VİDEO - Diyarbakırlı Annesi ‘Mebrure’yi yazdı
Naci Sapan
TİGRİS HABER - Normal koşullarda bir Diyarbakırlı oturup annesini yazmaz. Belki babasını yazar ki, İsmail Hakkı İçten bunu da yaptı, önce babasını yazdı. Diyarbakır’dan İstanbul’a, İstanbul’dan da Diyarbakır’a uzanan gidiş-geliş ve kalışların içine sığan, sığdırılan yaşam hikâyelerini yazarak ölümsüzleştirmiş.
İsmail Hakkı İçten, yazdığı kitaplarının tamamı için değil, annesi Mebrure için Diyarbakır’a geldi, DİTAV’da imza ve söyleşiye katıldı. Diyarbakır’ı, ilkokul, ortaokul yıllarını, okul arkadaşlarını, öğretmenlerini anlattı. İlk okul arkadaşlarıyla sarıldı, eski günleri yad etti, duygulu anlar yaşattı.

İsmail Hakkı İçten, benden iki yaş büyük. Diyarbakır’ın kültürüdür, bir tık büyüklere saygımı gereği abi deriz. İsmail abiyle Diyarbakır spor’da yöneticilik yaptığı yıllarda, Galatasaray’ı Diyarbakır spor’la özel maç yapması için Diyarbakır’a getirdiğinde tanıştık. Tam bir Diyarbakır sevdalısı.

Biz, İsmail abiyi iş insanı olarak bilirdik. Yıllar sonra karşımıza yazar olarak çıktı. Zaten kendisi de söylüyor, ‘60 yaşından sonra yazar oldum’ diye. Küçük notlar biriktirmiş, sonra buluşturmuş, çalışmış, çabalamış, destek almış, cesaretlendirilmiş, başlamış yazmaya. Bir iki, derken 6 kitap olmuş. Halil İnancık hocanın, ardından Şeyhmus Diken’in cesaretlendirmesi ile başlayan kitap yazma serüvenini şimdilik annesi Mebrure’yi anlatan kitaba kadar taşımış. Bu serüven devam edecek gibi. Heybesi dolu İçten’in. Kitap yazma alışkanlığı da oturmuş.
Uzun lafın kısası ‘Mebrure’nin imza ve söyleşi gününde Diyarbakır Tanıtma, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) ‘da duygusal anlar yaşandı. Annesinin yaşam hikâyesini anlatırken gözlerinden yaşlar akmak üzereydi, hissettik. O annesini, Diyarbakır_İstanbul arasındaki gidiş gelişleri duygusal tonlama ile anlatmaya devam etti.

Salonda Mebrure teyzeyi tanıyanlarda vardı elbette, çocukluk ve okul arkadaşları; Dr.Uğur Işık ve Aytan Ekinci. Onlarla da duygulu anlar yaşadı İsmail Hakkı İçten. Dr. Uğur Işık, sınıf arkadaşını anlattı, sarıldılar, hasret giderdiler, salonda bulunanlara duygulu anlar yaşattılar.
Diyarbakır tarihine, Mebrure anneye, bir yaşama tanıklık ettik, Süryani kızlar mektebi olarak anılan mekânda. Kitabın yarısına geldim, tamamlamaya çalışıyorum. Eline, beynine, dimağına sağlık İsmail Hakkı İçten.




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.