VİDEO - Diyarbakırlılar, asgari ücrette 20 bin TL’yi işaret etti

VİDEO - Diyarbakırlılar, asgari ücrette 20 bin TL’yi işaret etti
 Özel Haber
Vatandaş, asgari ücret tespit komisyonunun vereceği karara kilitlendi.

TİGRİS HABER - Vatandaş, asgari ücret tespit komisyonunun vereceği karara kilitlendi. İki kez toplanan komisyonun üçüncü toplantıda vereceği karar merakla beklenirken, Diyarbakırlı yurttaşlara asgari ücret beklentisini sorduk. Diyarbakırlılar, fiyat artışlarının engellenmesini, asgari ücretin ise 20 bin TL olmasını istedi.

Enflasyon da ki artış, Kira bedelleri, ulaşım ücretleri arttıkça Asgari ücretlinin maaşı da günden güne eriyor. 2024 yılında belirlenecek asgari ücretin ne kadar olacağı hem işçi hem de işveren açısından merak konusu oldu.

Tigris Haber olarak, Diyarbakırlı yurttaşlara bir ailenin geçimi için yeni asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini, bu konudaki beklentileri sorduk. Yurttaşlar, “En az 20 bin TL olmalı, gıda fiyatları, temel ihtiyaçların ücretlerine zam gelmez ise yeterli olur’’ şeklinde yanıtladılar.

Diyarbakır’ın merkez ilçelerinde yurttaşlara asgari ücret konusundaki düşüncelerini sorduk, şu yanıtları aldık.

‘’Fiyat artışı olmasın, 20 bin TL olsun’’

Leyla Tanrıkulu isimli vatandaş, “17-18 bin gibi bir rakam olursa, asla yeterli olmaz. En az 30 bin TL olmalı ki insanlar geçimini sağlayabilsin’’ dedi.

Asgari ücretin üzerinde maaş aldığını söyleyen Müslüm Akyol ise, “18 bin TL’nin altında olmamalı. Zaten maaşa gelen zamlardan sonra her şeyin fiyatı da artacak. Asgari ücret alan bir kişi için geçinmek imkânsız. 20 bin TL olsa da yetmeyecek, ancak, ürünlerin fiyatı değişmezse bu ücretle en azından bir şekilde geçim sağlanabilir” dedi.

30 bin TL’de kurtarmaz

Asgari ücretin 30 bin TL olması halinde dahi insanların geçimini sağlamasının çok zor olacağına dikkat çeken Bünyamin Demircan, “Bir evin gideri yaklaşık 25 bin TL civarında. Şuanda asgari ücret 11.400 TL, bunun 5 bin TL’si evin gideri olsa, 5 bin TL’si de kiraya gitse, geriye kalan nasıl kurtaracak. O nedenle 30 bin TL olması dahi rahatlatmıyor” dedi.

‘’İki emekli maaşımızla geçinemiyoruz’’

Eşiyle birlikte emekli olduklarını söyleyen Mehmet Nezir Erdem, “Emekli maaşlarımızın toplamı 50 bin TL ediyor. Biz bile bu rakamla geçinemezken asgari ücretli nasıl geçinecek? En azından 25 bin TL gibi bir rakam belirlenirse bir miktar rahatlama olur” şeklinde konuştu.

‘’Gıda fiyatları artmamalı’’

Gıda fiyatlarının güç geçtikçe arttığına dikkat çeken Sinan Yavuz ise, “Akşam maaşın artıyor sabah gidiyorsun meyve ve sebze fiyatı daha da artmış. Mesele asgari ücretin artması değil. Mesele piyasadaki ürünlerin fahiş fiyatlarla satılmamasıdır.

Örneğin bir kilogram buğday 7 TL iken, şuanda fırından ekmeği alırken 12 TL ödüyoruz. Mühim olan fiyatların artmamasıdır. Aksi halde bir asgari ücretli 40 bin TL alsa da yetmeyecektir’’ dedi.

Asgari ücrettin üzerinde maaş almasına rağmen ay sonunu borçla kaptığını ifade eden Ömer Durgun, şöyle dedi;

“Gıda fiyatları günden güne artıyor. Ev kiraları uçmuş şekilde. Bunlar artmaya devam ettikçe biz geçinemeyiz. O yüzden en az 30 bin TL olmalı. Eğer Diyarbakır gibi bir kent Türkiye’nin en mutsuz şehirleri arasında yer alıyor ise, demek ki ülkenin ekonomisi iyi değil. Vatandaşın ekonomisi iyi değil ki mutsuzdur.’’

3 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerektiğine vurgu yapan Ceylan Çiftçi, “Asgari ücretin üzerinde kazancım var. Benim için yeterli ancak, 3 kişilik bir aileyi düşündüğümüz zaman şuan ki asgari ücret ile geçim imkânsız” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.