VİDEO - Diyarbakır’ın tescilli örgü peyniri tehlikede!

VİDEO - Diyarbakır’ın tescilli örgü peyniri tehlikede!
Diyarbakır’ın en önemli yöresel lezzetlerinden biri olan tescilli örgü peynirinin satıldığı çarşı pislikten geçilmiyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan pazarda esnaf siftah yapamadan dükkanlarını kapatıyor. Fare ve kedilerin cirit attığı çarşı esnafı, pazarın yeniden yapılması için Valilik tarafından kendilerine verilen sözün tutulmasını istiyor.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER- Diyarbakır’da, 1994 yılında açılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Sur İlçesi’ndeki Peynirciler Çarşısı pislikten geçilmiyor. Açıldığı yıldan bu yana hiç tadilat görmeyen çarşının hijyenik olması gerekirken çarşı adeta harabeye dönmüş durumda. Fare ve kedilerin kol gezdiği çarşının bakımsız ve temiz olmaması nedeniyle, vatandaşlarda çarşıdan alışveriş yapmıyor. Çarşının bu durumundan rahatsız olan esnafların büyük bir bölümü çarşıdan ayrılırken, kalan esnafların çoğu siftah yapmadan dükkanlarını kapatıyor.

VALİLİK SÖZ VERMİŞTİ

Yaklaşık üç ay önce çarşıyı ziyaret eden Diyarbakır eski Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, çarşı esnafına tarihi çarşının yıkılıp tekrar yapılacağının sözünü vermişti. Gazetemize açıklamalarda bulunan çarşı esnaflarından Mehmet Aras, 40 yıldan bu yana esnaflık yaptığını ifade ederek, çekirdekten yetişen bir esnaf olduğunu söyledi.

peynir-(1).jpg

‘DÜKKANLARDA FARE VE KEDİLERDEN BAŞKA BİR ŞEY YOK’

Aras, “Türkiye piyasasında tanına bir esnafım. Yüklü para kaybeden bir esnafım. Ben bu hala servet koydum. Gittim para faiz ettim, borç ettim kiralarımı yatırdım. Ben para kaybettim. Servetim gitti ben yineden bu hali bırakmadım. Çünkü emek sarf etmişti. 8 tane dükkânım var burada. 2014 yılında top attım ve iflas ettim. 2020 yılından bu yana 120 bin TL bu dükkânlara vermişim. Dükkânların içinde fare ve kedilerden başka bir şey yok. İş yok, düzen yok burası pisliktir. Hiç kimse bakmıyor, şimdi ben kara kara düşünüyorum. 30 bin TL borcum kalmış, bunu da borç edip vereyim mi. Vali geçen aylarda buraya geldi. Bize dedi ki ben bir hal yapacağım.  Diyarbakır ve Türkiye’ye değil, dünyaya hitap edecek bir hal yapacağım. Boş çıktı “dedi.

peynir-(2).jpg

VALİ SÖZ VERDİ

Çarşının kuruluşundan bu yana esnaflık yapan Şeyhmus İla, çarşının pisliğinin içinden geçilmediğini her tarafın pislik ve sıçan olduğunu söyledi. İla, “Pislikten dolayı millette gelmiyor. Sözde 3-4 ay önce vali geldi. Bize söz verdiler. Dediler proje tamamdır. Burayı yıkacağız dediler. Yıktıkları yok. Bir an önce yıkıp ta güzel bir çarşı çıkarabilseler. Vatandaşta gelir, işte olur. Ama böyle pisliğin içinde işte olmuyor. Sabah yedide açıyoruz, siftah yapmadan kapatıyoruz “dedi.

peynir-(3).jpg

‘YIKLIP YENİDEN YAPILMASI GEREKİR’

Şevket Demir isimli esnaf ise, buranın yıkılması gerektiğini ifade dile getirdi. Demir, “Buranın tarihi geçti, yenilenmesi gerekiyor. Ön taraftaki arkadaşlarımız burayı yiyor. Arka taraf ise, mağduriyet bölgesidir. Hiç kimse arka tarafa gelmiyor. Ön taraflar kazanıyor, çalışıyor ve iş yapıyor. Ama biz yapamıyoruz. Kimse bizi görmüyor. Arka tarafı çöplüğe dönmüş “diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.