VİDEO - Eğitim Sen'den ÖSYM'ye: Bu yanlıştan dönün!

VİDEO - Eğitim Sen'den ÖSYM'ye: Bu yanlıştan dönün!
Diyarbakır’da 17-18 Haziran’da YKS sınavına girecek birçok öğrencinin sınav yerleri başka şehirlere verildi. Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, ÖSYM'nin verdiği bu karara tepki gösterdi.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 17-18 Haziran’da YKS sınavına girecek birçok öğrencinin sınav yerleri başka şehirlere verildi. Öğrencilere yaşatılan bu duruma tepki gösteren Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, “Öğrenciler için olumsuz sonuçlar doğuracak bu adımın bir an önce gözden geçirilip, öğrencilerin gereken yerlerde yerleştirilmesini istiyoruz” dedi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2022-2023 Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) giriş yerlerini açıkladı. Öğrencilerin ÖSYM'nin internet sitesi özerinden erişim sağladığı sınav giriş belgesinde Diyarbakır yazmasına rağmen, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, İstanbul, Ankara, Sivas, Tekirdağ gibi illerde sınava gireceklerini öğrendi. Durumu öğrenen öğrenciler, sınav yerlerinin başka şehirlere taşıyan ÖSYM'ye tepki gösteri. YKS'ye giriş yerlerini açıklayan ÖSYM'nin ikamet yeri dışında sınav yeri belirlemesine ilişkin Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin ile konuştuk.

Herhangi bir açıklama yapılmadı

ÖSYM tarafından alınan kararın gerekçesine dair herhangi bir açıklama yapılmadığını ifade eden Akşahin, “Bu konuyla ilgili bilgi aldığımızda, deprem bölgesi olan 10 ilde geçerli olabilecek bir uygulamanın başlatıldığını düşündük, ancak daha sonra durumu böyle olmadığını ve Diyarbakır’dan çok sayıda öğrencinin Gaziantep’te bulunan sınav merkezine gönderildiğini öğrendik. Bu durumun diğer deprem bölgelerinin tamamında uygulanmadığı bilgisini aldık. Bu durumun akla sığara bir gerekçesi olmadığı için bizde en az siler kadar bu konunun bir açıklığa kavuşturulmasını istiyor ve talep ediyoruz” diye kaydetti.

Çok fazla öğrencinin sınav yerleri farklı illere taşındı

Diyarbakır’da çok fazla öğrencinin sınav yerlerinin farklı kentlere verildiğini belirten Akşahin, “Sınava girecek öğrencilerimiz; Sivas, İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Hakkâri ve Gaziantep gibi farklı birçok ildeki sınav merkezlerine gönderildiğini öğrendik. Bu konuyla ilgili sendika olarak bir açıklama yaptık. Yaptığımız açıklamada; merkezin kesinlikle yerelden habersiz ve bağımsız bir karar aldığını, öğrencilerin hem psikolojik hem sosyolojik yol yorgunu olacağını, kendi memleketinden uzakta bir sınava zorunda olacağı bir uygulamanın yanlış sonuçlar doğuracağını ve telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğuracağını kamuoyu ile paylaştık. Bu yanlıştan bir an önce geri dönülmesi için merkezde uyarıda bulunduk” ifadelerine yer verdi.

Öğrenciler gereken yerlere yerleştirilmeli

Depremden sonra öğrencilerin eğitimden uzak kaldığını hatırlatan Akşahin, “Diyarbakır’da bulunan okullarda depremden sonra herhangi bir olumsuz durum olmamasına rağmen öğrenciler için devam zorunluluğu kaldırıldı. Bu devam zorunluluğunun kaldırılmasıyla beraber öğrenciler doğal olarak okuldan koptu. Öğrencilerimiz sınava hazırlanıyor ve bu sınav stresi çok fazla. Bu sınav stresine ek olarak, bulundukları illerin dışında başka illerde sınava girmelerinden dolayı yaşayacakları heyecan ve stresin telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Öğrenciler için olumsuz sonuçlar doğuracak bu adımın bir an önce gözden geçirilip, öğrencilerin gereken yerlerde yerleştirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.