VİDEO - EKAY projesiyle Karacadağ nefes aldı

VİDEO - EKAY projesiyle Karacadağ nefes aldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi, Karacadağ ve çevresini kötü hava ve kokudan temizledi.

TİGRİS HABER - Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca hazırlanan, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen proje ile Karacadağ bölgesinde oluşan duman, kötü koku ve çöpler nedeniyle oluşan sızıntı suyunun içme suyu kaynaklarına karışması engellendi.

“Hayvanlar düşük yapıyordu”

Karacadağ bölgesinde ikamet eden Ferit Demir, vahşi depolama yöntemiyle bertaraf yapıldığı dönemde çöplerin etrafa dağıldığını söyledi. Çöplerin yanması nedeniyle birçok olumsuzluklar yaşadığını belirten Demir, “Poşetlerinin etrafa yayılması, pis suyun akması nedeniyle hayvanlarımız zehirlenip düşük yapıyordu. Çöp nedeniyle belaya girmiştik. Başka yer de yoktu, herkes çöplerini buraya getiriyordu. Civar köyler dumandan, sineklerden rahatsız oluyordu” dedi.

“Şu an piknik dahi yapabilirsin”

Sorunun çözülmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Demir, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dumandan yazın dışarıda, damda, balkonda yatamıyorduk, sineklerden dışarıda oturup çay içemiyorduk. Şu an üstünü kapatmışlar, düzenleme yapmışlar, koku, duman yok. Bütün yangını söndürmüşler, mikrop yayılmayacak. Çevre düzenlemesi çok şahane, kademeli yapmışlar, sağa sola poşetler artık yayılmıyor. Önceden yanından geçemiyorken şu an o tepede piknik dahi yapabilirsin."

“Pis dumandan, kokudan köy halkı olarak kurtulduk“

Mehmet Nuri Demir ise etrafa yayılan çöplerin hayvancılık faaliyetlerini engellediğini söyledi. Uzun yıllardır bölgede hayvancılık yapılamadığını, EKAY sayesinde tekrar hayvancılık yapmaya başladıklarını aktaran Demir, “Yaylaya poşetler yayılıyordu, her sene binlerce küçük ve büyükbaş hayvan telef oluyordu. Çöpler yanınca çok pis koku, duman çıkıyordu. Eskiden burada oturamıyorduk. Projenin bizim köye çok büyük faydası oldu. Şimdi pis dumandan ve kokudan köy halkı olarak kurtulduk” diye konuştu. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.