VİDEO - Diyarbakır’ın son tütüncüleri dertli!

VİDEO - Diyarbakır’ın son tütüncüleri dertli!
Diyarbakır’da 25 yıldır tütüncülük yapan Şeyhmus Tekin, Tekel Tütün Fabrikası’nın kapatılmasıyla birlikte tütüncülüğün tamamen bitme noktasına geldiğini belirterek, Devletin tütüncülüğü desteklemesi çağrısında bulundu.

Haber: Sait BAYRAM

Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Lice ilçesinde tütün üreticileri, ekim oranını düşürmek zorunda kaldı. Daha önceki yıllarda 1,5 ton civarında ekim yapan tütün ekicileri, bu oranı 200-300 kilograma düşürmek zorunda kaldı. Ürettikleri tütünleri 15 yıl boyunca Tekel Tütün fabrikasına satan üreticiler, fabrika kapatılınca zor günler yaşamaya başladı.

tutuncu3.jpg

Ürettikleri birinci kalite tütünlerini özel işletmelere değerin çok altında satan tütüncüler, kalan tütünlerini de kendi mengene makinelerinde üretip piyasaya satıyor. 30’a yakın tütün üreticisinin bulunduğu Diyarbakır’ın Sur içinde 25 yıldır tütüncülük (mengenecilik) yapan Şeyhmus Tekin, 15 yıl boyunca köylerinde ektikleri tütünleri Tekel Tütün Fabrikası’na verdiklerini hatırlatarak, “O yıllar 1,5 ton tütün ekiyorduk. Ekonomik olarak çok ama çok iyi durumdaydık. Ancak, Tekel fabrikasının kapatılmasının ardından ekim oranını 200-300 kilograma düşürdük. Ektiğimiz bu orandaki tütün ise ekonomik olarak bizi kurtarmıyor. Yani fabrikanın kapatılması bizi oldukça etkiledi” diye konuştu.

tutuncu.jpeg

Ektikleri tütünü işliyorlar!

Tütün fabrikasının kapatılmasıyla birlikte ürettikleri tütünleri bireysel olarak işlemek zorunda kaldıklarını söyleyen tütün satıcısı Şeyhmus Tekin, “Ailemizin geçimini sağlamak için ektiğimiz tütünleri kıymak için mengene makinesi aldık. Kıydığımız tütünleri piyasaya satıyoruz. Buradan gelen gelir ancak karnımızı doyurmaya yetiyor. Daha önce 10-15 olan mengene atölyesinin sayısı 20-30’a çıktı. Daha önce tütünü el mengenesi ile kıyıyorduk. Şimdi, teknolojinin nimetlerinden faydalanarak, yeni ve modern mengene makineleri ile tütünlerimizi kıymaya başladık. El mengenesi ile daha önce 10-15 kilo kıyarken, bu makine ile 100-150 kilo kıyıyoruz. Ekmeğimizi çıkarıyoruz. Çocuklarımız kimseye muhtaç olmasın diye bu işi yapıyoruz. Yoksa bu işin ekonomik anlamda büyük bir getirisi yoktur” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.