VİDEO - Diyarbakırlı öğrenci velileri: 'Giderler belimizi büktü'

VİDEO - Diyarbakırlı öğrenci velileri: 'Giderler belimizi büktü'
Çocuklarının okul ihtiyaçlarını gidermeye çalışan veliler, yaşadıkları sıkıntıları, zorlukları, çaresizliği Tigris Haber’e anlattı.

Kamera: Mahsum Rençber / Haber: Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Artan fiyatlar, enflasyon gibi ağır yük doğal olarak eğitim alanında da vatandaşları zor durumda bıraktı. Sokağa çıktık, Diyarbakırlı velilerden eğitim masraflarıyla ilgili düşüncelerini öğrenmek istedik, bin ah işittik. Bir yandan okul masrafları, diğer yandan çocuklarının masrafları velilerin sadece dizini değil, belini de büktü.

Diyarbakır’da artan okul ve servis ücretlerinin yanı sıra çocuklarının kırtasiye ve giyim masrafları karşısında çaresiz kaldıklarını belirten veliler, “Zorlanıyoruz, ancak, yapabileceğimiz bir şey de yok. Çocuklarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldik” dediler.

Okulların eğitim ve öğretime başlaması ile birlikte her öğrencinin ihtiyacı olan defter, kalem, pastel boya, sulu boya, A4 kâğıdı gibi temel okul giderlerindeki maliyetleri de arttı. Kırtasiye ihtiyacından okul kıyafetine kadar tüm masraflar artarken, veliler ekonomik anlamda zorlanıyor. Çocuklarının okul ihtiyaçlarını gidermeye çalışan veliler, yaşadıkları sıkıntıları, zorlukları, çaresizliği Tigris Haber’e anlattı.

Gelir yok, fiyatlar uçtu

Okul masraflarında geçen yıllara oranla yüksek bir artış olduğuna dikkat çeken Ahmet Bigin, yaşadıkları zorluğu şöyle anlattı;

bigin-tigris-001.jpg

Ahmet Bigin (Veli)

“Yüksek fiyatlar bizi oldukça etkiledi. Ben kendim okul servisi şoförüyüm, dört okuyan çocuğum var. Bir defter, kitap beş liradan satılırken, bugün rakamlar 3 kat artmış. Yakıt fiyatlarındaki yükselişten dolayı veliler çocuklarını okula servisle göndermiyor artık. Genel olarak kimsenin yapabileceği hiçbir şey yok. Tek çözüm ülkenin başındaki insanların elinde. Ben asgari ücretle geçimimi sağlıyorum, okul masraflarından tutun evimin bütün giderleri aylık 8 bin TL'yi buluyor.”

Okul servisine bindiremiyorum

Dört öğrenci velisi Filiz Kızıl ise, bu süreçte çocuk okutmanın kendilerini maddi acıdan zorladığını belirtti. Kızıl, “ Sadece okul masrafları değil her şey çok artmış. Benim kent dışında okuyan bir oğlum var. Masraflarımız ve giderlerimiz çok fazla, karşılayamıyoruz. Durumumuz hiç iyiye gitmiyor. Servis fiyatları çok yüksek olduğu için çocuğumu servise bindiremiyorum kendim götürüp getiriyorum ”dedi.

kizil-tigris.jpg

Filiz Kızıl (Veli)

Artık geçim çok zor

Okul masraflarındaki yükselişten dolayı zorlandıklarını ifade eden öğrenci velisi Hüseyin Yıldızöz, "Geçen sene 50 liraya aldığımız okul ürünlerini şu an 250 TL'ye almak dahi çok zor. Ben kendim iki öğrenci okutuyorum. Onların aylık masrafları en düşük 600 lira. Gerçekten artık geçim çok zor. Tek isteğimiz ekonominin rayına oturtulmasıdır" dedi.

yildizoz-tigris.jpg

Hüseyin Yıldızöz (Veli)

Çocuklarımın okul masraflarını karşılayamıyorum

Ekonomik zorluklar nedeniyle çocuklarının ihtiyaçlarını ve masraflarını karşılayamadığını söyleyen Hüseyin Karaer isimli veli ise, "Zorunlu eğitimi sisteminin getirenlerin öğrencilerin defterine, kalemine kadar olan ihtiyaçlarını tedarik etmesi lazım. Okul önünde bekleyen velilere sorun, hepimizin çantasında kaynak kitap var. En ucuzu üç yüz ile beş yüz liradan başlıyor. Devletin verdiği kaynak kitaplardan hiç yararlanamıyor çocuklar. Devlet okuluna giden bir öğrencinin okula başlama maliyeti 2 bin TL'yi buluyor. Kirada olan, asgari ücret alanların, memurların bu masrafları karşılaması çok zor. Okulun ortak masraflarından dolayı aidat vermek zorunda kalıyoruz. Öğrencilerin beslenme çantası için aylık 2 bin TL masrafımız var. Memur maaşı ile üç çocuğu okutmak artık çok zor. Biz bu masrafların altından çıkamıyoruz" şeklinde konuştu.

karaer-tigris.jpg

Hüseyin Karaer (Veli)

Yapacağımız masraflar bitmedi

“Kendim kirada kalıyorum zar zor kirayı ödüyoruz” diyen Veli Canan Sırtlan, şunları söyledi: “Böylesi bir durumda bile dört öğrenci okutmaya çalıyorum. Düşünün sadece birinci sınıfa giden küçük kızıma bin TL’ye bir okul seti aldım. Diğerlerine daha masraf yapmamışım. Okullar açıldı ama bizim yapacağımız masraflar bitmedi” dedi.

sirtlan-tigris.jpg

Canan Sırtlan (Veli)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.