayla binlerce depremzedelerin ihtiyaçları karşılanabilirdi şimdi gelin bunun hesabını verin. Bu kenttin asıl sahipleri atanmışlar değil, bu kenttin insanıdır. Haklarımızı savunacağız" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.