VİDEO - Diyarbakırlılar, depremde hayatını kaybedenler için Newroz alanında olacak

VİDEO - Diyarbakırlılar, depremde hayatını kaybedenler için Newroz alanında olacak
Depremde hayatını kaybedenler için Newroz alanlarında olacaklarını belirten Diyarbakırlı yurttaşlar, Newroz’un barışın ve adaletin simgesi olduğunu söyledi.

Mahsum Kara
TİGRİS HABER
- Her yıl kitlesel kutlamalara tanıklık eden Newroz programının finali bu yıl Diyarbakır’da gerçekleştirilecek. Depremde hayatını kaybedenler için Newroz alanlarında olacaklarını belirten Diyarbakırlı yurttaşlar, Newroz’un barışın ve adaletin simgesi olduğunu söyledi.

Diyarbakır’da bu yıl kutlanacak Newroz programı Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilecek. Her yıl kitlesel kutlamalara tanıklık eden Diyarbakır Newroz'u bu yıl diğer Newroz'dan farklı olarak Maraş merkezli depremde hayatını kaybedenlere adanacak.

Bu Newroz bizim için buruk geçecek

Taleplerini duyurmak için alanda olacaklarını söyleyen İlyas Sevim,“Bir HDP’li ve bir Kürt olarak, Newroz’u coşkuyla kutlayacağız, alanlarda olacağız. Newroz, yeniliktir, baharının gelişidir. Geçen senelere göre bu yılki kutlamalar depremden dolayı buruk geçecek ama alanlarda onların haklarını da savucağız” dedi.

Newroz’u barışın simgesi olarak görüyoruz

Newroz’u barışın simgesi olarak gördüklerini belirten Azat Kaya, “Newroz, bizler için özgürlüğü temsil ediyor. Söyleyemediğimiz taleplerimiz haykırmak için alanlarda olacağız. Newroz, bizim için eşitlik, adalet ve umudun simgesidir. Tek isteğimiz bu ülkede adalet ve barışın olmasıdır. Biz artık bu düzenin değişmesini istiyoruz ve yarın bunu alanlarda duyuracağız” şeklinde konuştu.

Kürtler için en önemli gün

Kürt halkı için en önemli günlerden bir tanesinin Newroz Bayramı olduğunu ifade eden Hüseyin Baysal, “Demirci Kawa’nın başlattığı direnişin devamıdır bugün. Bütün halkın Newroz’unu kutluyorum. Ben kendi halkım ve partim için alanlarda olacağım” diye ifade etti.

Alanlarda adalet talep edeceğiz

Newroz’nun bir dünya bayramı olarak her yerde kutlanıldığını söyleyen Tahsin Oral, “Newroz, yeniden diliştir, yeniden doğuştur. Baharda çiçekler nasıl yeniden yeşeriyorsa, Newroz gününde de umutlar yeniden yeşeriyor. Her zaman tek talebimiz var ve Newroz alanlarında da bu taleplerimiz dile getireceğiz. Hukuk ve adalet isteyeceğiz, adalet ve hukuk hepimize lazım" diye konuştu.

Depremzedeler için alanlarda olacağız

Huzur, barış ve adalet taleplerini duyurmak için Newroz alanlarında olacaklarını ifade eden Kerem Düdük, “Bütün taleplerimiz duyurmak ve gerçekleştirmek için Newroz bayramını kutlayacağız. Depremde ölenler ve depremzedeler için de adalet isteyeceğiz. Sadece kendimiz için değil onlar için de alanlarda olacağız” dedi.

Gelin tarihi birlikte yazalım

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı ve Newroz Tertip Komitesi Eş Başkanı Gülistan Atasoy, Diyarbakır Newroz’u için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, “Son bir haftadır DBP, HDP ve Yeşil Sol Parti il ilçe örgütleriyle hummalı çalışmalar son aşamasına geldi. Hem alan hazırlıklarımız hem de katılım amaçlı örgütleme çalışmaları son gün de hızla devam etti. Pek çok siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisinden oluşacak misafirlerimizle beraber sabah öncelikle Kemal Kurkut için katledildiği yerde karanfillerimizi bırakarak alana geçeceğiz. Yarın 5 ayrı girişten Newroz alanına giriş olacak sabah 08:00’den itibaren alana girişler başlayacak. Yarın tüm Amed halkını depremde hayatını kaybeden canlarımızı anacağımız, hem onların yaşamlarına mal olanlardan hesap soracağımız, faşizme karşı demokratik cumhuriyet talebini açığa çıkaracağımız ve bu iktidarın gidiş biletini keseceğimize dair kararlılığı ifade edeceğimiz tarihi Newroz’a bekliyoruz. Gelin hep beraber bu tarihe tanıklık edelim, gelin hep beraber bu tarihi birlikte yazalım diyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.