VİDEO - Diyarbakır’ın Dünya Mirası Atık su tehdidi altında

VİDEO - Diyarbakır’ın Dünya Mirası Atık su tehdidi altında
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Pirinç, UNESCO Kültürel Miras Listesinde yer alan Hevsel Bahçelerinin atık su tehdide altında olduğunu ifade etti

Haber: Sait BAYRAM
Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Tarihi Surların dibinde 3 bin 400 dekarlık Hevsel bahçelerinde yaklaşık bin çiftçi üretim yapıyor. Ancak son zamanlarda kullanılan atık su Hevsel bahçelerini tehdit ediyor.

“Hevsel’in en büyük sorunu atık sudur!”

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Pirinç, Hevsel’in en büyük sorunun atık su olduğunu belirterek, “Yani bugün Hevsel artık doğal ürün diyebileceğimiz ürünlerine yetişebildiği bir ortamdır. Ama atık sular da var. Bu da insan ve halk sağlığını tehdit ediyor. Evet, Hevsel'in en büyük sorunu atık sudur, sulama noktasında eksiklerimiz var.

hevsel2-001.jpg

Temiz su kaynaklarımız oldukça kısıtlı. Normal Şartlarda 4-5 su kaynağımız var. Ancak bu yeterli gelmiyor. Neden mi? 3 bin 400 dönümlük ama totalde vurduğunuzda, 5 bin dönüme yakın bir alanda üretim yapıyorsunuz. Bu yüzden su yetersiz kalıyor. Yetersiz kaldığı için de isterseniz Atık Su'ya yöneliyorlar. Atık Su ile ilgili olarak yapılan çalışmada ağır metal birikimi söz konusu olabilir” dedi.

“Ezgoz gazları da Hevsel’de toprak ve çevre kirliliğine yol açıyor”

Çevre yollarından kaynaklı olarak özellikle ağır tonajlı araçların geçişi sırasında müthiş bir egzoz gazı çıkarıldığını belirten Pirinç, “Egzoz gazı da ister istemez hevsel bahçelerine gelebiliyor. Bu da toprak ve çevre kirliliğine neden olabiliyor. Bunların önleminin alınması gerekir. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda Bölge ciddi sorunlarla karşılaşabilecektir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.