VİDEO - Diyarbakırlı deprem mağduru aileler yanlış karar kurbanı

VİDEO - Diyarbakırlı deprem mağduru aileler yanlış karar kurbanı
Depremin üzerinden 27 ay geçmesine rağmen, Diyarbakır Bağlar’daki bazı binaların durumu hâlâ netleşmedi. “Orta hasarlı” denilerek tahliye edilen yapılar “az hasarlı”ya çevrilince hak sahipliği ve kira yardımları iptal edildi.

Şirvan Oktay GÖRER-Özel haber

TİGRİS HABER - Mağdur vatandaşlar, binanın oturulamayacak halde olduğunu belirterek bir an önce eski rapora dönülmesini ve binaların yıkılmasını istiyor. Mağdurlar, “Eğer bina sağlamsa bize garanti kâğıdı verin, tekrar taşınalım. Değilse, yıkılsın. Ama artık bu belirsizlik sona ersin” diyor.

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-1.jpeg

Bağlar’daki bazı binalarda ‘orta hasarlı’,’Az hasarlı’ raporu tartışmaları sürüyor. Önce orta hasarlı denilerek boşaltılması istenen binalardaki vatandaşlar evlerini terk etti. Daha sonra ‘az hasarlı’ raporu verildi, ancak, evlerini terk eden vatandaşlar mağduriyet yaşamaya başladı. Ne yapacaklarını bilemeyen vatandaşlar, yetkili kurumların bir an önce karar vererek mağduriyetlerini gidermesini istediler.

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-2.jpeg

Mağdur olduğunu belirten bir bina sakini Sidar Yakışıklı, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geldiler, binamıza baktılar. “Orta hasarlı” raporu verdiler. Kaymakamlıktan da bize yazı geldi, binayı boşaltmamız istendi. Önce biraz direndik ama tebliğ yapıldıktan sonra çıkmak zorunda kaldık. Kiraya çıktık, kira yardımı almaya başladık. Bir nebze olsun denge sağlıyordu.

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-3.jpeg

Aradan 5-6 ay geçmeden, komşuların mahkemeye verdiğini öğrendik. Sebebi şuymuş: Bazıları hak sahibi olamamış, onlara ev çıkmamış. Onlar da binamız için dava açmış. Mahkeme sonucu bina orta hasardan az hasarlıya çevrildi. Bu karar hepimizi mağdur etti. Kira yardımlarımız kesildi, AFAD hak sahipliğimizi iptal etti. Şu an resmen ortada kaldık.

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-4.jpeg

Gelip baksınlar ne kapı kalmış, ne pencere… Kolonlar, kirişler zedelenmiş. 6. kattan zemin kata kadar çatlaklar var. Oturulacak gibi değil. Ama nedense bilirkişi tehlike arz etmiyor demiş. Kimin tuttuğu da belli değil; mahkeme mi atadı, kendileri mi getirdi bilmiyoruz.

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-5.jpeg

Avukat tuttuk, istinafa başvurduk. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gittik, valilik de sürece müdahil olacağını söyledi. Ama hâlâ çözüm yok. Biz diyoruz ki: Eğer bina gerçekten sağlam diyorsanız, bize yazılı garanti verin. Desinler ki: “Bu bina yıkılmayacak, bir daha hiçbir depremde zarar görmeyecek.” O zaman gideriz, gireriz içeri. Ama bunu kimse diyemez. Çünkü bina tehlikeli. Kiradayız. Kira yardımı kesildi. Birçok komşu kirasını ödeyemiyor, perişan. 27 aydır mağduriyetimiz giderilmedi, tam tersine daha da mağdur olduk. Ne evimiz var, ne hak sahipliğimiz, ne de destek alabiliyoruz. Bu yetmezmiş gibi bina da başıboş insanların uğrak yeri olmuş; evsizler girip çıkıyor. Çevredeki insanlar da rahatsız.”

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-6.jpeg

Hasan Taş: Az hasarlıya çevirdiler, biz ortada kaldık.”

Vatandaşlar, hâlâ ayakta duran ve zamanla metruk hale gelen bu binaların hem can güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu hem de mülk sahiplerini mağdur ettiğini belirtiyor. Mağduriyetin temelinde ise hasar tespit sürecine yönelik güven kaybı ve çözüm üretilememesi yatıyor. Vatandaşlar, “Binamızın tekrar “orta hasarlı” statüsüne dönmesini ve acilen yıkılmasını istiyoruz. Hem bizim hem çevredeki insanların can güvenliği için bu şart. Bu belirsizlik bitsin artık. Mağduriyetimiz daha fazla büyümesin” şeklinde konuşuyor.

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-7.jpeg

Mağdurlardan Hasan Taş, şunları söyledi;

“Depremden sonra bina tamamen sarsıldı, hepimiz şoktaydık. Geldiler, incelediler. Orta hasarlı dediler. O dönem kira yardımı da verdiler, hatta taşınma parası bile aldık. Ama sonra, aradan iki yıl geçmişken, birden binamızı az hasarlıya çevirdiler. Kaymakamlığa gittik, müdürle konuştuk. Bize imzalı kağıt verdiler: “Bina orta hasarlı, boşaltmanız gerek” diye. Doğalgaz, su, elektrik zaten kesilmişti, mecburen çıktık. Kiraya çıktım, 10 bin lira ödüyorum her ay. Ama şimdi kira yardımını da kestiler. Bizi ortada bıraktılar. Soru şu: Neden 2 yıl sonra bu bina az hasarlıya çevrildi? Kim yaptı bunu? Bizim haberimiz bile olmadı.”

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-8.jpeg

Nasıl oldu anlamadık

Ferda Yakışıklı isimli vatandaş ise, “İlk geldiklerinde “orta hasarlı” dediler. Muhtar geldi, çıkın dedi. Biz de çıktık. O gün bugündür kiradayım. Şimdi diyorlar ki “bina az hasarlı.” Nasıl oldu bu iş? Bizi hem evimizden ettiler, hem yardımımızı kestiler. Şu an kirayı zor ödüyorum, zaten işsizim.

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-9.jpeg

Bu evi büyük zorluklarla aldım. İçinde hiçbir şey yoktu. Kapısından penceresine, dolabından fayansına kadar hepsini ben yaptım. Daha bir yıl bile doğru düzgün oturmadım içinde. Şimdi perişan haldeyim.

diyarbakir-da-az-hasarli-bina-10.jpeg

Çevre ve Şehircilik mühendisleri 2-3 defa geldi. Her seferinde “Bina orta hasarlı, nasıl oturuyorsunuz burada?” dediler. Biz de dedik ki kira yardımı alıyoruz, çıkmamız gerek. Onlar da, “O zaman çıkmanız lazım” dediler. Biz çıktık, sonra birden bire bina az hasarlı oldu! Şimdi gelsinler bu işin içinden nasıl çıkacaklarını anlatsınlar.”

Ortak talep: “Ya sağlam raporu verin, ya da yıkın!”

Mağdur vatandaşlar, binanın oturulamayacak halde olduğunu belirterek bir an önce eski rapora dönülmesini ve binaların yıkılmasını istiyor. “Eğer bina sağlamsa bize garanti kâğıdı verin, tekrar taşınalım. Değilse, yıkılsın. Ama artık bu belirsizlik sona ersin,” diyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum